Μάλιστα. Ευτυχές το 1990. Τι, όχι; Αν σε λίγες μέρες δεν αποχαιρετήσουμε το 1989 υποδεχόμενοι το 1990, τότε πως ήρθαν στα ηχεία μου αυτοί εδώ οι τύποι; Και κάτι ακόμη: από πότε το Newcastle είναι πολιτεία των Η.Π.Α; Τι εννοείς πως αυτοί εδώ είναι Άγγλοι; Πάλι μπερδεύτηκα… Για να βάλω σε μια τάξη τα δεδομένα λοιπόν. Οι STARBORN στο ντεμπούτο τους “Savage peace” δεν αστειεύονται. Έχοντας μελετήσει στο έπακρο την ιστορία και έχοντας ασπαστεί τις αξίες του US Power, καταθέτουν προς τέρψη των ώτων μας ένα εξαιρετικό άλμπουμ. Όταν δε, μιλώ για αξίες, εννοώ φυσικά τις μελωδικές μα και ογκώδεις κιθάρες, τα καθάρια δυναμικά φωνητικά με έφεση στις υψηλές ως και θεόρατες νότες, το rhythm section που ραγίζει τείχη, τον πηγαίο λυρισμό και το άκρατο επικό συναίσθημα. Όλα τα προαναφερθέντα, υπάρχουν σε ένα επαρκέστατο ποσοστό σε τούτο το άλμπουμ. Στα 80s έπαιξαν απίθανο US metal στην Μ. Βρετανία οι GRIM REAPER και οι CLOVEN HOOF. Μετά μας συστήθηκαν οι SHADOWKEEP, τώρα οι STARBORN. Για όλους τους λάτρεις του συγκεκριμένου ήχου, το θέμα δεν είναι από πού αυτός έρχεται, αλλά να ακούγεται όπως του αρμόζει. Και το “Savage peace” τιμά τα «πρώτα» όπως τους πρέπει. Ψάξτε και το ep τους, “The dreaming city”.
Bandcamp: https://starbornmetal.bandcamp.com
Facebook: https://www.facebook.com/starbornmetal
Να λοιπόν μία ακόμη «περίεργη» άποψη περί του «σκληρού ήχου» για φέτος, μετά τους IDLE HANDS, BLACK NIGHT, DREAM TROLL. Οι Γερμανοί (από το Αμβούργο) MIDNIGHT PREY στο “Uncertain times” μας παρουσιάζουν ένα ωραίο όσο και ιδιαίτερο μείγμα το οποίο περιέχει rock, post punk, rock ‘n’ roll, gothic, new wave και κλασσικό, Maiden-ικό heavy metal εποχής και σχολής NWOBHM. Τα φωνητικά φέρνουν προς THE CURE, το μπάσο είναι πολύ μπροστά, τα τύμπανα εντυπωσιακά και ευφάνταστα μέσα στην κατά τ’άλλα απλότητά τους, η κιθάρα «ενώνει» δεκαετίες με μερικές νότες. Όλα θεωρητικά είναι εξαιρετικά. Πρακτικά όμως, όπως συμβαίνει με κάθε τέτοια μπάντα, το αποτέλεσμα ή το λατρεύεις ή το μισείς. Είναι καθαρά θέμα οπτικής δικής σου. Αν έχεις μεγάλο εύρος ακουσμάτων και οι πειραματισμοί είναι για σένα καλοδεχούμενοι, τότε ξεκινάς με προβάδισμα και λογικά στο τέλος της ακρόασης θα πεις καλά λόγια. Τώρα αν είσαι πιο… άτεγκτος, τι να πω. Δοκίμασε. Για τους οπαδούς των IDLE HANDS, να πω πως δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, παρά να φανταστούν την αγαπημένη τους μπάντα με ήχο λιγότερο γυαλισμένο και πιο «πρωτόγονο».
Bandcamp: https://midnightprey.bandcamp.com
Facebook: https://www.facebook.com/MidnightPrey
Gevaudan (Ζεβοντάν, ελληνιστί) είναι μια επαρχία στην Γαλλία η οποία έγινε γνωστή για την ιστορία του ομώνυμου τέρατος (La bête du Gévaudan) το οποίο επιτίθετο επί τρία χρόνια στους κατοίκους της, όταν αυτοί βρίσκονταν στους αγρούς. Αν δεν σας λέει κάτι αυτό, μάλλον θα σας πει η ταινία «Η Αδελφότητα των Λύκων» της οποίας το σενάριο είναι εν μέρει βασισμένο στα γεγονότα εκείνα. Εδώ οι ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ doomsters πρέπει να δώσουν προσοχή. Αφήνουμε όμως την Γαλλία και περνάμε απέναντι στην Αγγλία, την χώρα που «γέννησε» μεταξύ άλλων και το «κανονικό» (χωρίς μίξεις) doom. Τεράστια η παράδοση και η κληρονομιά στον χώρο και οι GEVAUDAN είναι κομμάτι αυτής. Το “Iter” (με το πανέμορφο, ασπρόμαυρο εξώφυλλο) είναι το ντεμπούτο τους και πραγματικά θα πρέπει να το τσεκάρουν όλοι οι φίλοι των BLACK SABBATH και CATHEDRAL (κυρίως), ενώ οι αναφορές φτάνουν μέχρι και τους πρώιμους PARADISE LOST. Πολύ καλή κυκλοφορία, που αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον, σε μια χρονιά μάλιστα όπου ο ανταγωνισμός στο doom metal ήταν πολύ δυνατός! Τσεκάρετε:
Bandcamp: https://gevaudan.bandcamp.com
Facebook: https://www.facebook.com/Gevaudandoom
GREAT MASTER ή αλλιώς, το φάρμακο για κάθε πικραμένο οπαδό των RUNNING WILD αλλά και του europower σήμερα. Με τίτλο άλλωστε “Skull and bones – Tales from over the seas” άλλωστε, τι να περίμενε κανείς να ακούσει; Πανέμορφο metal, καθαρά ευρωπαϊκού προσανατολισμού όπως είπαμε, με πολύ ωραίες και ευφάνταστες μελωδίες, καθαρά μελωδικά φωνητικά και υπέροχες κιθάρες, τις οποίες έχει κατά το ήμισυ αναλάβει ο Gianluca Carlini των εξαιρετικών epic heavy metallers SANGREAL. Οι στίχοι; Οι αναμενόμενοι. Η ιστορία του “Urca De Lima”, του Long John Silver, του Jolly Roger, ναυμαχίες, περιπέτειες, όλα όσα συνθέτουν ένα σωστό πειρατικό concept, είναι εδώ. Σε κάποιες φάσεις θα σας θυμίσουν εκτός των RUNNING WILD και HELLOWEEN, τους BLIND GUARDIAN και τους ξεχασμένους ήρωες HEIMDALL, πράγμα που μόνο καλό το βρίσκω. Το δε “Urca de Lima” που παρατίθεται ακριβώς από κάτω, είναι τρομερό τραγούδι και δεν το περίμενα η αλήθεια είναι! Ελάτε σε επαφή με την μπάντα για τα περαιτέρω, έχουν και τρεις ακόμη δίσκους στο ενεργητικό τους.
Bandcamp: https://greatmasterband.bandcamp.com
Facebook: https://www.facebook.com/greatmasterband
Το ελλέβορο (σωστότερα Ελλέβορος ο κυκλόφυλλος) στην αρχαιότητα χρησιμοποιείτο ως φάρμακο, σε πολύ μικρή δοσολογία, και ως δηλητήριο σε μεγαλύτερη. Υπάρχουν μέχρι και καταγραφές πως κερδήθηκαν ολόκληροι πόλεμοι με την χρήση του. Οι Αμερικανοί HELLEBORUS εμπνέονται το όνομά τους από αυτό το τόσο επικίνδυνο βότανο, και στο “Saprophytic divinations” παρουσιάζουν την δική τους εκδοχή περί της «γοητευτικής τοξικότητας». Black metal συμφωνικό, majestic όπως έχει επικρατήσει να το περιγράφουμε/ονομάζουμε, με πολύ καλά για το είδος φωνητικά στο στυλ του Shagrath των DIMMU BORGIR, κιθάρες σε σημεία ως και εντυπωσιακές και πολύ ωραία (όσο ωραία μπορεί να χαρακτηριστεί μια μαυρομεταλλική) ατμόσφαιρα. Μπορεί εύκολα να ακουστεί και από οπαδούς του ευρύτερου επικού ήχου ελέω BATHORY επιρροών και «γκράντε» ατμόσφαιρας. Μακάρι αυτός να ήταν ο νέος δίσκος των DIMMU BORGIR…είμαι σίγουρος πως θα είχε ως αποτέλεσμα τον επαναπατρισμό πολλών που τους γύρισαν την πλάτη. Περισσότερες πληροφορίες εντός:
Bandcamp: https://helleborusblack.bandcamp.com
Facebook: https://www.facebook.com/HelleborusBlack
Τέλος πάμε να ακούσουμε ευθύ, «ούγκανο», ταχύ, τραχύ και «απολίτιστο» heavy rock ‘n’ roll από το Oakland της California, τους WAR CLOUD και το άλμπουμ τους “State of shock”. Κλασσικά πράγματα εδώ, μουστάκια, μαλλούρες, σφαίρες, θεόστενα jeans, ο ήχος των MOTORHEAD, THIN LIZZY και TANK αναμειγμένος με NWOBHM, ένα βήμα (ή μήπως μια κλωτσιά στα πισινά;) παραπέρα από το πολύ καλό ομώνυμο ντεμπούτο που είχε πιο hard rock προσανατολισμό, χωρίς εννοείται να στερείται της απαιτούμενης «βρωμιάς». Τούτο το δισκάκι είναι σίγουρο πως θα αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους όλους όσους θεωρούν μεγαλύτερες μπάντες των τελευταίων δέκα ετών τους BLACK TRIP, DEAD LORD και VANDERBUYST για παράδειγμα. Πιάστε μια μπύρα τώρα, και δείτε πως και πού θα τους βρείτε:
Bandcamp: https://warcloudiscoming.bandcamp.com
Facebook: https://www.facebook.com/warcloudiscoming
Spotify: https://open.spotify.com/artist/0fOyGXXare7ZboZUhA9bzC
Εδώ τελειώνει και το 25ο Underground Scans, το τελευταίο του 2019. Προσωπικά, σας ευχαριστώ πολύ για την «θέρμη» με την οποία «αγκαλιάσατε» την στήλη αυτή (ή αλλιώς, γωνιά των μουρλών) και για την εμπιστοσύνη που δείξατε και δείχνετε αυτά τα δύο χρόνια. Επίσης ευχαριστώ ιδιαίτερα τον αρχισυντάκτη μου, Σάκη Φράγκο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή «άναψε το πράσινο φως» γι’ αυτό το «όραμα» και με ανέχεται, όσο και αν τον πρήζω κάποιες φορές. Εχθρός του καλού όμως πάντα το καλύτερο δεν λένε; Ακούστε λοιπόν τους δίσκους που προτείνονται, στείλτε τις δικές σας προτάσεις, πείτε την άποψή σας, κάντε τις παρατηρήσεις σας για να βελτιωθεί τούτη η στήλη αλλά μαζί με όλα αυτά, μην ξεχνάτε να ακούτε πολλή μουσική και να προσέχετε τον εαυτό σας. Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά σε όλους, με υγεία πάνω απ’ όλα! Θα τα πούμε… του χρόνου!
Δημήτρης “Rocker of the underground” Τσέλλος