Underground Scans Vol. 34 (HEX A.D, HORN, LOR, SOLSTICE)

0
185

 

«Ανασκαφών» συνέχεια και…

… ας ξεκινήσουμε από εδώ, από ένα άλμπουμ που μας ξέφυγε όταν κυκλοφόρησε πριν δύο μήνες. Οι HEX A.D έκαναν την εμφάνισή τους πριν από έξι χρόνια, δημιούργημα του Rick Hagan και του παραγωγού Chris Tsangarides (R.I.P), o οποίος είχε αναλάβει και τον ήχο τους. Το Astro tongue in the electric garden, είναι η τέταρτη δισκογραφική τους δουλειά και εμμένει πιστό, στη μέχρι τώρα πορεία του συγκροτήματος. Κλασσικός ήχος, όσο το δυνατόν, με τους BLACK SABBATH και τους LED ZEPPELIN να εκπροσωπούν τα 70s, ενώ την πιο «σύγχρονη νότα» προσδίδουν συγκροτήματα σαν τους CATHEDRAL και τους OPETH, οι τελευταίοι εννοείται μέσω της progressive rock φάσης τους. Ο Rick Hagan ανέλαβε πια την παραγωγή και βαδίζει, προς τιμήν του, στα χνάρια του μεγάλου μέντορά του. Ποικιλία στους ρυθμούς, super κιθάρες, ωραίος και δυναμικός ήχος, vintage συναίσθημα. Αν έπρεπε να δώσουμε μίσ «ταμπέλα» στο “Astro tongue in the electric garden”, θα ήταν μάλλον “progressive doom metal”, αλλά τι νόημα έχουν οι ταμπέλες από ένα σημείο και μετά; Το άλμπουμ αυτό έχει τέτοια ταυτότητα, που μπορεί να ενώσει ετερόκλητους ακροατές με μεγάλη ευκολία. Αυτό, για μένα, αποτελεί το μεγαλύτερο εύσημο που θα μπορούσε να πάρει. Στο κομμάτι “Grace and pain” συνεισφέρει στις κιθάρες και ο Rowan Robertson, γνωστός από το πέρασμά του στους DIO και από τη συμμετοχή του στους BANG TANGO, εδώ και κάποια χρόνια.

Facebook / Spotify

Έχω αναφερθεί πολλές φορές στη χρήση άλλων γλωσσών στο rock και στο metal, πέραν της αγγλικής. Δυστυχώς, τα Αγγλικά είναι η μοναδική γλώσσα που είναι απολύτως ταιριαστή με τον όλο «σκληρό ήχο». Παρόλα ταύτα, αρκετοί καλλιτέχνες εκφράζονται στην αντίστοιχη της πατρίδας τους και αυτό, αν μη τι άλλο, τους τιμά. Μία τέτοια περίπτωση, είναι και αυτή των Γερμανών HORN, ενός ουσιαστικά one-man’s project, αφού τον βασικό συνθέτη και πολυοργανίστα Nerrath (παίζει τα πάντα), πλαισιώνουν μόνο κάποιοι καλεσμένοι μουσικοί σε τρομπέτα, τσέλο, τύμπανα και κιθάρα. Οι μουσικοί αυτοί μάλιστα, τον συνοδεύουν και στις «ζωντανές» του εμφανίσεις, πράγμα ασυνήθιστο για τέτοιου είδους projects, τα οποία συνήθως μένουν εντός studio και μόνο. Το Mohngang, είναι η όγδοη παρακαλώ κυκλοφορία τους. Τι ακούμε σε τούτο το εξαίρετο πραγματικά άλμπουμ; Παγανιστικό black metal θεωρητικά, περισσότερα πράγματα πρακτικά. Οι επιρροές ξεκινούν από τους BATHORY, όπως ήταν αναμενόμενο και περνούν σε συγκροτήματα όπως οι FALLS OF RAUROS, οι FALKENBACH, οι EMPEROR των δύο τελευταίων τους δίσκων (αυτών που οι οπαδοί τους δεν τους ακούν και τους ακούμε όλοι οι υπόλοιποι) ή οι SIG AR TYR. Δεν θα μείνεις όμως μόνο εκεί. Θα σου θυμίσουν τους δικούς μας KAWIR, αλλά και μπάντες όπως οι PRIMORDIAL, οι DISSECTION, μέχρι και κλασσικά heavy metal «περάσματα» θα ακούσεις εδώ! Εξαιρετικός ήχος, ευδιάκριτα όλα τα όργανα, πολύ καλό και καθαρό το παίξιμο (σε αντίθεση με πολλά άλλα “Bathory-like” σχήματα), μεσαιωνικό feeling και ambient «πινελιές». Οι στίχοι, που ασχολούνται με τον άνθρωπο, τη φύση και την ιστορία (συγκεκριμένα τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο), κινούνται μακριά ευτυχώς από όλες αυτές τις NSBM μπάντες που νοσταλγούν σκοταδιστικές εποχές. Ειλικρινά, το “Mohngang” είναι μία πάρα πολύ καλή πρόταση για όσους θέλουν το black metal τους ψυχωμένο, πολεμικό, ηρωικό και, κυρίως, απεχθάνονται τους τετρακάναλους ήχους. Εμένα με κέρδισε, χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

Bandcamp / Facebook / Instagram / Spotify

Δεν ξέρω αν τον άκουσες όταν κυκλοφόρησε, αλλά το “In forgotten sleep” των LOR, ήταν ένας από τους καλύτερους δίσκους του 2017 και ένας από τους καλύτερους progressive metal δίσκους των τελευταίων… πολλών ετών! Και μιλάμε για πραγματικό progressive, όχι για ανούσια επίδειξη τεχνικής ή προσπάθεια να κοπιαριστεί για 1.542.124η φορά το “Images and words” ή το “Awake”. Αν είσαι οπαδός του ιδιώματος αυτού, οφείλεις να το ακούσεις, αν δεν το έχεις κάνει ήδη εννοείται και δεν το προσκυνάς! Τρία χρόνια μετά από εκείνο το θυελλώδες άλμπουμ, οι Αμερικανοί από το Morrisville της Pennsylvania, επανέρχονται με ένα EP, το Edge of eternity. Η αλήθεια είναι πως περίμενα ένα πλήρες άλμπουμ, αλλά και τούτο το EP δεν απέχει πολύ από ένα LP, έχοντας διάρκεια κάτι παραπάνω από 30 λεπτά. Το γνωστό «ξεκινώ από το rock και φτάνω ως το death metal» ύφος της μπάντας, είναι και εδώ παρών, μέσα από πέντε συνθέσεις που τραβούν την έννοια της προόδου στα άκρα. Φωνητικά καθαρά και brutal, χορωδίες α λα BLIND GUARDIAN, συνεχείς και απρόσμενες αλλαγές, power metal riffs μαζί με tech death ακόρντα και neoclassical lead μέρη, black metal πλήκτρα, τα πάντα θα βρεις εδώ. Μέχρι να εμφανιστούν τούτοι δω οι μικροί θεοί, πίστευα πως συγκροτήματα σαν τους MANTICORA δεν είχαν αντίπαλο στην τρέλλα. Τώρα πια, μπορώ να ανακαλέσω με απόλυτη σωφροσύνη και να θέσω τους LOR επικεφαλής της εκτός ορίων, μέτρων και στεγανών, έμπνευσης και σύνθεσης των ημερών μας. Για μένα, επιβάλλεται να τσεκάρεις και τις δύο κυκλοφορίες της μπάντας, αλλά εσύ, πράξε κατά το δικό σου γούστο, όπως πάντα.

Bandcamp / Facebook / Site / Spotify

Και κλείνουμε με μία πραγματική λατρεία, τόσο δική μου, όσο και όσων ασχολούνται με τον underground επικό ήχο. Το Angleland, είναι η νέα κυκλοφορία των μεγάλων Βρετανών ηρώων του heavy/doom, SOLSTICE. Η εν λόγω συλλογή, έρχεται να κλείσει το κεφάλαιο “Paul Kerns” για τη μπάντα, μετά την αποχώρηση του Ιρλανδού τραγουδιστή και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για κάθε φίλο του group. Demo, live, rough mix εκδοχές και εναλλακτικές εκτελέσεις γνωστών ύμνων, σε ένα άλμπουμ που αποτελεί «γέφυρα» μεταξύ του “White Horse Hill” και του επερχόμενου “The plough and the forge”. Ξεχωρίζω ασυζητητί το ΕΠΟΣ “To sol a thane”, με τα φωνητικά αυτήν τη φορά να είναι του Felipe των Χιλιανών doomsters PROCESSION, ο οποίος είχε βοηθήσει τη μπάντα σε ζωντανές της εμφανίσεις, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το «χαμηλοκουρδισμένο» “Under waves lie our dead”, χωρίς φωνητικά. Όσο για τις live ηχογραφήσεις, αυτές είναι 100% αγνές, χωρίς την παραμικρή επεξεργασία και αυτό ακούγεται καθαρά. Το “Angleland” κυκλοφορεί από την μπάντα απευθείας, μόνο σε digital μορφή, αλλά με πλήρες πακέτο, που περιέχει booklet με σημειώσεις του Rich Walker, πληροφορίες κλπ. Θα το βρεις στα:

Bandcamp / Facebook / Instagram / Site

Κάπου εδώ, τελειώσαμε και με αυτό το Underground Scans. Επειδή λαμβάνω αρκετά μηνύματα από αναγνώστες της στήλης για συγκροτήματα, δίσκους, καλλιτέχνες και γενικά υπάρχει αρκετή και άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από το underground, να υπενθυμίσω εδώ πως κάθε παρατήρηση, προτροπή και νουθεσία, γίνεται επίσης δεκτή με ένα μήνυμα στην επίσημη σελίδα του Rock Hard. Εμείς θα τα ξαναπούμε στην επόμενη «ανασκαφή». Ως τότε, υγεία, μουσική και προσοχή!

Δημήτρης Τσέλλος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here