VARATHRON – “The crimson temple” (Agonia Records)

0
1035












Varathron

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από το “Patriarchs of evil”, το οποίο σηματοδότησε μια νέα εποχή για τους VARATHRON σε όλα τα επίπεδα. Με ακριβώς το ίδιο line up είναι αναμενόμενο να κινείται τόσο ηχητικά όσο και συνθετικά στα ίδια μονοπάτια. Όμως το “The crimson temple” είναι πολλά περισσότερα από το έβδομο album του σχήματος του Necroabyssious.

Το σημαντικότερο στοιχείο που συνθέτει το album είναι η αδιαφιλονίκητη ικανότητά τους να εμπλουτίζουν τις ιδέες τους με πολύπλευρα στοιχεία. Κάθε κομμάτι του δίσκου έχει την δική του δομή, καθιστώντας και τα 10 μέρη του ως ξεχωριστά με γνώμονα την ιδιαίτερη ταυτότητα των VARATHRON. Οι αυξομειώσεις στην ταχύτητα με τις φοβερές lead κιθάρες στο “Cimmerian priesthood” εντείνουν την ατμόσφαιρα των σύγχρονων VARATHRON.

Αντίστοιχα το mid tempo “Sinners of the crimson temple” έρχεται να δείξει τον τρόπο σύνθεσης των πρώτων ημερών τους με σύγχρονο ήχο και τα πλήκτρα να εμπλουτίζουν την ατμόσφαιρα του. Όταν γίνονται καταιγιστικοί στο “Immortalis regnum diaboli” ξέρουν να ελέγξουν τη φρενίτιδα τους με κολλητικό ρεφραίν και να εντάξουν ακόμα και ανατολίτικους ρυθμούς, αποδίδοντας μια ξεχωριστή ταυτότητα στην μπάντα. Η χρήση αυτών των παραδοσιακών οργάνων σε αυτές τις φόρμες είναι και το στοιχείο που κάνει ξεχωριστή τη νέα τους δουλειά (“To the gods of Yore”), που από τις πρώτες ακροάσεις θα σας αναγκάσει να το ακούσετε πολλές φορές για να το ανακαλύψετε και να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές του.

Οι VARATHRON διανύουν μια δεύτερη νιότη, γεγονός που οφείλεται στη διατήρηση αυτής της ομάδας των μουσικών. Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος ότι οι VARATHRON της νέας εποχής προσδιορίζουν τι είναι ελληνικό black metal εν έτει 2023, έχοντας στο τιμόνι και πίσω από το μικρόφωνο τον πιο χαρισματικό frontman της σκηνής.

Προσωπικά βρήκα στο album όλες τις απαντήσεις στο ερώτημα «πως ηχεί το ελληνικό black metal σήμερα», αφού εκεί μέσα βρίσκονται κομμάτια σαν το “Shrouds of miasmic winds”. Έχει τη μεστή ροή που ενώνει διαφορετικά συνθετικά στοιχεία με εναλλαγές ρυθμών και ταχυτήτων με έναν τρόπο που μόνο οι παλιοσειρές ξέρουν. Άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα συνεχόμενων φοβερών δίσκων από τους «παλιούς» της σκηνής μας μόλις προστέθηκε και σας περιμένει να τον ανακαλύψετε!

9 / 10

Λευτέρης Τσουρέας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here