WHIPLASH – “The Roadrunner years” (Cherry Red Records)

0
227












Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν νομίζω να υπάρχει thrasher εκεί έξω που να μην αγαπά τους WHIPLASH. Μια μπάντα που, μπορεί να μην απέβαλλε ποτέ το cult status της, όμως χαίρει απεριόριστης εκτίμησης και σεβασμού. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολύ καιρό να μάθουμε νέα τους, καθώς η τελευταία τους δισκογραφική δουλειά ήταν το “Unborn again” του 2009. Τον τελευταίο καιρό όμως κάτι άρχισε να κινείται στο στρατόπεδο των WHIPLASH, τόσο με την κυκλοφορία του single “ Sword meet skull, skull meet sword” το 2015 αλλά κυρίως με την επιστράτευση του θεούλη Ron Lipnicki (ex – OVERKILL) στα τύμπανα το 2018, υπογράφοντας παράλληλα συμβόλαιο με την Metal Blade, δείχνοντας ότι μάλλον ετοιμάζεται κάτι ενδιαφέρον. Να κάνω εδώ μια παρένθεση, καθώς δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω τι απίστευτοι ντράμερ έχουν περάσει από τις τάξεις τους, με πιο χαρακτηριστικά ονόματα αυτά των Tony Scaglione που αναπλήρωσε για σύντομο χρονικό διάστημα τον Lombardo στους SLAYER και τον Joe Cangelosi που διέπρεψε και στο φοβερό “Cause for conflict” των KREATOR (“τυχαίο” tag Σάκης Φράγκος).

Κλείνει η παρένθεση, πάμε να δούμε τι έχουμε εδώ. Όπως λέει και ο τίτλος, μιλάμε για ένα box set που περιλαμβάνει τους τρεις πρώτους, και κατά γενική ομολογία καλύτερους δίσκους των WHIPLASH, που κυκλοφόρησαν κάτω από την ετικέτα της Roadrunner, και φυσικά αναφερόμαστε στα “Power and pain” (1986), “Ticket to mayhem” (1987) και “Insult to injury” (1989). Προσέξτε εδώ μια ιδιαιτερότητα. Μια συλλογή με ακριβώς τον ίδιο τίτλο είχε κυκλοφορήσει το 2020. Η διαφορά με την συλλογή που παρουσιάζουμε εδώ είναι ότι εκείνη η συλλογή δεν περιείχε τίποτα πλέον των τριών δίσκων. Εδώ, αντίθετα, το box set είναι πιο εμπλουτισμένο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά και ένα άκρως ενημερωτικό βιογραφικό της μπάντας.

Για τα τρία αυτά άλμπουμ, δεν υπάρχει κάτι που να μην έχει ειπωθεί. Επιγραμματικά και μόνο να πούμε ότι το “Power and pain” θεωρείται δικαίως ένα από τα καλύτερα thrash ντεμπούτα όλων των εποχών. Όλα τα τραγούδια είναι συγκλονιστικά, τι να πιάσεις και τι να αφήσεις. “Power thrashing death’, “Stage dive”, “Nailed to the cross”…. Πραγματικό μακελειό!!! Το “Ticket to mayhem” συνεχίζει στο ίδιο κολασμένο μοτίβο, λιγότερο ωμό αλλά εξίσου αχαλίνωτο, με τραγούδια ύμνους όπως το θρυλικό “The burning of Atlanta” και το “Last nail in the coffin”, πρώτο άλμπουμ με τον Cangelosi στα τύμπανα, και τι απίστευτος τρόπος για να συστηθεί! Το “Insult to injury” που κλείνει αυτή τη φοβερή τριάδα δίσκων, είναι το πρώτο όπου συναντούμε τους WHIPLASH ως τετράδα, με τον Glenn Hansen να αναλαμβάνει τα φωνητικά, για ένα και μόνο άλμπουμ. Κίνηση που δίχασε αρκετά, καθώς θεωρήθηκε ότι ο Hansen ακούγεται σαν τον Joey Belladonna των ANTHRAX και οι πιο σκληροπυρηνικοί οπαδοί θεώρησαν ότι χωρίς τα χαρακτηριστικά φωνητικά του Tony Portaro, οι WHIPLASH έχασαν μεγάλο μέρος της ταυτότητας τους. Εντελώς λανθασμένη εκτίμηση αν θέλετε τη γνώμη μου, καθώς το “Insult to injury” πλέον θεωρείται και αυτός ένας κλασικός thrash δίσκος, με κομματάρες όπως το ομώνυμο, το “Battle scars” και υπεράνω όλων το υπέρτατο “Hiroshima”, για πολλούς, το καλύτερο τραγούδι που έχουν γράψει ποτέ οι WHIPLASH. Σαφέστατα πιο τεχνικό από τα δύο προηγούμενα, το “Insult to injury” έκλεισε το πρώτο κεφάλαιο των WHIPLASH καθώς, λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του, η μπάντα διαλύθηκε, ευτυχώς προσωρινά.

Ενστάσεις, φυσικά και υπάρχουν, καθώς θα μπορούσε να υπάρχει επιπλέον bonus υλικό, για παράδειγμα από τα τρία demos που κυκλοφόρησαν οι WHIPLASH πριν το “Power and pain”, προκειμένου να γίνει το πακέτο πιο δελεαστικό ακόμα και σε όσους έχουν και τα τρία άλμπουμ στην κατοχή τους, καθώς η συλλογή “Messages in blood” του 1999 που περιείχε κομμάτια από τα demos είναι τρομερά δυσεύρετη, όμως οφείλω να παραδεχτώ ότι η όλη συσκευασία είναι τρομερά ελκυστική.

Προφανώς και η συλλογή αυτή δεν απευθύνεται σε όσους έχουν τα άλμπουμ στη συλλογή τους, εκτός αν είστε σαν μερικούς γνωστούς μου (δεύτερο “τυχαίο” tag Σάκης Φράγκος!) που αρέσκονται να έχουν τα άλμπουμ συγκεντρωμένα σε ένα πακέτο. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο τρόπο για να έρθει κανείς σε επαφή για πρώτη φορά με το υλικό των WHIPLASH από αυτό εδώ το box set. Δίσκοι κλασικοί, διαχρονικοί και πάντα εύκαιροι για κατεδάφιση σπιτιών. Μιλάμε για την επιτομή του thrash, ξεκάθαρα!

Άντε και γρήγορα νέο άλμπουμ γιατί μας άνοιξε η όρεξη και πωρωθήκαμε άσχημα ακούγοντας ξανά αυτές τις δισκάρες! Προς το παρόν, πάω για επανάληψη ακρόασης!

Breathe the metal in the air feel power everywhere
Taste, here’s a double dose to take a fix of POWER THRASHING DEATH

Θοδωρής Κλώνης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here