WHISPER KILLERS – “Hard as a rock” (listening session)

0
368

Στις 11 Φεβρουαρίου, μαζευτήκαμε αρκετοί εκλεκτοί συνάδελφοι στο En Vivo στο Περιστέρι (τρομερός χώρος παρεμπιπτόντως) για την προακρόαση του ντεμπούτου των WHISPER KILLERS με τίτλο “Hard as rock”. To τρίο που αποτελεί το συγκρότημα, δηλαδή οι Χρήστος Κάππας (φωνητικά), Γιώργος Κασαπίδης (κιθάρες, μπάσο, φωνητικά) και Αποστόλης Μανάος (κιθάρες) μας υποδέχτηκαν με χαμόγελο αλλά και… φαγητά! Μάλιστα, δεν μας άφησαν χωρίς περιποίηση και καλό είναι να το τονίζουμε αυτό καθώς δεν μπορεί και δεν πρέπει ποτέ να είναι δεδομένο εκ των προτέρων. Μας μίλησαν για το δίσκο τους, ο οποίος είναι προϊόν μακράς φιλίας των συντελεστών, που πάντα ήθελαν να κάνουν κάτι μαζί και τώρα που βρέθηκε η ευκαιρία δεν την άφησαν να πάει χαμένη. Ο δίσκος πήρε περίπου ενάμιση χρόνο για να δημιουργηθεί, κι ενώ πήγαινε για ΕΡ αρχικά, τελικά γράφτηκαν κι άλλα κομμάτια που οδήγησαν σε full length. Τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει ήδη ορίζοντας για το νέο δίσκο, με τη μπάντα ωστόσο να προτίθεται να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των κυκλοφοριών με ένα ΕΡ πιθανότατα. Κυκλοφόρησε αρχικά σε 500 κόπιες με το πλάνο να είναι να κοπούν κι άλλες αν υπάρχει αποδοχή. Αφήνουμε το τελικό συμπέρασμα μετά την ανάλυση των κομματιών και ας περάσουμε στο κυρίως πιάτο:

  1. Hard as rock (3:25)
    Το ομότιτλο κομμάτι του δίσκου το οποίο γυρίστηκε και σε βίντεο, είναι αυτό που θέτει τον τόνο και περιμένεις περίπου τι θα ακούσεις στη συνέχεια. Κομμάτι που μιλάει για τη heavy metal ζωή γενικά, για τις μηχανές, τα πάρτυ και το πόσο ανέμελος μπορείς να νιώθεις έχοντας και τη σιγουριά ότι είσαι σκληρός εν γένει. Το αρχικό του riff είναι κάτι μεταξύ 80s SAXON meets OZZY ενώ το στακάτο σόλο οδηγεί σε μια πολύ όμορφη τελειωτική νότα με ένα διαφορετικό riff. Ιδανική αρχή σε ένα δίσκο που ξέρεις από την αρχή ότι δε θα σε κουράσει.
  2. Adrenalize (4:51)
    Ένα από τα πρώτα κομμάτια που γράφτηκαν για το δίσκο, ένα βαρύ riff που ακολουθείται στο υπόβαθρο από Lead. Έχει ένα πολύ ωραίο κόψιμο πριν το ρεφρέν, το οποίο είναι χαρακτηριστικότατο και το θυμάσαι από την πρώτη ακρόαση, ενώ στο τέλος του κομματιού το αρχικό θέμα επαναλαμβάνεται όμορφα. Πραγματεύεται το θυμό και το ξέσπασμα ενός ανθρώπου από διάφορα που τον περικυκλώνουν και εκνευρίζουν γενικότερα και μοιάζει με λύτρωση στο τέλος.
  3. Shadow killer (4:28)
    Eπικό και λυρικό κομμάτι, ήταν το τελευταίο που γράφτηκε για το δίσκο και παραλίγο να μην συμπεριληφθεί, ένα από τα πλέον αγαπημένα κομμάτια όλων των μελών. Υπήρχε ένα κομμάτι ονόματι “Metal warrior” που δεν μπήκε για να μπει στη θέση του το “Shadow killer”, το οποίο διακατέχεται από περάσματα που μπορεί να θυμίσουν early CANDLEMASS/SORCERER. Θα είναι το δεύτερο βίντεο κλιπ του δίσκου και σίγουρα αποτελεί μια από τις πλέον χαρακτηριστικές στιγμές του.
  4. The devil’s contract (4:17)
    Mιλάει για έναν άνθρωπο που στη ζωή του έχει καταντήσει loser και έτσι ο Διάβολος του προσφέρει μια «συμφωνία» από την οποία κλασικά θα βγει χαμένος, χωρίς ωστόσο να ξέρει το τελικό αποτέλεσμα από πριν. Αρχή με μπάσο πολύ όμορφη, αργό και ρυθμικό με πολύ μελωδικό ρεφρέν και σίγουρα το μελωδικότερο κομμάτι στο δίσκο. Γράφτηκε 3ο για το άλμπουμ και επίσης αποτελεί αγαπημένη στιγμή των μελών, ενώ θα ήταν παρόν στο ΕΡ που θα κυκλοφορούσε το οποίο όπως αναφέραμε, έγινε τελικά δίσκος.
  5. Into the cage (3:40)
    Εδώ είναι πιο απλά τα πράγματα, το κομμάτι μιλάμε για ξύλο, UFC/WWF καταστάσεις και όποιος γλυτώσει τα δόντια του και τα πλευρά του, είναι ο νικητής. Η μπάντα πειραματίστηκε εδώ με τα παραμορφωμένα φωνητικά, σε ένα πολύ βαρύ και «αλήτικο» κομμάτι με αργή αρχή και πολύ ρυθμικό riff, ενώ έχει κι αυτό ένα από τα χαρακτηριστικότερα ρεφρέν του δίσκου.
  6. Angel of death (3:56)
    Ο τίτλος προκαλεί ωραίους συνειρμούς ε; Μιλάμε για άλλο ένα επικής χροιάς κομμάτι στο δίσκο όπου ο Άγγελος του θανάτου κατεβαίνει στη γη και αρχίζει να στέλνει ψυχές εκεί ψηλά. Το κομμάτι αυτό γράφτηκε 2ο για το δίσκο και άλλαξε όλη τη λογική του καθώς ήταν βαρύτερο απ’ όσο νόμιζαν έτσι καθόρισε και την κατεύθυνση του υλικού. Γλυκιά αρχή, βαριά riff, δίκαση στο υπόβαθρο και ένα κολλητικό ρεφρέν συνιστούν την ουσία του.
  7. Τhe ghost of Sparta (3:06)
    Το μικρότερο κομμάτι του δίσκου έχει να κάνει με God of war καταστάσεις (από ’κει βγήκε η έκφραση «Είσαι Κράτος» αλλά που να ξέρετε οι αμαθείς…). Aρκετά ροκ το ξεκίνημα του με μελωδικό και βαρύ συνάμα πέρασμα ταυτόχρονα, ενώ ακολουθεί ένα φοβερό σημείο με μπάσο που σε κάνει και εστιάζεις εκεί το δίχως άλλο.
  8. Lizzy (4:35)
    Η μπαλάντα του δίσκου, ένα πανέμορφο κομμάτι το οποίο δυστυχώς μιλάει για την απώλεια ανθρώπων γύρω μας με τον κιθαρίστα Αποστόλη Μανάο να έχει χάσει τη γυναίκα του πρόσφατα από καρκίνο. Εκφράζουμε και δημόσια τα συλλυπητήρια μας και με την ευχή όσοι αγαπάμε γύρω μας να μην φεύγουν πρόωρα. Μπροστά στο νόημα του κομματιού η περιγραφή του περισσεύει αλλά είναι μια πολύ όμορφη στιγμή στο δίσκο που αφήνει ανοιχτό το πεδίο για ιδανικό κλείσιμο.
  9. Motordeath (3:37)
    To “Harley” κομμάτι του δίσκου, μιλάει για τις μηχανές γενικότερα και το συναίσθημα του να τις καβαλάς και να βρίσκεσαι στο δρόμο ανέμελος. Δεν είναι κάποια παραπομπή στους MOTORHEAD όπως ρωτήσαμε σχετικά και ο δίσκος κλείνει φοβερά με ένα up tempo κομμάτι που αφήνει τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις, διότι όπως πάντα αναφέρω, είναι πολύ σημαντικό το κλείσιμο ενός δίσκου να είναι ανάλογο με την αρχή του.

Στα 35’ διάρκειας του –άκρως φιλική προς τον ακροατή- το “Hard as rock” είναι ένας διασκεδαστικότατος δίσκος, απλός αλλά όχι απλοϊκός στη δομή του, με τον Χρήστο Κάππα να μη θυμίζει τόσο τον πρότερο εαυτό του μετά από τόσα χρόνια, αλλά να τραγουδάει με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι τον έχουμε συνηθίσει. Η παραγωγή του Γιώργου Κασαπίδη είναι ευλογία καθώς κάθε μπάντα θέλει να έχει μέλος που είναι και ο παραγωγός ταυτόχρονα. Όλα ακούγονται ιδανικά, υπάρχει ανεμελιά στο τελικό αποτέλεσμα και σίγουρα προκρίνεται η φιλική ατμόσφαιρα στην οποία γράφτηκε και ότι αποτελεί προϊόν αγάπης για τον ήχο γενικότερα. Το συγκρότημα γνωρίζει καλά τι ισχύει με τις παρούσες συνθήκες αλλά περιμένει τη στιγμή που θα μπορέσει να κάνει και κάποιες συναυλίες και από την πλευρά μας, ευχόμαστε στο δίσκο να είναι καλοτάξιδος και ευχαριστούμε το συγκρότημα που μας προσκάλεσε και μας έκανε να νιώσουμε ευπρόσδεκτοι σε μια πολύ ωραία βραδιά γενικότερα. Αναμένουμε τη συνέχεια στο μέλλον τους, ενώ για το δίσκο θα διαβάσετε περισσότερα λεπτομερώς μελλοντικά.

Άγγελος Κατσούρας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here