Και εκεί που νόμιζες ότι αυτοί οι Ισραηλινοί τα παράτησαν, ξαφνικά βλέπεις ότι κυκλοφορούν νέο άλμπουμ και από νέα εταιρεία.
Κομβικό έτος για το συγκρότημα το 2014, όπου και αλλάζουν 4 μέλη. Παραμένουν οι Sascha Latman (μπάσο) και Alexander Feldman (πλήκτρα, theremin, ακουστική κιθάρα), επιστρέφει όμως ο πρώτος τραγουδιστής τους, Z. Winter, ενώ έρχονται και οι Maor Netz (drums), Dima Stoller (κιθάρα), Omer Naveh (κιθάρα) και Ig Kun (καθαρά φωνητικά, ακουστική κιθάρα).
Η επτάδα πλέον των WINTERHORDE, μπορεί να έκανε έξι χρόνια να κυκλοφορήσει νέο υλικό, όμως είναι από αυτές τις περιπτώσεις που λες ότι η αναμονή άξιζε τελικά, γιατί μιλάμε για ένα πάρα πολύ καλό άλμπουμ.
Το “Maestro” παρουσιάζει σχεδόν ένα νέο συγκρότημα, σε βαθμό που ακόμα και όνομα να άλλαζαν, δε θα δημιουργούσε και κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Το melodic black metal που μας είχαν συνηθίσει είναι πολύ λίγο σαν ορισμός για να περιγράψει τη μουσική τους στο νέο αυτό πόνημά τους. Εδώ οι ARCTURUS συναντάνε τους THE VISION BLEAK, τους A FOREST OF STARS, ακόμα και τις προσωπικές δουλειές του Ihsahn, ενώ σε κάποια περάσματα θα σας έρθει στο μυαλό μέχρι και η «τρέλα» του Devin Townsend. Μία μίξη melodic black, με avant-garde, με progressive, με experimental, με μία θεατρικότητα να υποβόσκει, ενώ και οι επιρροές από πιο κλασικότροπες συνθετικές φόρμες να είναι εκεί σε πολλά σημεία. Και όλα αυτά τόσο καλά δομημένα, που δείχνει ότι το συγκρότημα έριξε πολύ δουλειά σε αυτό το δίσκο.
Τα καθαρά φωνητικά εναλλάσονται με τα brutal και τα black, κάποια γυναικεία θα κάνουν την εμφάνισή τους εδώ κι εκεί, τα blast-beats θα δώσουν τη θέση τους σε ακουστικά περάσματα, τα λυρικά σημεία θα εναλλαχθούν με minimal-ιστικά και θεατρικά, σε ένα δίσκο που οι εναλλαγές είναι συνεχείς, τόσο μέσα στο ίδιο κομμάτι, όσο και μεταξύ των κομματιών γενικότερα. Η χρήση theremin, αλλά και σαξοφώνου όπου χρειάζεται, δίνει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον στη μουσική της μπάντας σε αυτό το άλμπουμ.
Η πολύ καλή παραγωγή του V. Santura (DARK FORTRESS, OBSCURA, TRYPTIKON) και το mastering του Jens Bogren (MYRATH, OPETH, DEVIN TOWNSEND), σε συνδυασμό με το εξώφυλλο του Elinar Kantor (ATHEIST, FLESHGOD APOCALYPSE, SOULFLY, TESTAMENT), κάνουν το πακέτο ακόμα πιο ελκυστικό.
Δίσκος γεμάτος μουσικότητα, ατελείωτες εναλλαγές, μεταβάσεις από ένα μουσικό είδος σε άλλο, πολλές επιρροές, χωρίς κανένα filler κομμάτι, από μία μπάντα που μπορεί να άργησε να κυκλοφορήσει νέα δουλειά, όμως η εξέλιξη της μουσικής της και το αποτέλεσμα, απλά τη δικαιώνει. Ακούστε κομμάτια όπως τα “Antipath”, “They came with eyes of fire”, “Chronic death”, “Maestro” και “Cold” και θα πειστείτε ότι το άλμπουμ αξίζει της προσοχής σας.
8/10
Φραγκίσκος Σαμοΐλης