Για τους WOLVES IN THE THRONE ROOM δε χρειάζεται να γράψω πολλά. Είναι ίσως οι μεγαλύτεροι εκπρόσωποι του μαυρομεταλλικού ήχου στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, αλλά και μπροστάρηδες της εκεί σκηνής, του λεγόμενου Cascadian black metal. Συνεπείς και δουλευταράδες έχουν κυκλοφορήσει από πολύ καλούς μέχρι φανταστικούς δίσκους, ενισχύοντας συνεχώς το status τους στον ακραίο ήχο.
Τέσσερα χρόνια λοιπόν μετά τον πιο σκοτεινό και συνάμα πιο ευθύ δίσκο τους, το “Thrice woven”, οι WITTR επιστρέφουν με το “Primordial arcana”, το οποίο συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο προκάτοχός του. Στο “Thrice woven” είδαμε πως δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στα riffs και στους ρυθμούς του, χωρίς όμως οι ατμόσφαιρες να μένουν πίσω. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και στο “Primordial arcana”, μόνο που εδώ τα πράγματα γίνονται στον υπερθετικό βαθμό. Οι συνθέσεις είναι δουλεμένες μέχρι αηδίας και η μπάντα ακολουθεί μια προσέγγιση ακόμα πιο εστιασμένη και σφιχτή σε σχέση με το “Thrice woven”. Τα riffs είναι η αιχμή του δόρατος, άλλοτε κινούμενα σε καθαρά black metal μοτίβα, άλλοτε αναπαράγοντας death metal θέματα και άλλοτε εστιάζοντας σε υπνωτικές μελωδίες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν καπελώνουν τις ατμόσφαιρες, θεμελιώδες χαρακτηριστικό της μουσικής των WITTR, τις οποίες τα αδέρφια Weaver χτίζουν σχολαστικά. Folk τεχνοτροπίες (“Spirit Of lightning” ή το μυστηριακό “Underworld aurora”), ambient προσεγγίσεις αλα BURZUM (εισαγωγή του “Through eternal fields”), αλλά και η επική / majestic αύρα των EMPEROR (“Masters of Rain and Storm”) συνθέτουν τον καμβά αυτό. Άξια μνείας είναι και η αρκετά πιο ενεργή παρουσία του Kody Keyworth στο δίσκο. Παρά το γεγονός πως είναι ο live κιθαρίστας των WITTR από το 2010 και θεωρείται επίσημο μέλος της μπάντας από το 2017 (συμμετείχε μόνο εκτελεστικά στο “Thrice woven”), στο καινούργιο δίσκο είναι η πρώτη φορά που συνεισφέρει τόσο συνθετικά, όσο και στο κομμάτι της ηχογράφησης, παραγωγής κτλ. Σύμφωνα μάλιστα με τα λεγόμενα των ίδιων των αδερφών Weaver, η συμμετοχή του αυτή είχε αρκετά σημαντικό αντίκτυπο στο πως ακούγεται το τελικό αποτέλεσμα του δίσκου.
Αυτό που κατάφεραν οι WITTR στο “Primordial arcana” είναι σχεδόν φανταστικό. Ο ήχος τους εδώ τελειοποιείται. Με περισσή δουλειά και έμπνευση η μπάντα καταφέρνει να στήσει ένα δίσκο ποιοτικό, ώριμο και φρέσκο, παρόλο που δεν παρουσιάζει κάτι ριζοσπαστικά καινούργιο, αλλά περισσότερο δανείζεται στοιχεία απ’ όλη τη καριέρα τους. Όπως το Two Hunters” μνημονευόταν μέχρι πρότινος σαν σημείο αναφοράς για τη δισκογραφία των WITTR, τολμώ να πω πως αντίστοιχο ρόλο θα έχει μελλοντικά και το “Primordial Arcana”. Άνετα θα δύναται να προταθεί ως ένα ιδανικό album για να έρθει κάποιος σε επαφή με το μουσικό σύμπαν των WOLVES IN THE THRONE ROOM.
8,5 / 10
Θανάσης Μπόγρης