Ο Jon Schaffer πρόκειται να υποβληθεί σε ιατρική επέμβαση, οπότε αναβάλλεται η ακρόασή του

0
771
Jon Schaffer

Jon Schaffer

Σύμφωνα με την “The Republic”, ένας ομοσπονδιακός δικαστής συμφώνησε να αναβάλει την ακρόαση της ποινής του Jon Schaffer μέχρι τις 5 Απριλίου για ιατρικούς λόγους, καθώς ο κιθαρίστας των ICED EARTH πρόκειται να υποβληθεί σε μια ιατρική επέμβαση η οποία δεν έχει αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής, αλλά θα χρειαστεί χρόνο για να αναρρώσει στη συνέχεια.

Ωστόσο, ο δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου των Η.Π.Α., Amit Mehta,  απέρριψε το αίτημα του δικηγόρου του Schaffer να καθυστερήσει την ακρόαση της ποινής, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 20 Φεβρουαρίου, εν αναμονή της έκβασης της υπόθεσης του Joseph W. Fischer κατά Ηνωμένων Πολιτειών, η ακρόαση της οποίας συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο.

Στην υπόθεση του Joseph W. Fischer κατά Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό που εξετάζεται είναι εάν οι εισαγγελείς και το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν χρησιμοποιήσει ανάρμοστα έναν νόμο του 2002, ο οποίος αρχικά αποσκοπούσε στον περιορισμό των οικονομικών εγκλημάτων για να ασκηθεί δίωξη σε έναν κατηγορούμενο της 6ης Ιανουαρίου ονόματι Joseph Fischer. Εφόσον το δικαστήριο τασσόταν υπέρ του Fischer, αυτό θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη χρήση του νόμου εναντίον άλλων κατηγορουμένων της 6ης Ιανουαρίου — συμπεριλαμβανομένου του Schaffer.

Τον Ιανουάριο του 2022, ο Mehta αποδέχθηκε το αίτημα της κυβέρνησης των Η.Π.Α. να μοιραστεί σφραγισμένο υλικό από την υπόθεση που αφορούσε τον ρόλο του Schaffer στην υπόθεση ταραχών στο Καπιτώλιο των Η.Π.Α, προκειμένου να ρίξει φως στις τρεις βασικές υποθέσεις  της ακροδεξιάς εξτρεμιστικής ομάδας, Oath Keepers.

Τον Μάιο του 2023, ο Mehta επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 ετών στον αρχηγό των Oath Keepers, Stewart Rhodes, για τις προσπάθειές του να ανατρέψει τις εκλογές του 2020 που έληξαν με τη βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Ως μέρος του διακανονισμού που έκανε τον Απρίλιο του 2021, ο Schaffer συνήψε συμφωνία συνεργασίας με την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το CNN, οι εισαγγελείς και οι δικηγόροι του Schaffer συμφώνησαν να του συστήσουν να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης από τριάμισι έως τεσσεράμισι χρόνια, με βάση το πόσο αποτελεσματική ήταν η συνεργασία του με την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση συμφώνησε να μην αντιταχθεί στην αποφυλάκιση του Schaffer κατά τη διάρκεια της φάσης της καταδίκης.

Μολονότι ο Schaffer κατηγορήθηκε αρχικά για έξι εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής βίας και της στόχευσης της αστυνομίας με σπρέι αρκούδας, ομολόγησε την ενοχή του μόνο σε δύο κατηγορίες: την παρεμπόδιση της επίσημης διαδικασίας του Κογκρέσου και την παράνομη είσοδο σε περιορισμένης πρόσβασης χώρους του Καπιτωλίου ενώ ήταν οπλισμένος με ένα θανατηφόρο ή επικίνδυνο όπλο. Η πρώτη κατηγορία τιμωρείται με φυλάκιση έως και 20 έτη, ενώ η δεύτερη τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και 10 έτη.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο Schaffer συμφώνησε να συνεργαστεί με τους ανακριτές και ενδεχομένως να καταθέσει σε σχετικές ποινικές υποθέσεις, σύμφωνα με το CNN. Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια που θα παρείχε, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορούσε αργότερα να παροτρύνει τον δικαστή να δείξει επιείκεια κατά τη διάρκεια της καταδίκης του. Επίσης, ως μέρος της συμφωνίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει τον Schaffer για το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι ο 55χρονος μουσικός ήταν ο πρώτος κατηγορούμενος για ταραχές στο Καπιτώλιο που κατέληξε σε συμφωνία.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here