ACCEPT – “Teutonic titans, 1976-2026” (Napalm Records)

0
108
Accept


















Accept

Όταν οι ιστορικοί του μέλλοντος καταγράψουν και αναλύσουν το φαινόμενο “heavy metal” σίγουρα με τα πιο λαμπρά γράμματα θα αναφέρονται οι ACCEPT οι οποίοι έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα το χώρο επηρεάζοντας χιλιάδες μουσικούς σε όλο τον κόσμο και χαρίζοντας μας απλόχερα μαγικές συνθέσεις που θα ακούγονται μέχρι να σβήσει ο ήλιος! Τόσο απλά. Προσωπικά, δεν έχω κρύψει όλα αυτά τα χρόνια ότι θεωρώ ότι τα γερμανικά panzer ανήκουν στην πεντάδα των σημαντικότερων metal γκρουπ όλων των εποχών για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είναι του παρόντος. Αυτό όμως που είναι του παρόντος είναι η εν λόγω συλλογή η οποία έρχεται για να γιορτάσει τα 50 χρόνια ιστορίας των ACCEPT.

Οι Γερμανοί άδραξαν την ευκαιρία και σκέφτηκαν να καλέσουν ούτε έναν, ούτε δύο αλλά 50 (!) καλεσμένους, όσα δηλαδή και τα χρόνια του εορτασμού τους. Και όταν μιλάμε για εκλεκτούς καλεσμένους…το εννοούμε! Rob Halford, Kirk Hammett, Phil Anselmo, Tobias Forge, Matthias Jabs, Mikkey Dee, Billy Sheehan, Hansi Kursch, Billy Corgan και πολλοί άλλοι. Πήρατε την ιδέα. Ξέρετε…είναι πολύ εύκολο με τόσους καλεσμένους να βγει ένα τελικό, άνισο και ανομοιογενές αποτέλεσμα. Όμως, όχι στην περίπτωση μας. Ο λόγος είναι διττός. Από τη μία, υπάρχει η σταθερά των Wolf Hoffmann και Mark Tornillo που οδηγούν σε κάθε τραγούδι το…γερμανικό τανκ και από την άλλη είναι, διάολε, αυτά τα τραγούδια που δεν σου αφήνουν καμία αμφιβολία ότι εδώ κάνεις ένα ταξίδι στη heavy metal ιστορία!

Προφανώς και υπάρχουν highlights (όπως π.χ. η επαναηχογράφηση του “Hellhammer” από το “Eat the heat” από την τωρινή σύνθεση των ACCEPT) αλλά είναι τόσα πολλά που δεν χρειάζεται καν να το αναφέρουμε. Θα ήθελα, πάντως, να αντιπροσωπεύονταν και κάποιοι ακόμη δίσκοι (π.χ. “Objection overruled” και “Blood of the nations”) μιας και η συλλογή σταματάει στο 1989 και θα έλεγα ότι αυτό είναι το μοναδικό μελανό σημείο. Αυτό…και το εξώφυλλο. Μακάρι ο Στρατηγός, o Baltes και ο Kaufmann να αποδέχονταν την πρόσκληση του Hoffmann για συμμετοχή στο δίσκο αλλά όπως φαίνεται το χάσμα που τους χωρίζει είναι μεγάλο. Όπως και να έχει, το “Teutonic titans, 1976-2026” αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ακούσουμε όλους αυτούς τους heavy metal ύμνους υπό ένα άλλο, διαφορετικό πρίσμα με τη συνδρομή όλων αυτών των special guests.

Σάκης Νίκας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here