VENOM – “Sons of Satan” (BMG)

0
140

“ Όχι άλλη συλλογή VENOM!” , θα μπορούσε να αναφωνήσει κανείς, ως άλλος Νίκος Κούρκουλος στο “Ορατότης μηδέν”, βλέποντας την κριτική του συγκεκριμένου δίσκου. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;  Όχι ακριβώς…

Πριν από ένα χρόνο περίπου,  κυκλοφόρησε το συλλεκτικό box set “In nomine Satanas”, το οποίο περιείχε σε βινύλιο τα 3 πρώτα στούντιο άλμπουμ τους και το  live “Eine kleine nachtmusik”. Υπήρχε όμως και ένα περίεργο δισκάκι, με την ονομασία “Sons of Satan”, το οποίο κυκλοφορεί σήμερα μεμονωμένα σε CD και βινύλιο και εδώ θα εξετάσουμε το περιεχόμενό του. Ανεξάρτητα από το αν είναι κανείς οπαδός των VENOM ή όχι, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει την προσφορά τους στην μεταλλική μουσική σκηνή. Η τρέλα τους, η… κουλαμάρα τους, αλλά και η πίστη τους σε αυτό που έκαναν, αποτυπώνονται όλα εδώ, καθώς στη συλλογή αυτή αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι της πολυτάραχης καριέρας τους.

Το “Sons of Satan” αποτελείται από υλικό που ποτέ δεν είδε το φως της κυκλοφορίας, τουλάχιστον σε επίσημη μορφή, ενώ κάποια μέρη του είχαν κυκλοφορήσει σε μορφή bootleg στο παρελθόν, σε εξωφρενικές τιμές. Εδώ λοιπόν, θα βρείτε μία από τις πρώτες πρόβες της μπάντας από το μακρινό 1979 (όταν ακόμα οι VENOM ήταν τετράδα, με τον Clive Archer στα φωνητικά), 2 demos από το 1980 και μία demo εκτέλεση του “At war with Satan”, από το 1983. 15 κομμάτια συνολικά, σε ένα χορταστικό πακέτο. Ηχητικά, έχει γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ακούγονται τα κομμάτια όπως ακριβώς πρέπει σήμερα, με την κατάλληλη επεξεργασία, χωρίς όμως να χάνεται η ουσία, ακόμα και στην live πρόβα του 1979, όπου τα πράγματα ακούγονται λίγο πιο πρωτόγονα, αν μου επιρέπεται η έκφραση.

Προσωπικά, βρήκα όλο το υλικό άκρως ενδιαφέρον και απολαυστικό, με μία μικρή προτίμηση στο διαβόητο  Impulse £50 demo, του 1980 (η τελευταία φορά που ακούμε τον Archer με τους VENOM ), καθώς επίσης και στο demo του “At war… “, του 1983. Αξίζει, τέλος, να αναφερθούμε και στην πολύ προσεγμένη επιμέλεια του ένθετου, που περιέχει συνεντεύξεις των Cronos, Mantas και Abaddon, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την πρώιμη εποχή της μπάντας.

Άλλη μια συλλογή από τους VENOM; Ναι. Αξίζει τα χρήματα της; Αναμφίβολα.  Για όσους λοιπόν δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν το “In nomine Satanas”, αλλά και για όσους αναζητούσαν αυτά τα demos όλα αυτά τα χρόνια , το “Sons of Satan” αποτελεί μία απαραίτητη προσθήκη στη συλλογή τους. Ακούστε και εσείς πώς γράφτηκε κυριολεκτικά η ιστορία. Πώς ξεκίνησαν όλα…

Υπεράνω βαθμολογίας, ή αλλιώς…

666/10

Θοδωρής Κλώνης

 71  0 googleplus0  0