MANOWAR – “Black wind, fire & steel – The Atlantic Albums 1987-1992” (box set) (Cherry Red)

0
299












 

Νομίζω ότι σας έχω πει αρκετές φορές πόσο γουστάρω τα box set που βγάζει η Cherry Red κι εξοικονομεί χώρο η δισκοθήκη μου! Αυτή τη φορά, κυκλοφορεί ένα box set που περιέχει τα τρία άλμπουμ που έβγαλαν οι MANOWAR από την Atlantic και δεν είναι άλλα από τα “Fighting the world”, “Kings of metal” και “The triumph of steel”.

Δεν κρύβω ότι η πρώτη μου επαφή με  τους MANOWAR, ήταν το video clip του “Blow your speakers”, όχι το πιο χαρακτηριστικό τους τραγούδι, ήταν όμως αρκετό για να με κάνει να τους ψάξω παραπάνω, έχοντας ακούσει διθυραμβικά σχόλια για τους προηγούμενους δίσκους του, από τους μεγαλύτερούς μου, που τους εκθείαζαν, ενώ εγώ πήγαινα στην α’ γυμνασίου. Το “Fighting the world”, ίσως κι επειδή ήταν ο πρώτος δίσκος MANOWAR που άκουσα ποτέ, τουλάχιστον σε πραγματικό χρόνο, έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, παρότι δεν θεωρείται (και δεν είναι) ο καλύτερός τους. Τα “Carry on”, “Holy war”, “Black wind…” αλλά και το “Defender” με τον Orson Welles, φτάνουν και περισσεύουν για να μου αρέσει ο δίσκος.

Στο “Kings of metal”, τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα. Οι μέτριες στιγμές, ελάχιστες (ίσως και καμία;), τραγούδια που έχουν γράψει ιστορία, όπως τα “Wheels of fire” (που ακούγοντάς το πρώτη φορά, αναρωτιόμασταν αν το γύρισαν στο thrash, κάτι ανήκουστο την εποχή που thrashers και epic metallers πλακώνονταν στην κυριολεξία στο ξύλο), “Kingdom come”, “Hail and kill”, “Heart of steel” (κρατήστε το για παρακάτω αυτό), “Hail and kill”, το ομώνυμο, αλλά και τα “Blood of the kings” και “Crown and the ring”, κρατούσαν ψηλά τη σημαία του heavy metal.

Το “Triumph of steel”, είναι ένα άλμπουμ που για τους Έλληνες έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού σχεδόν το μισό, καταπιάνεται με τον Αχιλλέα και την Ιλιάδα, ενώ στα πλαίσια της προώθησής του, τους είχαμε δει για πρώτη φορά στη χώρα μας. Ίσως και να είναι ένας από τους λόγους που το εξυμνούμε λίγο παραπάνω, αλλά σε συνολικό επίπεδο, αν εξαιρέσει κανείς κάποια «κοιλιά» που κάνει στο 28λεπτο “Achilles agony and ecstasy in eight parts”, το βρίσκω καλύτερο από το “Battle hymns” για παράδειγμα. Άλλωστε, ο Δημήτρης Τσέλλος, τα είχε γράψει πολύ καλά και αναλυτικά στο Underrated gems που ανέλυσε τον δίσκο…

Το κακό με το κουτί αυτό, είναι ότι δεν περιέχει κάτι ξεχωριστό, κάτι διαφορετικό, κάτι bonus, πέρα από μία αφίσα της περιόδου του “Fighting the world” και ένα bonus track στο “Triumph of steel”, το “Herz aus Stahl”, που είναι το “Heart of steel”, με γερμανικούς στίχους, ένα τραγούδι όμως που δεν είναι δύσκολο να βρεθεί. Συνολικά, πρόκειται για μία κυκλοφορία που αφορά όσους θέλουν να έχουν τα πάντα από τους MANOWAR και στη χώρα μας δεν είναι και λίγοι. Δεν προσθέτει κάτι παραπάνω στη συλλογή σας και θα μπορούσατε να το προσπεράσετε. Ή όχι;
Σάκης Φράγκος

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here