The Poet’s justice leads me to my goal – Παγκόσμια ημέρα ποίησης

0
216

H 21η Μαρτίου τα τελευταία χρόνια αποτελεί την παγκόσμια ημέρα της Ποίησης. Έτσι, με αφορμή την ποίηση, ψάξαμε και βρήκαμε 17 τραγούδια του χώρου μας που έχουν επηρεασθεί από αντίστοιχα ποιήματα. Για να δούμε και να ακούσουμε κυρίως.…

Ένα έπος των ΙRON MAIDEN, το “Rime of the ancient mariner” έχει βασιστεί στο ομώνυμο ποίημα του 1798 του Samuel Taylor Coleridge. Mια εκπληκτική, μεγαλειώδης και επιβλητική σύνθεση που κλείνει το “Powerslave” και σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Ακούγεται δυνατά.

Άλλο ένα ποίημα του Samuel Taylor Coleridge, αυτή την φορά το “Kubla Khan”, επηρεάζει τους τρισμέγιστους RUSH για να συνθέσουν ένα από τα πιο ανεπανάληπτα κομμάτια τους.

Oι Αμερικάνοι ICED EARTH αντλούν έμπνευση από το “Τhe Divine Comedy” (1308) του Dante Alighieri για το δεκαεξάλεπτο αυτό έπος τους.

Σε μια εποχή που ο ακραίος ήχος ήταν σε πλήρη εξέλιξη και διαμόρφωση, οι Ελβετοί CELTIC FROST αποδεικνύονται οι πιο μελετηροί από όλους τους συναδέλφους τους και κυκλοφορούν το παρακάτω ποίημα του 1857 του Charles Baudelaire. «H θλίψη του φεγγαριού», στην Γαλλική του εκτέλεση που προσωπικά υπεραγαπώ.

Τριάντα χρόνια μετά τους CELTIC FROST, ο Γάλλος ποιητής και λογοτέχνης θα επηρεάσει με το “Les fleurs du mal” (Τα άνθη του κακού) και τους δικούς μας ROTTING CHRIST για το παρακάτω κομμάτι από το “Rituals”. Τα φωνητικά θα αναλάβει ο Vorph των SAMAEL, σε ένα τόσο εξαιρετικό κομμάτι αλλά και lyric video που ακολουθεί.

Ο Βρετανός ποιητής William Blake, με το “The Marriage of heaven and hell” του 1790, αποτέλεσε έμπνευση για τους Νορβηγούς μάστορες του avant-garde ULVER, για να κυκλοφορήσουν το 1998 ένα από τα πιο σπουδαία έργα τους.

Με ένα από τα πιο γνωστά έπη στην παγκόσμια ιστορία, την Ιλιάδα του Ομήρου καταπιάνονται οι ΜΑΝΟWAR στον δίσκο έπος “Triumph of steel”, με εξαιρετικά αποτελέσματα όπως ακούτε παρακάτω όσοι τυχαίνει να μην γνωρίζετε σχετικά.

Οι ΙRON MAIDEN ξανά, ένα από τα σχήματα που έχει επηρεασθεί δεκάδες φορές από την βιβλία, ταινίες και ποιήματα. Το ποίημα “Το his coy Mistress”(1680) του Βρετανού Αndrew Marvell αποτέλεσε την βάση για το λυρικό περιεχόμενο του παρακάτω τραγουδιού. Σύνθεση του Bruce Dickinson που ο αρχηγός Steve Harris άκουσε και απαίτησε να συμπεριληφθεί στο “No prayer for the dying”, αντί για τον προσωπικό δίσκο που ετοίμαζε ο Bruce εκείνη την περίοδο.

O Τuomas Holopainen, ο αρχηγός των NIGHTWISH είναι γνωστός λάτρης τόσο των βιβλίων όσων και των soundtracks. Το παρακάτω κομμάτι από το “Imaginaraerum” έχει βασιστεί στον Αμερικάνο ποιητή Walt Whitman και στο ποίημά του 1855, “Song of myself”.

Αν θα έπρεπε να διαλέξουμε έναν και μόνο έναν μουσικό που έχει επηρεασθεί τόσο βαθιά από την ποίηση και δεν σταματά να μας το μεταδίδει εδώ και τριάντα χρόνια μέσω των στίχων του και ασφαλώς μέσα από τους δίσκους της μπάντας του, δεν είναι άλλος από τον Αaron Stainthorpe των MY DYING BRIDE. Ιδού ένα δείγμα της επιρροής που του έχει ασκήσει ο William Shakespeare και το Venus and Adonis, από το ανεπανάληπτο “Like Gods of the sun” του 1996.

O Ιρλανδός Αlan Averill είναι γνωστό στους μύστες του ήxου των PRIMORDIAL ότι πραγματεύεται θέματα που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα στους στίχους του. Στο παρακάτω κομμάτι επηρεάζεται από το ποίημα “Τhe hosting of the Sidhe” (1893) του ομοεθνούς του William Butler Yeats.

Άλλο ένα από τα ποιήματα του William Butler Yeats, το “Easter” (1916), έρχεται να επηρεάσει αυτήν την φορά τους MARILLION στο παρακάτω πανέμορφο κομμάτι με τον ίδιο τίτλο.

Από το πρόσφατο μπομπάτο album των JUDAS PRIEST, το “Sea of red” που ακούτε από κάτω , οφείλει την στιχουργική του έμπνευση του από το ποίημα In Flanders Fields του Καναδού ποιητή John McCrae.

Εντάξει, αν δεν υπήρχαν οι AMORPHIS , κανείς εκτός Φιλανδίας ίσως δεν θα γνώριζε για το επικό ποίημα της χώρας τους, “Kalevala”. Aντ’ αυτού, οι Φιλανδοί το χρησιμοποίησαν ουκ ολίγες φορές ως έμπνευση για τους στίχους τους. Παρακάτω ακολουθεί ένα από τα πρώιμα άσματα τους.

Ο πιο επιδραστικός ποιητής στο rock και metal χώρο πρέπει να είναι ο Αμερικάνος Edgar Allan Poe. Το ποίημα του “Τhe Raven” (1845) αποτελεί επιρροή στο παρακάτω κομμάτι των Νορβηγών TRISTANIA. Η επιρροή του στο metal δεν σταματά μόνο στο παρακάτω φυσικά…

Ένα από τα σπουδαία κομμάτια των BLUE OYSTER CULT, από τον κορυφαίο τους δίσκο “Secret treaties” (1974). Toυς στίχους εδώ έχει γράψει η Patti Smith, γνωστή λάτρης της ποίησης και ποιήτρια επίσης, εκτός από σπουδαία τραγουδίστρια που είναι. Σε αυτό το κομμάτι έχει επηρεασθεί από το ποίημα Les chants de Maldoror του Γάλλου ποιητή Isidore Lucien Ducasse.

Και για το τέλος, από ένα σχήμα που αγαπούν πολλοί μεταλλάδες και ας μην είναι του χώρου. Από το θρυλικό “Floodland” το παρακάτω κομμάτι με τίτλο “Dominion/ Mother Russia” επηρεασμένο από την ποίηση και το ποίημα “Ozymandias” του Βρετανού ρομαντικού, Percy Bysshe Shelley.

Γιάννης Παπαευθυμίου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here