PRIMITAI interview (Srdjan Bilic)

0
204

“Stars be my guide”

 

Οι PRIMITAI παρότι μάλλον άγνωστοι στο ευρύ κοινό, κατάφεραν με την πρόσφατη πολύ καλή δουλειά τους “Violence of the skies”, να στρέψουν τα φώτα πάνω τους, όντας μια από τις πιο ευχάριστες μουσικές εκπλήξεις για την φετινή χρονιά. Ο Θοδωρής Μηνιάτης, ήδη πάρα πολύ ικανοποιημένος από τον δίσκο, επικοινώνησε με τον Srdjan Bilic, κιθαρίστα του συγκροτήματος και του ζήτησε να μας πει κάποια πράγματα που αφορούν τη νέα τους κυκλοφορία αλλά και γενικότερα το group και τα πιστεύω του. Διαβάστε τι μας είπε και μετά αν δεν έχετε ακούσει τον δίσκο τους, δώστε τους μια ευκαιρία, το αξίζουν!


Καλησπέρα από την Ελλάδα! Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σε συγχαρώ για το καινούριο σας άλμπουμ! Για μένα το “
Violence of the skies” είναι μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς! Θα ήθελα ένα σχόλιο γι’ αυτό!
Καλησπέρα, χαιρετισμούς στο Rock Hard και την Ελλάδα. Ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια όσον αφορά το “Violence of the skies”, καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια γράφοντας και ηχογραφώντας αυτό το άλμπουμ εν μέσω δύσκολων στιγμών, οπότε σημαίνει πολλά το να βλέπουμε τη μουσική μας να φτάνει σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αφήνοντας μια θετική εντύπωση.

Το νέο σας άλμπουμ είναι θεματικό. Μπορείς να περιγράψεις λεπτομερώς τι πραγματεύεται;
Το album μας αφορά το τέλος του κόσμου και μια απόδραση διαμέσου ενός διαστήματος, σε ένα ταξίδι για να βρεθεί μια νέα ζωή, αφήνοντας όλα όσα είχε κάποιος πίσω, όλες τις περιπέτειες και τους κινδύνους, στην πορεία. Ο καλύτερος τρόπος για να το ανακαλύψουν όλοι οι αναγνώστες είναι να νιώσουν άνετα και να ακούσουν το άλμπουμ από την αρχή έως το τέλος!

Είναι εφικτό για σένα να μοιραστείς μαζί μας πώς εκτυλίσσεται η ιστορία τραγούδι με τραγούδι;
Η ιστορία του άλμπουμ δεν είναι γραμμική, πηγαίνει μπρος-πίσω σε αναδρομές, μιλώντας για το ταξίδι στο διάστημα, αλλά και για το χάος και την εξέγερση κατά τις τελευταίες μέρες της γης πριν την απόδραση.

Stars are my guide – Αυτό το τραγούδι αναφέρεται στην απόδραση σου στο διάστημα από τον φλεγόμενο πλανήτη σου, «σκοτάδι πάνω μας, η φωτιά καίει από κάτω μας» είναι ο πρώτος στίχος.  Είναι η αρχή του ταξιδιού και των νέων ανακαλύψεων, «βγαίνοντας» έξω από την ατμόσφαιρα του πλανήτη για πρώτη φορά και πώς από αυτή τη στιγμή τα «Αστέρια είναι ο οδηγός μας». Το τραγούδι είναι γρήγορο και δείχνει τον ενθουσιασμό αυτής της νέας αρχής.

The uprising – αυτό το τραγούδι είναι για τον καθένα που ξεσηκώνεται σε εξέγερση και αναρχία, καθώς ο κόσμος μπαίνει στις τελευταίες του μέρες. Είναι το πώς οι άνθρωποι εκδικούνται όλους αυτούς που έχουν την εξουσία και οδήγησαν τον κόσμο στην καταστροφή.

The violence of the skies – αυτό είναι το πρώτο συναισθηματικό τραγούδι του album, όντας σε δέος για τα χρώματα των γαλαξιών και των αστεριών, αλλά επίσης αισθανόμενος μοναξιά και κοιτώντας πίσω στον πλανήτη για τυχόν σήματα ή οράματα.

Valley of darkness – Ο πρωταγωνιστής συναντά ένα βαθύ σκοτεινό φαράγγι σε έναν μακρινό πλανήτη, όπου υπάρχουν φαντάσματα και οράματα της προηγούμενης ζωής και πλανήτη. Το τραγούδι ξεκινά ήρεμα και μελωδικά για να αντικατοπτρίσει την οξύτητα αυτής της στιγμής, αλλά μετά τα riff γίνονται πιο heavy, σαν ένα όνειρο να μετατρέπεται σε εφιάλτη, καθώς τα οράματα σε  εξασθενίζουν και λες αντίο για τελευταία φορά.

Warriors of time – Αυτό το τραγούδι αναφέρεται για μια συναρπαστική βόλτα στο χρόνο και τις διαστάσεις. Ήταν αρκετά εμπνευσμένο από την ταινία Bill and Ted, γι ‘αυτό και έχει τo χαρούμενο κιθαριστικό ρυθμό!

Innocent – Αυτό το τραγούδι επιστρέφει στις σκοτεινές μέρες του τέλους της γης. Πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έχουν «ρυθμιστεί» μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης δεχόμενοι πλύση εγκεφάλου για να πολεμούν μεταξύ τους, δεν υπάρχει καμία επιστροφή όταν η μια πλευρά αντλεί αίμα και το πώς είναι όταν εσύ και ο «εχθρός» σου κείτεστε νεκροί και συνειδητοποιείτε πόσο χειραγωγημένοι ήσασταν.

Put to the sword – είναι ένας ύμνος για την ένωση δυνάμεων με συμπολεμιστές και την κατάκτηση του άγνωστου, και «βάζοντας στο σπαθί» αυτούς που είναι άπιστοι και θέλουν να σε προδώσουν. Η αναζωογονητική αίσθηση και τα μελωδικά σημεία «αιχμαλωτίζουν» το θρίαμβο της θετικότητας έναντι της αρνητικότητας

Cold surface of the moon – μετά από όλα τα ταξίδια και τις περιπέτειες του στο διάστημα, ο πρωταγωνιστής καταλήγει στο φεγγάρι. Η νύχτα διαρκεί 30 ημέρες λόγω του τρόπου που το φεγγάρι περιστρέφεται γύρω από τη γη, οπότε γίνεται σύντομα ένας εξαντλητικός αγώνας επιβίωσης για να μείνει μπροστά από τον σκοτεινό ορίζοντα, διαφορετικά θα παγώσεις ζωντανός.

III live again – Οι αναδρομές πάνε πίσω στην πραγματική τελευταία ημέρα της γης, βλέποντας το θάνατο και την καταστροφή, δημιουργώντας ένα δεσμό για να σώσεις τη ζωή σου και να ζήσεις για να πολεμήσεις άλλη μια μέρα.

The storm kings – αυτό το τραγούδι αφορά κάποιους δαίμονες που προσδοκούν να κατέχουν τους τέσσερις ανέμους, ώστε να μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν για να προκαλέσουν χάος στον κόσμο. Ωστόσο, αιχμαλωτίζοντας τους ανέμους, οι δαίμονες υφίστανται την οργή των αρχαίων Βασιλέων της Θύελλας που διασώζουν τους ανέμους και καταστρέφουν τους δαίμονες για πάντα.


Ποιος είχε την ιδέα για ένα θεματικό άλμπουμ και γιατί;
Η ιδέα για ένα θεματικό άλμπουμ ήταν αρκετά αυθόρμητη. Αρχίσαμε να δημιουργούμε το άλμπουμ στην αρχή της πανδημίας, όπου όλα απαγορεύονταν και δεν μπορούσες να πας πουθενά, οπότε και ήταν φυσικό να ξεκινήσουμε να ζούμε στη φαντασία μας και σε μια φανταστική χώρα – οπότε και το ταξίδι στο διάστημα μακριά από την πραγματικότητα. Επίσης, η μουσική που γράφαμε είχε ένα επικό, sci-fi ατμοσφαιρικό συναίσθημα εν συγκρίσει με τα προηγούμενα άλμπουμ – οπότε αυτό «έδεσε» με τη θεματολογία.

Πως ήταν η συνεργασία σας με όλους τους καλεσμένους στο νέο άλμπουμ;
Θέλαμε να «γιορτάσουμε» κάποιες μουσικές φιλίες και επιρροές του συγκροτήματος. Ο Tom Draper, που συμμετέχει στο “Storm Kings”, έπαιζε στους PRIMITAI την περίοδο 2012 – 2014 πριν μετακομίσει στις ΗΠΑ. Δεν είχε τη δυνατότητα να παίζει σε κάποιο άλμπουμ όσο ήταν στο συγκρότημα αλλά είναι ένας σπουδαίος φίλος όποτε προσπαθούμε να το διορθώσουμε αυτό και να τον έχουμε ως guest από εδώ και πέρα στα albums μας. Ο Vladimir Djedovic και ο Mladen Pecovic είναι βιρτουόζοι σε πλήκτρα και κιθάρα αντίστοιχα που συμμετείχαν μαζί μας σε ένα φεστιβάλ στη Σερβία, όπου αμέσως δημιουργήθηκε φιλία και χημεία οπότε και έπρεπε να τους δώσουμε χρόνο συμμετοχής στο νέο άλμπουμ. Τέλος, έχουμε τον Paul Quinn των SAXON, ένα κιθαρίστα κι ένα συγκρότημα που υπήρξαν μέγιστη επιρροή και πηγή έμπνευσης για τους PRIMITAI. Είναι τρομερό να σκέφτομαι ότι ο κιθαρίστας του οποίου τα CD αγόραζα σαν παιδί, θα έπαιζε σε ένα δικό μου άλμπουμ μια μέρα! Είναι επίσης τιμή να έχουμε καλεσμένο κάποιον που ήταν εκεί στα 70’s όταν το heavy metal ξεκινούσε, στην αρχή σε pubs και μετά περιοδεύοντας με τους MOTORHEAD το 1979, και μετά να κατακτούν τον κόσμο στα 80s.

Ποια ήταν η διαδικασία δημιουργίας του νέου άλμπουμ; Είχε ολοκληρωθεί πριν την πανδημία ή μπορούμε να βρούμε στοιχεία της παρούσας κατάστασης σε αυτό;
Όπως αναφέρθηκε, αρχίσαμε να είμαστε πλήρως συγκεντρωμένοι στο νέο άλμπουμ το 2020, όχι και πολύ πριν ο κόσμος ακινητοποιηθεί. Κάθε τραγούδι συνήθως γράφεται από ένα μέλος, αλλά μετά όλο το συγκρότημα αναμειγνύεται στη διαμόρφωση και τις φωνητικές μελωδίες. Το 2020 σίγουρα μας ενέπνευσε, το τραγούδι “Valley Of Darkness” όσον αφορά τη συνάντηση με φαντάσματα και οράματα ενός προηγούμενου κεφαλαίου της ζωής σου, είναι επίσης μια μεταφορά για την σημερινή κατάσταση – όλοι περιμένουμε τις ζωές μας όπως ήταν το 2019 και οι άνθρωποι να επιστρέψουν, αλλά ποιος ξέρει τι έχει όντως χαθεί για πάντα;

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα στοιχεία των νέων τραγουδιών σας, ώστε να δημιουργηθεί μια εμπορική αξία της δουλειάς σας;
Όσον αφορά τα νέα μας τραγούδια, αυτό είναι σίγουρα το πιο μελωδικό άλμπουμ που έχουμε ποτέ κάνει. Ελπίζουμε αυτό να μας κάνει αξιομνημόνευτους σε ανθρώπους που μας ανακαλύπτουν για πρώτη φορά, και να τους κάνει να θέλουν να μας ακούσουν κι άλλο.

Τι ακούγατε κατά τη διάρκεια της συγγραφής των κομματιών για το νέο άλμπουμ ώστε να εμπνευστείτε;
Οτιδήποτε από Heavy Metal και Synthwave ως κλασσική μουσική. Ακόμα και μια σύνθεση του Phillip Glass διασκευάσαμε σαν bonus τραγούδι – τσέκαρε το “Prophecies”. Είμαστε ανοιχτοί σε επιρροές από οποιαδήποτε μουσική, μιας και η καλή μουσική παραμένει τέτοια. Αυτό που καμιά φορά χρειάζεται για να φτιάξεις heavy metal είναι να πάρεις καλή μουσική αλλά να την παίξεις με δυναμικά drums και παραμορφωμένες κιθάρες. Γι’ αυτό και μπορείς να δεις καλό heavy metal να προσαρμόζεται σε άλλα είδη επίσης, πχ συμφωνικές ορχήστρες να παίζουν METALLICA και IRON MAIDEN.

Ποια είναι η διαδικασία ηχογράφησης που ακολουθείται σε κάθε άλμπουμ;
Ηχογραφούμε μπάσο και drums ζωντανά. Έπειτα «περνάμε» κιθάρες και φωνητικά ξεχωριστά μέχρι όλα να είναι τέλεια ηχογραφημένα. Μετά στέλνουμε τα πάντα για μίξη και mastering. Αυτή τη φορά είχαμε τον παραγωγό Alan Douches, κάτοχο Grammy, να αναλαμβάνει το mastering του album μας, είναι τιμή μας και έκανε μια φανταστική δουλειά.

Έχετε στο μυαλό σας σε κάποιο επόμενο δίσκο να καλέσετε κάποιον φημισμένο μουσικό σαν ημι-μόνιμο μέλος;
Οπωσδήποτε είμαστε ανοιχτοί στο να έχουμε την τιμή για περισσότερους φημισμένους μουσικούς σαν guests στους δίσκους μας. Ωστόσο, για να γίνει κάποιος μόνιμο ή ημι-μόνιμο μέλος πρέπει οι PRIMITAI να είναι η προτεραιότητά του ώστε να μη χρειάζεται να απορρίπτουμε συναυλίες ή ευκαιρίας εν γένει επειδή ένα μέλος είναι απασχολημένος με κάποιο άλλο συγκρότημα. Αλλά θα δούμε!

Πόσο δύσκολο είναι για σας σαν συγκρότημα να βρείτε την θέση σας ανάμεσα σε τόσα συγκροτήματα τη σήμερον ημέρα;
Είναι δύσκολο γιατί πριν υπήρχε μια μεγαλύτερη μουσική βιομηχανία που ανέθρεφε και διαφήμιζε συγκροτήματα σε επίπεδο αρένας. Τώρα είναι απλά πολλές ανεξάρτητες μπάντες που προσπαθούν να ανέλθουν πάνω από τον όχλο, όντας περιορισμένες στα δικά τους προφίλ κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς θα περιγράφατε το μουσικό σας στυλ;
Μελωδικό Heavy Metal βασισμένο στα θεμέλια του κλασσικού 80s Metal, αλλά ανοιχτό σε οποιεσδήποτε επιρροές. Έχουμε μόνο ένα κανόνα – να ακούγεται ωραίο! Οπότε, να περιμένετε να ακούσετε στοιχεία από power, progressive, thrash, AOR και άλλα. Επίσης εφιστούμε την προσοχή μας στις φωνητικές και κιθαριστικές μελωδίες. Μια φορά ήρθε σε ένα show μας ο Bill Steer των CARCASS και είπε «γουάου, περίμενα μονοδιάστατο metal αλλά εσείς ξέρετε πραγματικά πώς να γράψετε/δημιουργήσετε ένα τραγούδι!».

Γιατί οι νέοι οπαδοί πρέπει να ακούσουν τη μουσική σας;
Γιατί κι εμείς είμαστε οπαδοί. Είμαστε heavy metal οπαδοί οπότε η άποψή μας για καλή μουσική είναι η ίδια με τη δική σας, οπότε πιθανόν θα «συμφωνήσετε» με τη μουσική μας και θα την απολαύσετε. Επίσης, νιώθουμε περηφάνια ξέροντας ότι γράφουμε την καλύτερη δυνατή μουσική που μπορούμε, από την ατομική απόδοση ως την παραγωγή. Οτιδήποτε κυκλοφορούμε έχει γίνει με την τελευταία ρανίδα χρόνου, ενέργειας και χρημάτων που μπορούσαμε να δώσουμε.

Πιστεύεις ότι η Αγγλία θα έπρεπε να είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Σαν μουσικός που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο η απάντηση μου είναι όχι, γιατί πιθανόν να δυσκολέψουν πολύ οι περιοδείες Βρετανικών συγκροτημάτων στην Ευρώπη.  Αλλά για τη γενικότερη κατάσταση, πιστεύω ότι ένας οικονομολόγος θα ήταν ο πλέον κατάλληλος να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση.

Πιστεύεις ότι ένας καλλιτέχνης πρέπει να έχει πολιτική άποψη και φωνή έκφρασης;
Ναι και όχι. Νομίζω ότι είναι τελείως προς τιμήν των καλλιτεχνών να χρησιμοποιούν τα δικά τους μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την «πλατφόρμα» τους ώστε να προκαλούν το ενδιαφέρον για την αυθεντική αδικία. Αλλά την ίδια στιγμή το να έχεις πολλούς οπαδούς της μουσικής σου δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι είναι πιο καλά πληροφορημένη ή σπουδαία η πολιτική σου άποψη.


Ποιο θα ήταν το ιδεατό φεστιβάλ με τους
PRIMIITAI να συμμετέχουν;
Το ονειρικό μας lineup θα είχε όλα τα ήδη που αρέσουν στους PRIMITAI. Hard Rock, Heavy Metal, NWOBHM, AOR, Thrash, Power/Progressive, NWOTHM, μέχρι και λίγο πρώιμο Glam Metal όπως οι DOKKEN/RATT είναι απλά Heavy Metal με περισσότερο makeup. Επίσης συγκροτήματα από τα 70s μέχρι τώρα, γιατί ταιριάζουμε με όλα. Βάσει αυτού, ένα lineup με 10 μπάντες θα ήταν JUDAS PREST, TESTAMENT, SAVATAGE, SAXON, PRIIMITAI, STRIKER, DOKKEN, HALLAS, πρώιμοι DREAM THEATER, ENFORCER. Υπάρχουν εκατοντάδες συγκροτήματα που θα ταίριαζαν, για να είμαι ειλικρινής!

Ποια είναι τα σχέδιά σας για να επιβιώσετε ως μπάντα ή ως καλλιτέχνης γενικά κατά τη διάρκεια αυτής της μαζικής κρίσης για μουσικούς σε όλο τον κόσμο;
Ελπίζουμε ότι οι συναυλίες θα επιστρέψουν σύντομα, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την προώθηση του νέου άλμπουμ ζωντανά. Αλλά αλλιώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε διαδικτυακή αλληλεπίδραση και να κυκλοφορούμε νέα βίντεο, ώστε να διατηρούμε τη δυναμική της στιγμής.

Ποια είναι η γνώμη σου για το crowdfunding;
Νομίζω ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τα ανυπόγραφα συγκροτήματα να αλληλεπιδράσουν με τους θαυμαστές τους και να δημιουργήσουν μια κοινότητα οπαδών. Το πιο σημαντικό, είναι ότι συγκεντρώνεις χρήματα για το συγκρότημα και τους δίνει τη δυνατότητα να επενδύσουν περισσότερα και να παραδώσουν ένα album με καλύτερη ποιότητα. Το κάναμε αυτό για το άλμπουμ μας “Night brings insanity”, το είχαμε ήδη ηχογραφήσει, έτσι σήμαινε ότι θα μπορούσαμε να διαβεβαιώσουμε τους θαυμαστές μας ότι δεν θα υπήρχε μεγάλη αναμονή. Είχαμε μεγάλη απήχηση και «πιάσαμε» όλους τους στόχους.

Ποια είναι η καλύτερη και χειρότερη ανάμνηση για εσάς σαν μπάντα;
Η καλύτερη ανάμνηση είναι το πρώτο μεγάλο φεστιβάλ που παίξαμε, το High Voltage το 2011. Ήμασταν ακόμη «καινούργιοι» τότε καθώς κυκλοφόρησε το άλμπουμ μας το 2010 και μας προσκάλεσαν να παίξουμε το φεστιβάλ την ίδια μέρα με τον JUDAS PRIEST,THIN LIZZY, SLASH, και QUEENSRYCHE. Είχαμε ένα καμαρίνι δίπλα σε όλες τις μεγάλες μπάντες και ήμασταν σε απόλυτο δέος κάθε δευτερόλεπτο εκείνης της ημέρας, αισθανθήκαμε στην κορυφή του κόσμου. Η χειρότερη ανάμνηση, καλή ερώτηση (γέλια)! Παίξαμε σε ένα μουσικό συνέδριο που ήταν κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπήρχαν χιλιάδες ανθρώπων και ήμασταν πραγματικά ενθουσιασμένοι με το τεράστιο πλήθος. Δυστυχώς, το ζωντανό πρόγραμμα καθυστέρησε, οπότε μερικές μπάντες έπαιξαν μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου όταν όλοι είχαν φύγει. Αυτό ήταν λίγο απογοητευτικό (γέλια), αλλά μετά από αυτό μάθαμε να μην ενθουσιαζόμαστε ποτέ!

Η διαδικασία συγγραφής και σύνθεσης των τραγουδιών σας, αλλάζει με τα χρόνια λόγω της εξέλιξης της μουσικής τεχνολογίας;
Λόγω της μουσικής τεχνολογίας και των καλύτερων ποιοτικών επιδείξεων, είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ιδέες ο ένας στον άλλο που να ηχούν σαν το τελικό προϊόν, το οποίο είναι υπέροχο καθώς μπορείς να δώσεις στις ιδέες σου περιεχόμενο. Πριν ήταν πιο δύσκολο όταν είχες μια ιδέα για ένα «δυνατό» τραγούδι, αλλά το μόνο που μπορούσες να κάνεις ήταν να δείξεις το κιθαριστικό riff και δεν μπορούσες να επικοινωνήσεις για το πώς θα ακουγόταν το τελικό αποτέλεσμα.

Στείλε ένα μήνυμα στους Έλληνες θαυμαστές.
Ελπίζουμε όλοι να είστε ασφαλείς και υγιείς! Απ’ όσα έχουμε δει, οι Έλληνες metalheads είναι  από τους πιο άγριους, παθιασμένους και πιστούς και εκτιμούν πραγματικά τις λιγότερο διάσημες μπάντες. Εκτιμούμε πραγματικά όλα τα μηνύματα που λαμβάνουμε από Έλληνες οπαδούς νέους και παλιούς, και ανυπομονούμε να έρθουμε και να παίξουμε για εσάς!

Θοδωρής Μηνιάτης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here