A day to remember… 21/5 [QUEEN]

0
193

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Hot space” – QUEEN
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1982
ΕΤΑΙΡEΙΑ: EMI
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Queen, Arif Mardin, Reinhold Mack, David Bowie    
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Freddie Mercury
Κιθάρες – Brian May
Μπάσο – John Deacon
Τύμπανα – Roger Taylor

Οι QUEEN είναι μία από τις μεγαλύτερες μπάντες όλων των εποχών, μία από τις δέκα αγαπημένες μου μπάντες ever, ο Freddie Mercury είναι ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης που πάτησε το πόδι του στον πλανήτη (Μαζί με τον MJ) και το “Hot space” που κλείνει σαράντα (40) χρόνια κυκλοφορίας είναι ένας πολύ αγαπημένος μου δίσκος.

Και είναι αγαπημένος μου δίσκος, διότι πήγανε ακόμα ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με το “The game”. Πήραν το “Another one bite to dust” σαν οδηγό και πορεύτηκαν. Πήραν τραγούδια σαν το “Play the game” και το “Save me” και πάτησαν πάνω σε αυτά. Γιατί το αναφέρω; Διότι ήταν τα πρώτα τραγούδια των QUEEN στα οποία χρησιμοποίησαν synthesizer! Στο “Hot space” το χρησιμοποιούν κατά κόρον ανοίγοντας ακόμα ένα μουσικό μονοπάτι στη δισκογραφία τους. Σιγά μη τους σταματούσε η ταμπέλα «Ροκ Συγκρότημα». Δεν καταλάβαιναν από αυτά οι QUEEN. Πολύς κόσμος έριξε το «φταίξιμο» για την ηχητική προσέγγιση στον Freddie Mercury και την «περίεργη φύση» του. Ξεχνάει φυσικά, πως ο Deacon γουστάρει όσο τίποτα το R&B και το που έκανε την εμφάνισή του στο “Another one bite to dust” και στο “Back chat” όσον αφορά τον δίσκο. Ο Roger Taylor επηρεάζεται από το νεοσύστατο New Wave (όχι του British Heavy Metal, μη μπερδεύεσαι) και καταθέτει δύο τραγούδια με το “Action this day” να είναι πραγματικά εξαιρετικό.

Το “Put out the fire” είναι ένα κλασσικό τραγούδι QUEEN που έδειξε το δρόμο στους…DEF LEPPARD να γράψουν τραγούδια σαν το “Let’s get rocked” ή το “Make love like a man” και φυσικά είναι τραγούδι του επιστήμονα που θέλησε να κρατήσει το rock στοιχείο σε έναν τόσο διαφορετικό δίσκο. Και τα κατάφερε εξαιρετικά! Και φυσικά δε θα γινόταν να παραλείψει κάποιος τον υπερκόμματο “Under pressure” και τη συνεργασία με τον David Bowie. Ο Bowie και οι QUEEN ηχογραφούσαν στο Μόναχο την ίδια περίοδο. Η μουσική είναι γραμμένη από τον Mercury, o Bowie στους στίχους και ο Deacon σε αυτό που έλειπε από το τραγούδι, τον ρυθμό στο μπάσο που δεν μπορούσε να γράψει ο Mercury. Και τόσο απλά «γεννήθηκε» όχι μόνο ένα από τα καλύτερα τραγούδια των QUEEN αλλά και όλων των εποχών.

Το “Hot space” καταλαβαίνω για ποιον λόγο δεν αρέσει σε πολύ κόσμο. Δεν το γούσταραν ούτε όταν βγήκε. Δεν πήγε καλά εμπορικά και νομίζω πως ήταν η τελευταία φορά που μπήκαν στα αμερικάνικα charts. Εγώ το γουστάρω πάρα πολύ. Μα πάρα πολύ όμως. Γιατί έχει ακριβώς ότι μου αρέσει! Και θα σας πω και κάτι άλλο, έτσι για να κλείσει το κείμενο θριαμβευτικά.

Το “Hot space” είναι το άλμπουμ που ενέπνευσε τον Michael Jackson να γράψει το “Thriller”.

Αυτό!

Ντίνος Γανίτης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here