JORN – “Traveller” (Frontiers)

0
83

Νέα προσωπική κυκλοφορία του Νορβηγού JORN, που πλέον μετρά τις οκτώ. Ότι ο Νορβηγός αποτελεί αυτή τη στιγμή μια από τις πιο σημαντικές φωνές στο hard rock και το heavy metal, είναι πέρα αμφιβολίας, όπως και ότι παρά τα πολλά χρόνια στο χώρο και τις πολλαπλές συμμετοχές του σε συγκροτήματα, παραμένει γνωστός για την δυνατότητα του να αποδίδει εξαιρετικά τραγούδια άλλων (ιδιαιτέρα των WHITESNAKE, DEEP PURPLE, DIO, κλπ).

Στην νέα του λοιπόν κυκλοφορία, τα πράγματα δεν αλλάζουν προς το καλύτερο αλλά μάλλον προς το χειρότερο. Παρά τον αέρα ανανέωσης που θεωρητικά θα έπρεπε να φέρουν τα δύο νέα μέλη σε κιθάρα και μπάσο, οι Trond Holter και Bernt Jansen αντίστοιχα, μέλη και οι δύο των συμπατριωτών του WIG WAM, το συνθετικό μέρος παραμένει ασθενές. Ηχητικά το άλμπουμ παραμένει ένα τυπικό JORN άλμπουμ, με hard rock μελωδίες με προσμίξεις ατόφιου heavy metal, τραχιά φωνητικά και «βαριές» κιθάρες, ακριβώς το σήμα κατατεθέν του Νορβηγού. Ακούγοντας τα “Overload”, “Cancer Demon” ή το ομώνυμο “Traveller”, εναρμονιζόμαστε στο κλίμα του γνώριμου από παλιά ύφους, που υπάρχει σε όλες τις συνθέσεις, που όμως τελειώνοντας την ακρόαση, δεν σου έχει μείνει τίποτα. Κάθε κομμάτι που ξεκινά, θεωρείς ότι θα είναι κάτι ιδιαίτερο, αλλά τελικά μένει μια καλή ιδέα ή ένα έξυπνο riff και τίποτα παραπάνω. Φυσικά, είναι γνωστή η αγάπη του Νορβηγού για τον μεγάλο Ronnie James Dio και δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να δείξει την εκτίμησή του. Έτσι μετά το παλαιότερο “A song for Ronnie James”, εδώ υπάρχει η σύνθεση που κλείνει το άλμπουμ με τίτλο “The Man Who Was King” σαν φόρος τιμής του Νορβηγού για τον ήρωα του.

Για μια ακόμα φορά, ο JORN καταφέρνει να κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ που δεν θα διχάσει όσους τον προτιμούν και τον παρακολουθούν όλα τα χρόνια αυτά, αλλά δεν πρόκειται να προσθέσει σίγουρα κανένα καινούργιο οπαδό, κάτι που είναι σκοπός του κάθε καλλιτέχνη και συγκροτήματος. Ειδικά όταν υπάρχει ερμηνευτικό ταλέντο σαν αυτό που διαθέτει ο JORN!

7 / 10

Πέτρος Καραλής

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here