HAKEN – “The Mountain” (Inside Out)

0
90

Όσοι παρακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια τις επιλογές του Ken Golden, αρχηγού της Sensory Records και τα σχήματα που υπογράφει, θα γνωρίζουν τους Βρετανούς ΗΑΚΕΝ. Ο τύπος είναι απίστευτός prog rock γνώστης και μέσω της εταιρίας του έχει δώσει βήμα σε πάμπολλα νέα σχήματα, αρκετά από τα οποία είχαν την τύχη να μεταπηδήσουν σε μεγαλύτερες εταιρίες και να διαγράψουν μια σπουδαία πορεία. Ένα από αυτά είναι και οι Πολωνοί RIVERSIDE.

Ακούγοντας τον νέο – τρίτο- δίσκο των HAKEN και παρακολουθώντας την εξέλιξη τους από το ντεμπούτο τους “Aquarius” , ένα σχήμα που θα μπορούσα να παραλληλίσω τον ήχο τους, είναι οι RIVERSIDE. Οι Βρετανοί θυμίζουν με τον ήχο τους τόσο το προαναφερθέν σχήμα αλλά διαθέτουν και στοιχεία από DREAM THEATER, PORCUPINE TREE, SPOCK’S BEARD.

Με την μεταγραφή τους στην Inside Out, οι HAKEN θα καταφέρουν να τραβήξουν τα βλέμματα της prog κοινότητας πάνω τους και κρίνοντας από το νέο τους δίσκο και τις μέχρι τώρα αντιδράσεις φαίνεται ότι αυτήν την φορά οι κόποι τους θα έχουν και εμπορικό αποτέλεσμα και ευρύτερο ακροατήριο. Έχουν καταφέρει να βάλουν την προσωπική τους σφραγίδα και προσφέρουν συνθέσεις συναισθηματικές, τεχνικές και κυρίως ουσιώδεις πάνω απ’ όλα.

Tόσο οι δεκάλεπτες συνθέσεις σαν τα “Pareidolia”, “Somebody”και “Falling back to earth” όσο και τα πιο “φυσιολογικής” διαρκείας “Atlas stone” ,“In Memoriam”, “As death embraces” είναι ικανές να ενθουσιάσουν τους πολυπληθείς prog rock/metal  οπαδούς ανά τον κόσμο με την φρεσκάδα και την οπτική ματιά που διαθέτουν οι HAKEN στο είδος που υπηρετούν. Αυτήν την φρεσκάδα, την νέα ματιά και το νέο αίμα είναι που χρειάζεται το prog metal σήμερα για να μπορέσει να πάει παρακάτω τα επόμενα χρόνια.

Έχω την πεποίθηση ότι από εδώ και στο εξής οι HAKEN θα θεωρούνται σαν μια από τις σοβαρά υπολογίσιμες prog δυνάμεις και οι φίλοι του progressive metal καλό θα είναι να τους τσεκάρουν σοβαρά αν δεν το έχουν κάνει ήδη. Από τους πιο ενδιαφέροντες δίσκους στο είδος του για το 2013. 

8 / 10

Γιάννης Παπαευθυμίου 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here