Άλλη μία death metal κυκλοφορία χωρίς την ύπαρξη της οποίας δε θα χάναμε και τίποτα, αν και οι οιωνοί ήταν καλοί.
Oι ANTROPOMORPHIA κατάγονται από την Ολλανδία, μία χώρα με μεγάλη παράδοση στο είδος, ενώ μάλιστα μετράνε ήδη 25 χρόνια από την ίδρυσή τους, ξεκινώντας περίπου την ίδια περίοδο με θρυλικούς συμπατριώτες τους, όπως οι SINISTER, ASPHYX, GOREFEST, PESTILENCE κ.ά. Μιας και ξεκινήσαμε με το ιστορικό της υπόθεσης, να αναφερθεί εδώ ότι στις τάξεις της μπάντας από πέρυσι είναι και ο ένας εκ των δύο κιθαριστών των ACROSTICHON στο “Engraved n Black” (1993), άλμπουμ το οποίο θα εκτιμήσουν δεόντως όσοι ψάχνουν ξεχασμένα διαμαντάκια της εποχής.
Στα του δίσκου, το “Rites ov perversion” μπορεί να είναι ο δεύτερος συνεχόμενος δίσκος των Ολλανδών που κυκλοφορεί το ιστορικό label της Metal Blade, αλλά δυστυχώς δείχνει μία μπάντα Γ’ κατηγορίας που πασχίζει να ανέβει στη Β’. Αυτή η προσπάθεια γίνεται φανερή από το εναρκτήριο κιόλας κομμάτι του δίσκου, όπου γίνεται το έλα να δεις. Kάπου 5-6 διαφορετικά drum beats, γρήγορες κιθάρες, growl και κακό και όλα αυτά μέσα από μία δυναμική, καθαρή παραγωγή. Βέβαια, η συνέχεια δεν είναι το ίδιο άμεση, με τη μπάντα να ρίχνει κατά μέσο όρο τις ταχύτητες, συνεχίζοντας όμως να χρησιμοποιεί τις περισσότερες πιθανές πατέντες και κολπάκια που έχουν εφαρμοστεί στο death metal. Δεν έχω τίποτα με όλα αυτά, όταν γίνονται σωστά και εμπνευσμένα και ίσα ίσα, προτιμώ την πιο «παραδοσιακή» και riff-άτη προσέγγιση των ANTROPOMORPHIA στο συγκεκριμένο είδος. Όμως, το μεγάλο θέμα του δίσκου είναι πως όλος αυτός ο καταιγισμός ακούγεται τόσο generic, που αδυνατεί να σκαλώσει στο μυαλό του ακροατή, όσο και να τον παρακινήσει να ξανακούσει το άλμπουμ μετά την πρώτη ακρόαση. Εκτός από τις ίδιες τις συνθέσεις, η παραγωγή, προσωπικά, μου φάνηκε λίγο κουραστική, με το αρκετά ενεργό και διακριτό μπάσο ωστόσο, να είναι από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν.
Όχι ότι οι ANTROPOMORPHIA είναι κακή μπάντα, για του λόγου το αληθές ακούστε το “Necromantic love songs” EP (1993). Ούτε το “Rites ov perversion” είναι άσχημος δίσκος, αφού δεν αγκομαχάς για να τον ακούσεις. Απλώς δε θα τον προτιμήσεις κιόλας με τόση πληθώρα επιλογών με πανεύκολη πρόσβαση σε αυτές. Νομίζω πως χρειάζονται τουλάχιστον λίγο πιο εφευρετικό song-writing για να συγκινήσουν.
5.5 / 10
Νίκος Χασούρας







![A day to remember… 29/4 [ROTTING CHRIST] Rotting](https://rockhard.gr/wp-content/uploads/2026/04/Rotting-Triarchy-sbit-218x150.jpg)
![A day to rmeember… 29/4 [MANOWAR] Manowar](https://rockhard.gr/wp-content/uploads/2026/04/Manowar-louder-sbit-218x150.jpg)
