HEAT OF DAMAGE – “Cataclysm” (Sliptrick Records)

0
216

Από το Sacramento κατάγονται οι Αμερικάνοι HEAT OF DAMAGE, οι οποίοι μόλις κυκλοφόρησαν τον δεύτερο δίσκο τους, που έχει τον τίτλο “Cataclysm”. Στο ντεμπούτο τους, “Open fire”, ο ήχος τους ήταν λίγο ασαφής και μπερδεμένος, με groove metal και heavy rock στοιχεία και τετράλεπτα τραγούδια. Πλέον η αλλαγή πλεύσης στο “Cataclysm”, είναι ολοσχερής. 

Αρχικά, τα τραγούδια έχουν διπλάσια διάρκεια κατά μέσο όρο και τα φωνητικά εναλλάσσονται από μελωδικά σε brutal (που τα κάνει ο μπασίστας). Το συγκρότημα που φαίνεται ότι έχει επηρεάσει τους HEAT OF DAMAGE, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, είναι οι TRIVIUM, της εποχής του “Crusade” και του “Shogun” κι αυτό φαίνεται ακόμα κι από το γεγονός ότι υπάρχει ένα εννιάλεπτο instrumental, το “Voyage to Highlands” (όπως είχαν κάνει και οι TRIVIUM με το ομώνυμο κομμάτι από το “Crusade”).

Καλύτερο κομμάτι του δίσκου, είναι το εναρκτήριο “Siegfried’s last bow”, το οποίο ξεκινά με τον ύμνο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, “It’s a long way to Tipperary”, κάτι που μ’ έκανε να κρυφοχαμοελάσω, αφού μου ήρθε στο μυαλό η σκηνή με την Τζένη Καρέζη να το τραγουδά μεθυσμένη στα σκαλοπάτια του σπιτιού της, στην ταινία «Δεσποινίς Διευθυντής». Καλοπαιγμένο metal, που χρωστά και στο Bay Area thrash metal και μπάντες όπως οι METALLICA και EXODUS, αλλά και σε σχήματα όπως οι KILLSWITCH ENGAGE, χρειάζεται όμως μεγαλύτερη ωριμότητα στις ενορχηστρώσεις για να μην κάνουν κοιλιά οι συνθέσεις τους που είπαμε ότι είναι μακροσκελείς. Δεν ασχολούμαι καν με το “Open fire” και θεωρώ ότι το “Cataclysm” είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό ξεκίνημα για ένα σχήμα που ρισκάρει, παίζοντας απαιτητική μουσική κι ελπίζω ότι θα ωριμάσουν γρήγορα και θα πετύχουν τον στόχο τους.

7 / 10 

Σάκης Φράγκος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here