Οι «δικοί» μας prog blacksters AENAON, μετά το εκπληκτικό “Hypnosophy” του 2016, το οποίο ήταν κατά τη ταπεινή μου άποψη ένα από τα κορυφαία άλμπουμ εκείνης της χρονιάς (το κορυφαίο μαζί με το “Mayhem in blue” των HAIL SRIPRIT NOIR), επιστρέφουν έστω και μετά από έξι χρόνια, με καινούρια δισκογραφική δουλειά, επ’ ονόματι “Mnemosyne”.
Στη 15ετή καριέρα τους, δεν έχουν βγάλει κακό (ούτε καν μέτριο) άλμπουμ, αν και σίγουρα το «μπαμ» έγινε με το “Extance” του 2014. Βέβαια, κατ’ εμέ, το “Hypnosophy” ήταν μέχρι εκείνη τη περίοδο, το “magnum opus” τους. Πάντα, μετά από τέτοιους δίσκους, υπάρχει μια νευρικότητα στον ακροατή και πόσο μάλλον στον οπαδό της μπάντας (ναι, σε μένα αναφέρομαι), για το αν θα συνεχίσουν αν όχι στο ίδιο, σε παρόμοιο επίπεδο.
Με το “Mnemosyne”, η μπάντα κατάφερε κάτι σπάνιο. Μετά από έναν άψογο δίσκο, να βγάλει ακόμα καλύτερο! Ενθουσιάστηκα με τα τραγούδια που κυκλοφόρησαν (ιδιαίτερα με το “Psyche”), πριν την κυκλοφορία του δίσκου, αλλά όταν τον άκουσα ολόκληρο, πραγματικά έμεινα έκπληκτος. Δεν αμφέβαλα για το ταλέντο και τη ποιότητα τους, αλλά δε περίμενα κάτι παρόμοιο. Με κόλλησαν στον τοίχο! Τρεις μήνες πριν τελειώσει το 2022, δεν περίμενα ότι θα βρεθεί μπάντα να κυκλοφορήσει δίσκο, καλύτερο από το “Rashomon” των IBARAKI του Matt Heafy. Οι αμφιβολίες άρχισαν από το πρώτο κιόλας άκουσμα.
Πλέον στη μπάντα, έχουμε ως μόνιμο μέλος τον σαξοφωνίστα Ορέστη Ζυρίνη, στις κιθάρες και στο μπάσο μόνο τον συνθέτη της μπάντας Αχιλλέα Καλαντζή (VARATHRON, KATAVASIA), στα ντραμς τον Χάρη (VARATHRON), ενώ ο Astrous συνεχίζει να είναι ο frontman της μπάντας, για πάνω από δεκαετία τώρα. Το ότι το σαξόφωνο έγινε «μόνιμο» στη μουσική των AENAON, με γεμίζει αισιοδοξία και για το μέλλον, αφού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο “Mnemosyne”, και ουσιαστικά το απογειώνει. Σαφείς οι επιρροές Ihsahn σε αυτό το κομμάτι του άλμπουμ. Στην ολότητα του δίσκου, αναγνωρίζεις στοιχεία από όλες τις μπάντες που έχει καταπιαστεί ο Αχιλλέας, αλλά ταυτόχρονα, η μπάντα καταφέρνει με έναν αξιοθαύμαστο τρόπο να διατηρεί τη δική της «ταυτότητα». Το κράμα progressive ήχου, με oldschool mid tempo black metal, με πάμπολλους πειραματισμούς και ένα σαξόφωνο να συνθλίβει τη καρδιά σου, σε κρατούν σε εγρήγορση, αφού κανένα κομμάτι δε μοιάζει σε δομή με το άλλο. Θα χτυπηθείς στο ρυθμό, θα ψιθυρίσεις μελωδίες, θα χαθείς στα ψυχεδελικά στοιχεία. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στον Γάλλο Frédéric Gervais (ORAKLE), ο οποίος κάνει ως guest καθαρά φωνητικά στα “Synastry of heartbeats”, “Trauma cultura” και «Mandledeath”, με μία ξεχωριστεί χροιά. Το άλμπουμ δεν έχει ούτε ένα τραγούδι filler και ο καθένας σίγουρα θα ξεχωρίσει διαφορετικό κομμάτι ως το αγαπημένο του. Προσωπικά πέρα από τα “Psyche”, “Cartesian eye” και “Hysteria”, λάτρεψα ιδιαίτερα το “Mandledeath”, το οποίο συνοψίζει όλο το ύφος του δίσκου.
Το “Mnemosyne” οδεύει ολοταχώς για τη κορυφή του 2022, αφού πρόκειται για ένα δίσκο, μοναδικού ταλέντου, ευφυϊών συνθέσεων και ας μου επιτραπεί να πω, βαρύγδουπων συναισθημάτων. Οι AENAON αποτελούν ένα διαμάντι της Ελληνικής extreme metal σκηνής και αξίζουν της απόλυτης αναγνώρισης μας.
9,5 / 10
Γιώργος Δρογγίτης