Ιδρύθηκαν στην Καστοριά, το 2011, από τον Hellmaster 666 και τον τότε συνεργάτη του, Homados. Κυκλοφόρησαν το demo τους, με το όνομα “In the beginning” το 2014 και από τότε, συμμετείχαν σε τρία split άλμπουμ, παραμένοντας ενεργοί δισκογραφικά για εννέα συνεχόμενα έτη, χωρίς μέχρι σήμερα, να έχουν κυκλοφορήσει κάποια αποκλειστικά δική τους δουλειά. Ο ήχος τους όμως και το στυλ τους, τους είχε ήδη κάνει γνωστούς στο κοινό της σκηνής που εκπροσωπούν. Φέτος, δώδεκα χρόνια από την ίδρυσή τους, παρουσίασαν τον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο τους και στόχος τους δεν είναι να είναι ούτε ευχάριστοι, ούτε να χαϊδέψουν αυτιά.
Ο λόγος, για τους Έλληνες blacksters TEMPLE OF KATHARSIS, οι οποίοι από την underground σκηνή στην οποία ήδη είναι γνωστοί, αποφάσισαν να βγουν στο φως. Φως; Να μπουν μάλλον ακόμα βαθύτερα στο σκοτάδι.
Με μόνο εναπομείναν μέλος από τα δύο ιδρυτικά τον Hellmaster 666 στα φωνητικά και το μπάσο και συνοδοιπόρους του σε αυτό το σκοτεινό ταξίδι τους Nodens στα τύμπανα και Zeratul στις κιθάρες, το “Macabre ritual” είναι γεγονός και είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει ο τίτλος του. Μακάβριο και τελετουργικό. Βγαλμένος μέσα από εφιάλτες, μέσα από έναν βόρβορο τρομερών σκέψεων και υμνολογικής λατρείας στο σατανά, το άλμπουμ είναι λες και ανοίγει μία πύλη επικοινωνίας με το (ας το πούμε) αυθεντικό, τρομακτικό black metal της Νορβηγίας. Είναι απίθανο πόσο μέσα από την δεκαετία του ‘90 και του κυρίαρχου Νορβηγικού black metal μοιάζει να έρχεται αυτό το άλμπουμ. Από το ύφος του corpsepaint και τα τεράστια καρφιά στα χέρια, μέχρι το γενικότερο τρόπο παρουσίασης της μπάντας και του δίσκου. Σε ένα πάντρεμα με στοιχεία της δικής μας, Ελληνικής μαυρομεταλλικής σχολής, το αποτέλεσμα είναι τρομακτικό, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Με φωνητικά βγαλμένα από την κόλαση, ο Hellmaster 666, βρυχάται και ωρύεται, τιμωρώντας ανελέητα το μπάσο του, τα blastbeats στα τύμπανα είναι πολλά, επαναλαμβανόμενα, ορμητικά και κυρίαρχα, ενώ οι κιθάρες, κοφτές, απότομες άγριες δεν αφήνουν περιθώρια αναπνοής. Θα μπορούσε να είναι ένα άψογο δείγμα old school black metal, όμως θα αδικούσε το αποτέλεσμα, το οποίο ναι μεν τιμά την παράδοση του είδους, ων αυθεντικό και ακέραιο, όμως είναι ένα άλμπουμ του σήμερα (με αντίστοιχη παραγωγή) και κλείνει πονηρά το μάτι στο μέλλον, με όλα τα μοναδικά χαρακτηριστικά του σχήματος, τα οποία δίνουν την δική τους ιδιαίτερη ταυτότητα στις οκτώ συνθέσεις του δίσκου.
Black metal άσματα, όπως το εξαιρετικό “The burning flood of antichrist”, το πιο ατμοσφαιρικό “Ο αρχιερεύς των λύκων (The archpriest of the wolves)” και το ιδιαίτερο “The kingdom of Hades”. Οργή, σκοτάδι, πόλεμος, θάνατος. Μακάβριο τελετουργικό δεν είπαμε; Φυσικά και μακάβρια θεματολογία θα έχει ένα άλμπουμ με τέτοιο όνομα. Ένα μακάβριο τελετουργικό στο οποίο ο ακροατής συμμετέχει ενεργά, με όλα τα συναισθήματα που το δυναμικότατο ντεμπούτο των TEMPLE OF KATHARSIS του γεννά.
8,5 / 10
Φανούρης Εξηνταβελόνης