INNERWISH – “Ash of eternal flame” (listening session)

0
134
Innerwish
Photo by Dimitris Marinis
Innerwish
Photo by Dimitris Marinis

Οι INNERWISH, παρόλο που δεν είναι ένα από τα πιο συνεπή συγκροτήματα, δισκογραφικά, είναι όμως από τους πιο γνωστούς πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό. Έτσι κάθε τους νέα κυκλοφορία, σίγουρα χρίζει ιδιαίτερης προσοχής. Το τελευταίο διάστημα έχουν ήδη ξεκινήσει την προώθηση της καινούργιας τους δουλειάς, δίνοντας στην δημοσιότητα δυο καινούργια τραγούδια, ένα που θα διανεμηθεί μόνο ψηφιακά κι ένα που θα συμπεριλαμβάνεται στον νέο δίσκο.

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, το συγκρότημα μας κάλεσε στα Devasoundz studio να ακούσουμε το νέο του άλμπουμ, και να έχουμε τα πρώτα συμπεράσματα για αυτό. Ο Θοδωρής Μηνιάτης ήταν εκεί και παραθέτει παρακάτω ότι αποκόμισε από την πρώτη ακρόαση των τραγουδιών.

Στο studio ήταν τα 5 από τα 6 μέλη του group, αφού στο slot που ήταν το Rock Hard, απουσίαζε ο ένας εκ των δυο κιθαριστών, Θύμιος Κρίκος, ο οποίος εμφανίστηκε στο τέλος της ακρόασης όλου του δίσκου. Την κυκλοφορία αλλά και το κάθε τραγούδι προλόγισε/σχολίαζε ο Μανώλης Τσίγκος, ο έτερος κιθαρίστας των INNERWISH. Το άλμπουμ ήταν έτοιμο σχεδόν πριν τον covid αλλά εξαιτίας του, αλλά και λόγω απωλειών συγγενικών και πολύ στενών ανθρώπων του συγκροτήματος, έπαιρνε συνεχώς παράταση, με αποκορύφωμα ότι κανονικά θα κυκλοφορούσε φέτος τον Απρίλιο. Δυστυχώς ο Θύμιος Κρίκος έχασε τον αδερφό του, οπότε ήταν και η τελευταία παράταση που πήρε, με τελική ημερομηνία κυκλοφορίας την 8η Νοεμβρίου.

Το άλμπουμ στην ολότητά του παίρνει την σκυτάλη από το προηγούμενο, σαν να συνεχίζει το έργο που ξεκίνησε η ομώνυμη δουλειά τους που κυκλοφόρησε αρκετά –πλέον- χρόνια πριν. Η δομή δημιουργίας της εκάστοτε σύνθεσης δείχνει η ίδια, με τραγούδια που και πάλι έχουν άκρως δυναμικά ριφ, «καλπάζοντα» tempo σε καθένα, «επιθετική» διάθεση, πολλά μελωδικά σημεία, ρεφρέν που θα σιγοτραγουδάς και μια υποβόσκουσα ατμόσφαιρα με την χρήση της χορωδίας, η οποία δίνει έναν εξαιρετικό όγκο στην σύνθεση αφενός και αφετέρου διάρκεια τέτοια, που ενώ θα μπορούσε να ήταν βαρετή, αντιθέτως σε «κρατάει» να την ακούσεις όσο και αν διαρκεί.

Με την πρώτη ακρόαση καταλαβαίνεις εύκολα ότι όλα τα τραγούδια είναι καλοδουλεμένα, με όσους έχουν ασχοληθεί με την επιμέλειά τους, όποια και αν είναι αυτή και σε όποιο επίπεδο, να έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Συνθετικά, τα νέα τραγούδια, αποδεικνύουν ότι το συγκρότημα «είναι σε τρελά κέφια» αφού ότι ακούσαμε, παρόλο που ήταν η παρθενική φορά, σίγουρα άρεσε και με το παραπάνω. Ειδικά με τις μουσικές «εκπλήξεις», έστω και λίγες, που υπάρχουν.

Όταν μας έρθει ο δίσκος, σίγουρα θα χρειαστούν πολλές ακροάσεις για να τον «νιώσεις», αφού εκ πρώτης τα τραγούδια ηχούν άμεσα, αλλά ουχί απλοϊκά, οπότε χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής και εποικοδομητικού χρόνου ασχολίας με αυτά. Αίσθηση θα προκαλέσει και η επιλογή της διασκευής που υπάρχει στο δίσκο, αφού ναι μεν το τραγούδι είναι πολύ γνωστό στους οπαδούς, ιδιαίτερα των μεγαλύτερων σε ηλικία, κατάφεραν όμως να το «φέρουν» πολύ εύκολα στα μέτρα τους, βάση τελικού αποτελέσματος. Δεν θα αποκαλύψουμε τον τίτλο μέχρι την δισκοκριτική, για να υπάρχει και μια επιπλέον προσμονή.

Ανυπομονώ να έχω όλο το δίσκο «στα χέρια μου» γιατί η πρώτη ακρόασή του, «προέβλεψε» ότι τους επόμενους μήνες θα συζητάμε για ένα από τα μάλλον καλύτερα άλμπουμ της Ελληνικής σκηνής των τελευταίων ετών. Η κατακλείδα είναι μία και δεν νομίζω να αλλάξει: το άλμπουμ είναι η καλύτερη ηχητική συντροφιά που μπορεί να έχει κανείς. Περισσότερα στην δισκοκριτική σύντομα.

Θοδωρής Μηνιάτης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here