ECLIPSE – “Megalomanium II” (Frontiers Records)

0
73
Eclipse

Eclipse

Ο χρόνος κυλάει γρήγορα και ειδικά για ένα συγκρότημα που είναι δημιουργικό, δεν πέφτει σε τέλματα μουσικά και που προσπαθεί και καταφέρνει να ακούγεται πάντα φρέσκο.

Ο σκληροτράχηλός, εξαιρετικά μελωδικός hard rock ήχος των ECLIPSE, από το 2008 που έκαναν την εμφάνισή τους, έδινε την αίσθηση ότι αυτή η μπάντα ήταν εδώ για να μείνει. Με τα χρόνια, έχουν εδραιώσει τη θέση τους ως ένα από τα μεγαλύτερα heavy rock συγκροτήματα της Σουηδίας, συγκεντρώνοντας πάνω από 100 εκατομμύρια streams σε διάφορες πλατφόρμες.

Ο πολυτάλαντος frontman Erik Mårtensson εκτός από ταλαντούχος κιθαρίστας, τραγουδιστής και παραγωγός, συμμετέχει επίσης στο mastering πολλών projects για την Frontiers Records, αλλά και ως συνθέτης με συνεισφορά σε δεκάδες συγκροτήματα, κυρίως της Σκανδιναβίας.

Το “Megalomanium II” αποτελεί συνέχεια του περσινού “Megalomanium” (που σε άλλες εποχές θα ήταν διπλό άλμπουμ….), τόσο σε ήχο ύφος, ήχο αλλά και έμπνευση.

Η δεινότητα του συγκροτήματος στη δημιουργία up-tempo μελωδικού hard rock είναι δεδομένη και διαφαίνεται από την έναρξη του άλμπουμ με το “Apocalypse Blues” ενώ το ταξίδι στη μελωδική διάσταση που δημιουργούν οι ECLIPSE συνεχίζεται με τα “Spark” και “Falling to my knees”, όλα τραγούδια που έχουν προηγηθεί της κυκλοφορίας του άλμπουμ.

Ένα τραγούδι που θα μπορούσε να κυριαρχήσει, άλλοτε, στο ραδιόφωνο είναι το “All I want”. Διαθέτει πιασάρικο refrain, ανεβασμένη διάθεση και είναι τόσο όσο πρέπει εθιστικό ώστε να τραγουδάς και να κουνάς το κεφάλι σου στο ρυθμό του.

Το μελαγχολικό “Still My Hero” φέρνει πίσω τις δονήσεις της δεκαετίας του ’80, και αποτελεί φόρο τιμής από τον Erik στον πατέρα του. “Όταν έγραψα αυτό το τραγούδι, είχα τη φράση ‘Still my Hero’ στο αρχικό μου demo track. Ο μόνος ήρωας που είχα ποτέ πραγματικά ήταν ο πατέρας μου. Έτσι έγραψα όλο το τραγούδι γι’ αυτόν. Δυστυχώς, πέθανε πολύ νέος το 2014. Αυτό είναι ένας φόρος τιμής σε έναν σπουδαίο άνθρωπο”, σχολίασε ο ίδιος.

Τα “Dive Into You” και “Until The War Is Over” είναι τα πρώτα τραγούδια που δεν έχουν γρήγορο ρυθμό, οπότε μπορείς να πάρεις μια ανάσα και να απολαύσεις τα μαγικά φωνητικά και τις υπέροχες μελωδίες που δημιουργούν εδώ οι ECLIPSE. Η “ηρεμία” τελειώνει όταν οι πρώτοι βαρείς ήχοι του “Divide & Conquer” βγαίνουν από τα ηχεία και οι κιθάρες ηχούν δυνατά!!!.

Το τελευταίο τρίτο του άλμπουμ ανοίγει με το “Pieces”, μια δυνατή στα «μέτρα» των ECLIPSE σύνθεση, μετά το οποίο, το “To Say Goodbye” είναι πιο ήσυχο κομμάτι που όμως είναι εξίσου συναισθηματικό και μελωδικό με ένα σπουδαίο κιθαριστικό riff που ξεπροβάλλει μερικές φορές και μια γαλήνια ατμόσφαιρα καθώς τα φωνητικά ταξιδεύουν τους ακροατές. Το άλμπουμ κλείνει με το “One in a Million” το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται για τις κιθάρες, τα τραχιά φωνητικά και το μελωδικό ρεφρέν του.

Οι ECLIPSE έχουν γίνει μια υπολογίσιμη δύναμη στη σουηδική σκηνή και – με βάση την δύναμη αυτού του άλμπουμ – δεν φαίνεται να επιβραδύνουν σύντομα. Πατάνε γερά στα θεμέλια  του μελωδικού hard rock και έχουν εξελίξει την τέχνη τους σε τέτοιο βαθμό που δεν βρίσκω τίποτα το αλαζονικό στο ότι είναι περήφανοι για τη δουλειά τους. Το άλμπουμ παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό μουσικό εύρος και αντανακλά την αξιοσημείωτη εξέλιξη του συγκροτήματος, με ένα μείγμα από ενεργητικά ροκ κομμάτια, πιασάρικες μελωδίες και αισθαντικές μπαλάντες, προσφέροντας τόσο ποικιλία όσο και ωριμότητα.

8 / 10

Πέτρος Καραλής

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here