SHELTER ME: The hard rock avenue! (Σεπτέμβριος 2024: KISSIN’ DYNAMITE / D-A-D / JIM PETERIK)

0
21
Shelter

Shelter

Υπάρχει μία κοινότητα οπαδών εκεί έξω που παραμένουν στις επάλξεις, διατηρούν την πίστη και παραμένουν νοσταλγικά προσηλωμένοι σε ένα μουσικό ιδίωμα που για δεκαετίες μας έχει χαρίσει μεγάλες χαρές και συγκινήσεις. Περί hard rock το ανάγνωσμα, λοιπόν, και με το Shelter Me, ευελπιστούμε να δείξουμε ότι αυτή η μουσική παραμένει alive and kicking με πολύ αξιόλογες κυκλοφορίες, μερικές εκ των οποίων θα αναφέρουμε εδώ…let’s get rocked!

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Back with a bang” – KISSIN’ DYNAMITE
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2024
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Napalm Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Hannes Braun
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά: Hannes Braun
Κιθάρα: Ande Braun
Κιθάρα: Jim Muller
Μπάσο: Steffen Haile
Drums: Sebastian Berg

Οι Γερμανοί KISSIN’ DYNAMITE έφτασαν αισίως τα 8 studio άλμπουμ σε μία καριέρα που μετράει ήδη 17 χρόνια στο προσκήνιο. Όχι και άσχημα για μία μπάντα που ξεκίνησε έχοντας στο μυαλό της να βγάλει ξεκάθαρα προς τα έξω όλες τις 80s hard rock επιρροές της σε μία εποχή όχι και τόσο ευνοϊκή για το ιδίωμα. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι η γενέτειρα των KISSIN’ DYNAMITE έδωσε στον κόσμο σπουδαία συγκροτήματα όπως οι SCORPIONS και οι BONFIRE τα οποία βρίσκονται εμφανώς μέσα στο DNA των KISSIN’ DYNAMITE. Και μπορεί το “Back with a bang” να μη συναγωνίζεται τις κυκλοφορίες των προαναφερθέντων σχημάτων είναι ωστόσο ένα αξιοπρεπές δείγμα σύγχρονου hard rock με βάση το νέο-σουηδικό ήχο όπως αυτός καθιερώθηκε από τους H.E.A.T και τους ECLIPSE.

Να σας πω την αλήθεια, έχω ανάμεικτα συναισθήματα για το νέο δίσκο των Γερμανών. Από τη μία έμεινα ικανοποιημένος (αν και όχι σε απόλυτο βαθμό) από το πρώτο μισό του άλμπουμ όπου εκεί οι KISSIN’ DYNAMITE επιλέγουν να παίξουν αρκετά κοντά στο συναίσθημα της νέο-σουηδικής σκηνής. Από την άλλη, όταν αγκαλιάζουν το δικό τους ήχο το συνθετικό επίπεδο πέφτει ανησυχητικά αφού ακούμε περισσότερο τυπικά τραγούδια που μεταξύ μας δεν προσφέρουν και τίποτα ιδιαίτερο. Όπως και να έχει όμως αν θέλεις να περάσεις ευχάριστα 45 λεπτά ακούγοντας συμπαθητικά hard rock κομμάτια, τότε γιατί όχι…το ζητούμενο είναι θα μπει κάποιος στη διαδικασία να αγοράσει το “Back with a bang”; Η απάντηση εδώ είναι μάλλον αρνητική.

7 / 10

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Speed of darkness” – D-A-D
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2024
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: AFM
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Nick Foss
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά/Κιθάρα: Jesper Binzer
Κιθάρα: Jacob Binzer
Μπάσο: Stig Pedersen
Drums: Laust Sonne

Αν βγείτε έξω και ρωτήσετε 100 άτομα να σας πουν τι γνωρίζουν από τους D-A-D (ή D.A.D., όπως τους μάθαμε στα 80s) είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι και οι 100 θα σας πουν ομόφωνα το “Sleeping my day away”. Και όχι άδικα μιας και μιλάμε για έναν κλασικό hard rock ύμνο. Η αλήθεια όμως ότι οι Δανοί έχουν και άλλα πολύ αξιόλογα τραγούδια σε μία πορεία 40 ετών (!) ενώ το “Speed of darkness” αποτελεί το 13ο δισκογραφικό τους χτύπημα! Αυτό που τους καταλογίζω, ωστόσο, είναι ότι δεν κατάφεραν να διαχειριστούν καλά το brand name και ο περισσότερος κόσμος εκεί έξω δεν γνωρίζει καν ότι υπάρχουν οι D-A-D. Και είναι κρίμα γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των δίσκων τους είναι πάρα πολύ καλοί και όλοι τους χαρακτηρίζονται από μία αδιαμφισβήτητη ποιότητα. Το ίδιο και με το παραπάνω ισχύει για το “Speed of darkness”…

Ναι, σίγουρα δεν είναι ούτε “No fuel left for the pilgrims”, ούτε “Riskin’ it all”. Δεν γίνονται αυτά για πολλούς λόγους. Όμως με το πρώτο άκουσμα της κιθάρας των αδερφών Binzer καταλαβαίνεις ότι ακούς τον κλασικό ήχο των D-A-D με τα χαρακτηριστικά μη παραμορφωμένα ακόρντα και τη φωνή του Jesper Binzer. Όλη η μπάντα αποδίδει άριστα τις εξαιρετικές συνθέσεις και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από θετικό αφού όλα τα κομμάτια σου μένουν με τη μία τραγουδώντας το refrain και τις μελωδίες της κιθάρας. Εντυπωσιακό, αν μη τι άλλο…ειδικά στην εποχή μας. Το “Speed of darkness” δεν θα αλλάξει τον κόσμο μας αλλά είναι εύκολα από τα καλύτερα άλμπουμ των Δανών οι οποίοι κρατούν περήφανα τη σημαία της χώρας τους. Μακάρι να τους βλέπαμε ξανά στη χώρα μας αλλά αυτό είναι μάλλον αδύνατο…

7,5 / 10

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Roots & Shoots Vol. 2” – JIM PETERIK & WORLD STAGE
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2024
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Frontiers
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Jim Peterik
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά/Κιθάρα: Jim Peterik
+ Special Guests

Θυμάστε την ατάκα του αείμνηστου Σάκη Μπουλά στην ταινία «Ας περιμένουν οι γυναίκες» όταν τον ρωτάει μία συμπαθητική γιαγιά αν ήταν πέναλτι μία φάση και εκείνος απαντάει: «Ο ορισμός του πέναλτι, κυρία μου»! Το ίδιο και με το παραπάνω ισχύει για τον Jim Peterik ο οποίος στα μάτια μου είναι ο ορισμός του AOR και πιο συγκεκριμένα είναι ο μοναδικός πλέον καλλιτέχνης που αποτυπώνει σε απίστευτο βαθμό το συναίσθημα της δεκαετίας του ‘80 με τη μουσική και τους νοσταλγικούς στίχους του. Αυτό που με εντυπωσιάζει στον Peterik είναι ο μοναδικός συνδυασμός ποσότητας και ποιότητας σε δισκογραφικό επίπεδο αφού κυκλοφορεί συνέχεια αξιομνημόνευτους δίσκους σε μία τελείως…εύπεπτη και αδηφάγα εποχή. Και μιλάμε για έναν μουσικό που κάλλιστα θα μπορούσε να μην κάνει τίποτα και η παρακαταθήκη του μόνο με τους SURVIVOR να ήταν εξασφαλισμένη.

Και όμως, λίγους μήνες μετά το Volume I, έρχεται τώρα το δεύτερο μέρος αυτού του πολύ ιδιαίτερου project από τον Peterik. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, το “Roots” αντιπροσωπεύει καταξιωμένους rockers (όπως π.χ. ο Mike Reno, o Neil Donnell και οι IDES OF MARCH) ενώ το “Shoots” ανερχόμενους μουσικούς (όπως η Sophia Sheth και ο Kevin Farris). Το αποτέλεσμα είναι για μία ακόμη φορά εξαιρετικό και αψεγάδιαστο κινούμενο ακριβώς στο ίδιο ύφος με το Volume I. Όλα τα τραγούδια θα σας ταξιδέψουν στη δεκαετία του ‘80, τότε που οι ρυθμοί ήταν πιο αργοί, ο κόσμος πιο απλός και η μουσική σαφώς καλύτερη. Φαντάζομαι ότι όλοι οι μύστες του ήχου δεν χρειάζεται να διαβάσουν τις δικές μου λέξεις για να επενδύσουν στο νέο δίσκο του Jim Peterik…οι υπόλοιποι ας ακούσουν 1-2 τραγούδια στο διαδίκτυο και θα με θυμηθούν. Μακάρι να ζήσει πολλά ακόμη χρόνια ο Peterik και να μας προσφέρει τέτοιους δίσκους. Και μιας και το αναφέραμε, αναμένουμε το νέο PRIDE OF LIONS!

8 / 10

Σάκης Νίκας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here