A day to remember… 07/06 [NIGHTWISH]

0
370
Once

Nightwish

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Once” – NIGHTWISH
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2004
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nuclear Blast
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Tuomas Holopainen, TeeCee Kinnunen
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Tarja Turunen: φωνητικά
Tuomas Holopainen: πλήκτρα
Emppu Vuorinen: κιθάρα
Marko Hietala: μπάσο
Jukka Nevalainen: ντραμς

Once, I had a dream and this is it. Αν τα όνειρα μπορούν να μεταφραστούν με νότες, τότε οι NIGHTWISH με το “Once” το πέτυχαν στο απόλυτο. Ένα άλμπουμ-ορόσημο, που ξεπερνά τα όρια του metal, με αντίκτυπο στο παγκόσμιο στερέωμα. Θυμάμαι ακόμα πως όταν κυκλοφόρησε το “Once”, τα μουσικά τηλεοπτικά κανάλια έπαιζαν το “Nemo” όλη την ώρα, κάτι πραγματικά σπάνιο, αν σκεφτούμε τι είδους προβολή λαμβάνουν τα metal σχήματα στη χώρα μας. Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα για το πόσο σε βάθος άγγιξε ένα τεράστιο πλήθος κόσμου, αυτό το υπέροχο, από κάθε άποψη, άλμπουμ. Αν επικεντρωθούμε καθαρά στο metal, το “Once” είναι κατά την ταπεινή μου άποψη το αρτιότερο δείγμα που έχει να επιδείξει το συμφωνικό metal. Το άλμπουμ όχι μόνο σηματοδότησε μια σημαντική εξέλιξη στον ήχο των NIGHTWISH, αλλά επίσης εδραίωσε τη θέση τους ως τους κορυφαίους του είδους.

Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του “Once”, είναι η εκτεταμένη χρήση ορχηστρικών στοιχείων, χάρη στη συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου. Αυτή η συνεργασία προσέδωσε μια κινηματογραφική ποιότητα στο άλμπουμ, απομακρύνοντας τους NIGHTWISH από το power παρελθόν τους και εμπλουτίζοντας τη θεμελιώδη metal βάση τους με πλούσια, συμφωνικά στρώματα. Τραγούδια όπως το “Ghost love score” και το “Creek Mary’s blood”, εξασφαλίζουν αυτή την ανάμειξη, δημιουργώντας ένα μεγαλόπρεπο ηχοτοπίο που μεταφέρει τους ακροατές σε έναν άλλο κόσμο.

Το “Once”, αν και περιττό να το αναφέρουμε, ήταν ένας εμπορικός άθλος. To άλμπουμ έγινε δύο φορές πλατινένιο στη Φινλανδία, ασημένιο στο Ηνωμένο Βασίλειο και χρυσό σε Αυστρία, Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία και (το άφησα επίτηδες τελευταίο) στην Ελλάδα! Τα πιο εμπορικά single όπως το “Nemo” και το “Wish I had an angel”, προφανώς βοήθησαν στη δημοτικότητα που απέκτησε το “Once”, αλλά πραγματικά το σύνολο του άλμπουμ είναι μαγικό. Δεν μπορείς να ξεχάσεις το εναρκτήριο “Dark chest of wonders”, ούτε να κρατήσεις χαμηλούς παλμούς με το επικό “Planet hell”, να μην δακρύσεις με το μυθικό “Ghost love score”, ούτε επίσης να μην μεθύσεις με την ερμηνεία της Tarja στο “The siren”. Και αφού αναφέρθηκα στην Tarja, η οποία πραγματικά μαγεύει στο “Once”, δεν γίνεται να μην υποκλιθώ για ακόμα μία φορά στο μεγαλείο του ανθρώπου που είναι η μουσική ψυχή των NIGHTWISH. Ο Tuomas Holopainen μας έκανε να αγαπήσουμε τους NIGHTWISH πολύ πιο πριν από το “Once”. Εδώ όμως παρέδωσε ένα έργο που όμοιο του δεν πρόκειται να βγει ξανά. Ένα έργο βγαλμένο μέσα από την ψυχή του, ένα έργο που προσωπικά για εμένα είναι ευαγγέλιο.

Στιχουργικά, το “Once” είναι μία πλούσια αναφορά προσωπικών ανησυχιών του Tuomas Holopainen. Από περιβαλλοντολογικά ζητήματα, με τον αρνητικό αντίκτυπο των ανθρώπινων ενεργειών στη Γη, που ακούμε στο “Planet hell”, μέχρι τους αγώνες των Αμερικάνων ιθαγενών στο  “Creek Mary’s blood”, οι NIGHTWISH υφαίνουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που πηγάζουν από αυτές, στη μουσική τους, με μαεστρική δεξιότητα.

Η κληρονομιά του “Once” είναι τεράστια. Η επιρροή του στο είδος του συμφωνικού metal είναι αναμφισβήτητη, εμπνέοντας αμέτρητα συγκροτήματα να εξερευνήσουν το γόνιμο έδαφος του συμφωνικού κόσμου. To “Οnce” είναι κάτι παραπάνω από ένα άλμπουμ. Με την συνθετική του μεγαλοπρέπεια, τα βαθυστόχαστα θέματα και τις αξέχαστες ερμηνείες, ταυτοποιεί τον εαυτό του ως μια μαρτυρία δημιουργικότητας και της καλλιτεχνικής ικανότητας αυτού του συγκροτήματος.

Did you know that:

  • Στο τραγούδι “Creek Mary’s blood” συμμετέχει ο John Two-Hawks, ένας ιθαγενής Αμερικάνος μουσικός.
  • Το “Once” είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ήταν το τελευταίο άλμπουμ που περιλάμβανε την Tarja Turunen. Η αποχώρησή της το 2005 σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής (“End of an era”) για τους Φινλανδούς, αλλά επίσης άνοιξε τον δρόμο για τη μελλοντική εξέλιξη του συγκροτήματος.
  • Στην συναυλία των NIGHWISH το 2005, στο θέατρο Λυκαβηττού, το συγκρότημα βραβεύτηκε με χρυσό άλμπουμ για τις πωλήσεις του στην Ελλάδα.

Δημήτρης Μπούκης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here