A day to remember… 10/8 [VOIVOD]

0
508
Voivod

Voivod

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “War and pain” – VOIVOD
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1984
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Metal Blade
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Brian Slagel
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Denis “Snake” Bélanger
Κιθάρες – Dennis “Piggy” D’Amour
Μπάσο – Jean-Yves “Blacky” Thériault
Drums – Michel “Away” Langevin

Quebec. Τοποθετημένο στο Γαλλικό κομμάτι του τιμημένου Καναδά, έμελλε να είναι η γενέτειρα πολύ σπουδαίων μουσικών σε όλο το φάσμα του σκληρού ήχου. Σήμερα θα ασχοληθούμε με μια μπάντα που κοίταξε πολύ πιο μπροστά από πολλούς, αφήνοντας τους “σπόρους” της σε όλον τον ακραίο ήχο που ακολούθησε τις επόμενες δεκαετίες. Ο λόγος για τους ρηξικέλευθους VOIVOD. Σήμερα, επιστρέφουμε εκεί που θα ξεκινούσαν το ταξίδι τους στη μουσική σκηνή, στα 1982, το Νοέμβριο συγκεκριμένα. Σημείωση: το ‘81 για την ακρίβεια, απλά η μπάντα είχε διαλυθεί μεταξύ ‘81 – ‘82 λόγω του ότι οι Blacky και Away, δεν μπορούσαν να παίξουν τα όργανα τους. Ο Piggy θα τους έπαιρνε κάτω από τις φτερούγες του, δείχνοντάς τους πράγματα, κυρίως στον Blacky.

Κάτι που από το ‘82, θα άλλαζε, με τη μπάντα να κάνει τα πρώτα της βήματα και να γράφει το πρώτο της υλικό, επηρεασμένη από τους VENOM, τους MOTORHEAD, τους DISCHARGE και άλλους πολλούς. Η πρώτη κυκλοφορία, ήταν η πρώτη συναυλία της μπάντας, ηχογραφημένη. Το ημερολόγιο έγραφε 25 Ιουνίου 1983, οι VOIVOD, έβαζαν σιγά – σιγά το νερό στο αυλάκι με τη κυκλοφορία της κασέτας “Anachronism” που περιείχε διασκευές σε VENOM, TANK, MOTORHEAD, RAVEN, SWEET SAVAGE συν 3 κομμάτια, τα πρώτα που έγραψε το συγκρότημα. Το φερώνυμο κομμάτι της μπάντας, το “Condemned to the gallows” και το “Blower”. Ακατέργαστοι, συγκινητικά ούγκανοι και με πολλά να πουν. Σε αυτό μάλιστα, είχαμε και τους VOIVOD να παρουσιάζονται ως εξής:

Snake – “throat, scream, insults, mike torture & weapon operator”
Piggy – “burning metal-axe, electro-motive force & tremolition”
Blacky – “blower bass, pyromania and shit”
Away – “thunder and death machine, horror and visions”

Το επόμενο demo και πρώτο studio ηχογράφημα, το “To the death!” demo, θα κυκλοφορούσε στις αρχές του ‘84, θα περιείχε το υλικό του επερχόμενου full-length, διασκευές σε MERCYFUL FATE και VENOM καθώς και δύο κομμάτια από το “Rrroooaaarrr” (1986) (“Slaughter in a grave”, “Helldiver”). Το demo αυτό θα έφτανε εν τέλει στα αυτιά του Brian Slagel, πείθοντας τη μπάντα να ηχογραφήσει το “Condemned to the gallows” για τη συλλογή “Metal massacre V”, προσφέροντας της δισκογραφικό συμβόλαιο, δείχνοντας έτι μια φορά τη διορατικότητα του. Άμα κάτσουμε και μετρήσουμε τους ανθρώπους που ευεργέτησε ο Κύριος Slagel ανά τα χρόνια, ανδριάντα έπρεπε να του έχουν φτιάξει, τέλος πάντων, στο θέμα μας!

Στις 10 Αυγούστου 1984, το πρώτο χτύπημα των VOIVOD στον μουσικό κόσμο σε πλήρη μορφή, θα κυκλοφορούσε, υπό τον τίτλο “War and pain”. Ωμό και ακατέργαστο, αγενές και άξεστο, μα παρόλα αυτά πειραματικό κάπου ανάμεσα στο πρωτόγονο φαινομενικά παίξιμο, το “War and pain”, δεν άφηνε περιθώρια για αμφισβήτηση. Από τη πρώτη νότα, καταλάβαινες ότι κάτι υπάρχει εδώ. Από το φερώνυμο κομμάτι της μπάντας που ως και σήμερα σηματοδοτεί το φινάλε των συναυλιών τους, με τον γνωστό χαμό να γίνεται από κάτω, στο “Iron gang”, το “Suck your bone” και το “Blower”, οι επιρροές των VOIVOD φαίνονταν και έδειχναν ακριβώς από που προέρχονται μουσικά. Οι στίχοι επιθετικοί, για αλητείες για ξύδια για το πως βγαίνουν στη γύρα σαν συμμορία και πάει λέγοντας.

Στον αντίποδα, τα “Warriors of ice”, “Live for violence” και “Black city”, οριακά πάνω από πέντε λεπτά, φροντίζουν να δείξουν ότι κάτι υπάρχει σε αυτό το Καναδικό σχήμα που είναι 100% δικό του. Κάτι το οποίο θα αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, που θα το χαρακτηρίζει για τα επόμενα 40 και πλέον έτη της καριέρας του. Το ιδιότροπο, δυσαρμονικό και εν γένει αλλοπρόσαλλο riffing του Dennis “Piggy” D’Amour, που πριν καν καλά καλά γίνει 25 είχε ένα προσωπικό ύφος, που στο πρώιμο αυτό στάδιο, χρωστούσε ναι μεν πολλά στους MOTORHEAD, στους VENOM, στους DISCHARGE, αλλά δεν περιοριζόταν σε αυτά, χαράσσοντας το δικό του δρόμο! Ένα δικό τους δρόμο που κορυφώνεται σε αυτή τη κυκλοφορία, στο “Nuclear war”, πάνω από 7 λεπτά!

40 χρόνια “War and pain”. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχει τελειώσει άλλη μια ακρόαση του δίσκου. Παρότι τα μεγαλεία θα ξεκινούσαν με τον επερχόμενο δίσκο και με τον μεθεπόμενο στην ουσία, το “War and pain” στέκεται τσαμπουκαλεμένο μέσα στην ωμότητα του, ως το προειδοποιητικό χτύπημα μιας μπάντας, φτιαγμένης για πολύ, πολύ μεγάλα πράγματα που θα εμφανίζονταν στη πορεία με τη σειρά τους. Μια εξέλιξη που ουδέποτε βιάστηκαν, αλλά πάντα κυνηγούσαν με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο μέλλον. Και αν για τους πιο σοφιστικέ οπαδούς της μπάντας, ακούγεται τρομερά πρωτόγονο και ενοχλητικό, για τους πιο ούγκανους έχει μια υπέροχη άγρια ομορφιά. Αυτά.

VOIVOD ! I’m a paranoid
VOIVOD ! The wine of blood
VOIVOD ! I’m a crazy God
VOIVOD ! The ferocious dog

Did you know that?

– Τον επόμενο Αύγουστο, του ‘85, οι VOIVOD θα γύριζαν video clip για το φερώνυμο κομμάτι τους, όπου παρουσιάζονται στη πλήρη πρώιμη τους δόξα, μέχρι και η αντιασφυξιογόνος μάσκα του Snake υπήρχε. Σκηνοθετημένο από τον André Fortin.

– Θρυλική είναι η 20ετής επανέκδοση της Metal Blade με το χαρακτηριστικό κουτάκι διπλού CD συν DVD, που έχει μέσα, τα demo που προαναφέραμε, το live “Morgoth invasion” που περιείχε κι άλλο υλικό του “Rrroooaaarrr”, καθώς και τα sessions από τα οποία προήλθε η εκτέλεση του “Gondemned to the gallows” που κατέληξε εν τέλει, στη συλλογή “Metal massacre V”. Προτείνεται ανεπιφύλακτα.

– Από εδώ, ως και την έσχατη επανηχογράφηση “Morgoth tales” o Away, θα έχει διαρκώς ανάμειξη στο artwork και το εξώφυλλο των κυκλοφοριών των VOIVOD, φέρνοντας την ολόδική του άποψη στο σκίτσο που κοσμεί το κάθε άλμπουμ του συγκροτήματος τα τελευταία 40 χρόνια.

Γιάννης Σαββίδης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here