A Day To Remember… 12/01 [STRATOVARIUS]

0
175












ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Ensiferum” – ENSIFERUM

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2001

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Spinefarm Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Tuomo Valtonen

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Jari Maenpaa: κιθάρα, φωνητικά

Markus Toivonen: κιθάρα

Jukka-Pekka Miettinen: μπάσο

Oliver Fokin: ντραμς

 

Αυτοί που φέρουν του ξίφος ή αλλιώς στα λατινικά ENSIFERUM. Οι Φιλανδοί από το Helsinki συμπλήρωσαν 20 χρόνια από την κυκλοφορία του ομότιτλου ντεμπούτου τους και για ακόμα μία φορά ο χρόνος παίζει τα δικά του παιχνίδια, προσπαθώντας να καταλάβουμε πως πέρασαν τα ρημάδια τα χρόνια. Μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια ο πατέρας χρόνος φέρθηκε πολύ ευγενικά στους ENSIFERUM ή μάλλον, οι ίδιοι οι ENSIFERUM φρόντισαν να αξιοποιήσουν τον χρόνο που τους δόθηκε για να γίνουν ένα συγκρότημα αναγνωρίσιμο. Δεν είναι οι κορυφαίοι, ούτε μία arena band. Είναι όμως μία μπάντα που κατάφερε να συνδυάσει το melodic death, το folk, το power και το black και από το πάντρεμα αυτό να μην βγουν γελοίοι αλλά μοναδικοί και από τα καλύτερα συγκροτήματα τους είδους αυτού.

Επειδή η αρχή είναι το  ήμισυ του παντός, θεωρώ πως το γεγονός ότι το “Ensiferum” ήταν ένας τόσο καλός δίσκος, ήταν ένας από τους λόγους που οδηγήθηκαν στην πολύ καλή πορεία που ακολούθησαν. Μία ιδανική έναρξη που αμέσως τράβηξε τα μάτια οπαδών και δισκογραφικών επάνω τους και τους έδειξε τον δρόμο που έπρεπε πάρουν. Βασικά η επιτυχία που έχει το “Ensiferum” ήταν τόσο μεγάλη που μετά από 20 χρόνια, υπάρχουν οπαδοί ή ακροατές της μπάντας που έχουν σταματήσει να τους ακολουθούν αλλά τα πρώτα δύο άλμπουμ, ειδικά το “Ensiferum”, συνεχίζουν και το ακούν και το θεωρούν ως το σήμα κατατεθέν της μπάντας.


Οι λόγοι για αυτό είναι απλοί και συγκεκριμένοι. Η συνεργασία του ιδρυτή της μπάντας Markus Toivonen με τον Jari Maenpaa, ήταν η μεγαλύτερη ευλογία που θα μπορούσαν να έχουν. Η συνθετική ικανότητα των δύο μουσικών, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα άλμπουμ άρτιο, με εξαιρετικά τραγούδια, που ακούγεται τόσο μεσαιωνικό, με το folk να παίζει κρίσιμο και καίριο ρόλο στον ήχο τους, αλλά με την ένταση του melo death να δίνει riffs και μελωδίες που ξεχωρίζουν. Αν πάρουμε τα τραγούδια ένα προς ένα, έχουμε ένα σύνολο επιτυχιών που δεν συναντάμε εύκολα. Τα “Hero in a dream”, “Token of time”, “Guardians of fate”, “Abandoned”, “Windrider” και “Treacherous Gods” θα μπορούσε από μόνα τους να αποτελούν το μοναδικό hit σε ένα άλμπουμ και στην περίπτωση του “Ensiferum”, είναι μαζεμένα όλα μαζί.

Είχα την τύχη να ξεκινήσω να ακούω τους ENSIFERUM από αυτό εδώ το άλμπουμ και αν υπάρχει κόσμος που θέλει να ασχοληθεί μαζί τους, το προτείνω ανεπιφύλακτα με δεδομένο πως δεν υπάρχει καλύτερο ξεκίνημα να κάνει κανείς. Η ακρόαση του “Ensiferum” μπορεί να αποζημιώσει όλους όσους θέλουν να ακούσουν μία μπάντα που παίζει folk death metal και ταυτόχρονα ακούγεται σοβαρή, με τρομερή ατμόσφαιρα και κομμάτια που δύσκολα θα ξανακούσουμε από το είδος αυτό.

 

Did you know that:

• O Jari Maenpaa δεν είναι άλλος από τον γνωστό Jari των WINTERSUN. Ο λόγος μάλιστα της αποχώρησής του λίγο μετά την κυκλοφορία του “Iron”, ήταν επειδή δεν μπορούσε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στους ENSIFERUM, λόγω της ενασχόλησης τους με τους WINTERSUN.

• Στο εξώφυλλο του άλμπουμ απεικονίζεται ο Valnamoinen, ένας κεντρικός χαρακτήρας του εθνικού ποιήματος της Φινλανδίας, Kalevala. Στα άλμπουμ που ακολούθησαν, το συγκρότημα συνέχισε και είχε τον ίδιο χαρακτήρα στα εξώφυλλα του. Να σημειώσουμε ότι το εξώφυλλο σχεδιάστηκε από Σουηδό Kristian Wahlin, που έχει σχεδιάσει μεταξύ άλλων τα εξώφυλλα των “Slaughter of the soul” των AT THE GATES, “Tortura insomniae” των EBONY TEARS, “The gallery” των DARK TRANQUILLITY, “Βlood on ice” και τα δύο “Nordland” των BATHORY, “Storm of the light’s bane” των DISSECTION, “Wildhoney” των ΤΙΑΜΑΤ και “Sanctified” των MORGANA LEFAY.

Δημήτρης Μπούκης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here