A Day To Remember… 12/03 [ANGEL WITCH]

0
295












ΜΠΑΝΤΑ: ANGEL WITCH

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Angel witch”

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1980

ETAIΡΕΙΑ: Bronze Records

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Martin Smith

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Kevin Heybourne:  κιθάρα, φωνητικά

Kevin “Skids” Riddles: μπάσο, keyboards, «δεύτερα» φωνητικά

Dave Hogg: drums, percussion

 

Στο κίνημα του New Wave of British Heavy metal υπήρχαν σχήματα που ηχούσαν άκρως «επιθετικά» αφού ότι έκαναν ήταν η απόπειρα νέων ανθρώπων να εκφράσουν μέσα από την μουσική τους την αγανάκτηση και τον θυμό τους, με βασικό σκοπό να εκτονωθούν, φυσικά να διασκεδάσουν αλλά και να «διαμαρτυρηθούν» για οτιδήποτε τους ενοχλούσε. Έτσι περίπου 4 χρόνια από την ίδρυση τους, το 1980, ένα αυτά, οι ANGEL WITCH, κυκλοφορούν την ομώνυμη παρθενική δουλειά τους, η οποία μέχρι και σήμερα θεωρείται σαν ένα από τα επιδραστικότερα albums του κινήματος και ένας δίσκος που είναι άρτιος συνθετικά κατατάσσοντας τον σαν ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα στην metal ιστορία.

 

Τα groups τότε, θέλοντας και μη, είχαν ίσως άτυπα επηρεαστεί εν μέρη από το punk και new wave κίνημα που προϋπήρχαν χρονικά στην Αγγλία, αλλά και από την προηγούμενη δεκαετία, εκεί που ήδη είχαν κυκλοφορήσει αξιομνημόνευτες δουλειές σχήματα όπως οι BLACK SABBATH, οι JUDAS PRIEST στα πρώτα τους βήματα, αλλά και όλοι οι φτασμένοι rock και hard rock καλλιτέχνες εκείνης της εποχής όπως οι DEEP PURPLE, URIAH HEEP κλπ. Έτσι «βασίστηκαν» στα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία όλων αυτών, χωρίς να κοπιάρουν όμως σε καμία στιγμή αλλά να προσπαθήσουν να στους φέρουν στο μυαλό του ακροατή, πρόσθεσαν μια δική τους νεανική, σχεδόν «αλήτικη» σε στιγμές punk αισθητική, και έγραψαν τραγούδια που είχαν μια ηχητική «βρωμιά» και «ωμότητα». Οι ANGEL WITCH ηχούσαν σαν μια κραυγή διαμαρτυρίας, «ενοχλώντας» με άκρως νευρικό και οργισμένο τρόπο τους «καθώς πρέπει» της τότε κοινωνίας. Ο ιθύνων νους του group, τραγουδιστής και κιθαρίστας Kevin Heybourne, έγραψε τραγούδια με στακάτο tempo, ευφυέστατα «κολλητικά» ευκολομνημόνευτα ρεφραίν με λίγες λέξεις και –in your face- «επιθετικά» ρίφς, συνδυασμένα με μια απόκοσμη υποβόσκουσα ατμόσφαιρα σε κάθε σύνθεση, βασισμένη εν μέρη και στην prog αισθητική της προηγούμενης δεκαετίας με τα «γεμίσματα» των πλήκτρων σε αυτή ή την αργή ροή σε σημεία στο τραγούδι.

 

Ότι είχαν ακούσει ήδη τότε οι οπαδοί, από τα προαναφερθέντα συγκροτήματα ή οτιδήποτε παραπλήσιο, το ανακάλυπταν και πάλι αναμεμιγμένο όμως όμορφα σε άλλο ένα μουσικό σχήμα που αφενός τιμούσε το παρελθόν του αλλά αφετέρου ήθελε να δηλώσει παρών με το δικό τους τρόπο, με τραγούδια που έσφυζαν από ηχητικό τσαμπουκά. Οι ANGEL WITCH κατάφεραν να «μεταφέρουν» στα 80’s, το επαναστατικό rock ύφος των 70’s, με τον δικό τους πιο «βαρύ» τρόπο έκφρασης, όπως εκείνοι το ένοιωθαν, για να σε κάνουν σε όλη την διάρκεια της ακρόασης να ξεχαστείς από ότι σε απασχολούσε αλλά και φυσικά να διασκεδάσεις. Ο Heybourne, είχε τον τρόπο με τον «δραματικό» τρόπο που τραγουδούσε ανά στιγμές, να σε παρασύρει στην σύνθεση. Μπορεί να μην είχε την καλύτερη φωνή του κόσμου, ήξερε όμως πώς να σε κάνει να στέκεις αμήχανος σε κάθε τραγούδι, ακούγοντας και θαυμάζοντας το. Οι συνθέσεις ήταν ως επί το πλείστον μικρής διάρκειας χωρίς πολυπλοκότητα και είχαν ένα-δυο βασικά ριφ και άμεσα σου δημιουργούσαν την ενδόμυχη ανάγκη να τραγουδάς μαζί του «σηκώνοντας» την γροθιά σου, άσχετα αν ήσασταν σε άλλο χώρο.

Το “Angel Witch”  είναι ένα από αυτά τα albums που δεν μπορείς, και δεν «πρέπει», να πατήσεις το stop, αφού ανήκουν στην άτυπη κατηγορία «Δεν ξαναγράφεται ποτέ τέτοιο υλικό». Θέλεις να το ακούς πάντα ολόκληρο, φυσικά λόγω όλων των συνθέσεων, με κύριο εκφραστή έναν εκ των απόλυτων ύμνων του είδους αλλά και του heavy metal, το ομώνυμο αθάνατο τραγούδι. Ο συγκεκριμένος δίσκος εξαιτίας της συνθετικής αρτιότητας του θα μείνει για πάντα στο πάνθεον των δημιουργιών που δεν έχουν ψεγάδια με τραγούδια που ακούγονται μόνο δυνατά γιατί μόνο έτσι νοιώθεις το vibe και την μουσική «μαγεία» τους.

Τραγούδια που το καθένα αποτέλεσε σήμα κατατεθέν ενός ολοκλήρου μουσικού είδους και μιας γενιάς.

 

Did you know that:   

– Οι  ANGEL WITCH αποτέλεσαν μια από τις πιο σημαντικές επιρροές του Lars Urlich των METALLICA για να τους δημιουργήσει.

– Όσοι αναζητήσετε τις επανεκδόσεις του album σε cd, θα βρείτε πλούσιο bonus υλικό.

– Το εξώφυλλο του album φιλοτεχνήθηκε, από τον John Martin, έναν εκ των πιο διάσημων Άγγλων ζωγράφων.

– Το ANGEL WITCH είναι το δεύτερο όνομα του group, αφού τα πρώτα χρόνια της καριέρας τους, πριν δισκογραφήσουν, ονομαζόντουσαν LUCIFER.

– Η πρώτη κριτική που έγινε στο δίσκο από τον Βρετανό δημοσιογράφο Paul Suter από την μουσική εφημερίδα Sounds, ήταν άκρως υποτιμητική για το συγκρότημα.

– Το album ηχογραφήθηκε στα διάσημα Roundhouse Studios.

 

Θοδωρής Μηνιάτης