A day to remember… 13/10 [GENESIS]

0
1597

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Selling England by the pound” – GENESIS
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1973
ΕΤΑΙΡΙΑ: Charisma
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: John Burns, GENESIS
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Peter Gabriel – φωνητικά, φλάουτο, όμποε
Tony Banks – Hammond, πιάνο
Steve Hackett – κιθάρες
Mike Rutherford – μπάσο, 12χορδη κιθάρα, σιτάρ, τσέλο
Phil Collins – ντραμς, δεύτερα φωνητικά, lead φωνητικά στο “More fool me”

“Selling England by the Pound”: Ένα αιώνιο βρετανικό παραμύθι για μεγάλους

Στην καρδιά του Surrey, ξεδιπλώθηκε ένα εξαιρετικό κεφάλαιο στην ιστορία της μουσικής. Ήταν το 1973, και οι progressive rock θρύλοι, GENESIS, ξεκίνησαν μια δημιουργική περιπέτεια μέσα σε μια αγωνία ανάδειξης της βρετανικότητάς τους.Το “Selling England by the Pound” θα εξελισσόταν σε ένα αριστούργημα και καθώς γιορτάζουμε τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία του, ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο για να εξερευνήσουμε την ουσία αυτού του εμβληματικού έργου.

Η γένεση αυτού του μουσικού αριστουργήματος ξεκίνησε σε ένα παλιό σπίτι κοντά στον ζωολογικό κήπο του Chessington. Οι GENESIS σκόπευαν να ανακαλύψουν τα όρια της δημιουργικότητά τους μέσα από την αλληλεπίδραση και τον αυθορμητισμό, επιδιώκοντας να απελευθερωθούν από τους περιορισμούς των προϋπαρχουσών ιδεών και τη γοητεία της αμερικανικής μουσικής που έκλεβε την παγκόσμια σκηνή.

Ήταν τον Αύγουστο του 1973, στα Island Studios, όταν η μπάντα, μετά από μήνες σύνθεσης και σκιαγράφηση ενορχήστρωσης, ξεκίνησε τη διαδικασία ηχογράφησης. Η επιλογή του παραγωγού, του John Burns, αποδείχτηκε στρατηγική, με την προϋπηρεσία του στο “Foxtrot” να τον καθιστά ένα πολύτιμο στέλεχος για τους GENESIS. Ωστόσο, υπήρχαν εσωτερικές διαμάχες σχετικά με το υλικό που θα συμπεριληφθεί στο άλμπουμ. Κανένα από τα μέλη της μπάντας δεν ήταν διατεθειμένο να συμβιβαστεί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα άλμπουμ με σχεδόν πενήντα τέσσερα λεπτά διάρκειας.

Κυκλοφόρησε στις 28 Σεπτεμβρίου 1973 στη Μεγάλη Βρετανία και άρχισε να σκαρφαλώνει γρήγορα στα βρετανικά charts, φτάνοντας σε μια εντυπωσιακή τρίτη θέση. Οι GENESIS αφήνουν το στίγμα τους και στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς καταφέρνουν να φτάσουν στον αριθμό 70 ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του δίσκου. Το σημαντικό είναι ότι αυτό το άλμπουμ σημάδεψε μια καμπή για τους Genesis, προσφέροντας το πρώτο τους επιτυχημένο single, το “I Know What I Like (In Your Wardrobe),” που έφτασε στην 21η θέση στα βρετανικά charts.

Το εξώφυλλο του άλμπουμ, μια ουσιώδης πτυχή κάθε μουσικού αριστουργήματος, αποτελούσε αυτό καθ’ αυτό ένα έργο τέχνης. Μετά τον χωρισμό με τον Paul Whitehead, η μπάντα αναζητούσε μια φρέσκια προσέγγιση. Ο Peter Gabriel αντλούσε έμπνευση από το έργο της βρετανίδας ζωγράφου Betty Swanwick και συγκεκριμένα τον πίνακα “The Dream,” που είχε επηρεάσει τους στίχους του “I Know What I Like (In Your Wardrobe).” Η μπάντα ακόμη ζήτησε από τη Swanwick να ενσωματώσει μια μηχανή κουρέματος γκαζόν στον αρχικό πίνακά της, κάτι που αυτή έκανε με χαρά (μια μηχανή μάλιστα που προσπάθησε να μιμηθεί με τα πλήκτρα του ο Tony Banks στο “I Know What I Like”). Αυτό το εμβληματικό εξώφυλλο παραμένει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα του συγκροτήματος.

Μέσα στους GENESIS, υπήρχαν αντιφατικά συναισθήματα για το άλμπουμ. Ο Tony Banks (πλήκτρα) και ο Mike Rutherford (κιθάρα) αισθάνθηκαν ότι δεν διατήρησε την ίδια συνοχή με το “Foxtrot.” Ο Banks σχολίασε ότι “Δεν πιστεύω ότι το άλμπουμ επιτυγχάνει σε κάθε επίπεδο, αλλά υπήρχαν προσπάθειες να κάνουμε κάτι πιο φανταστικό.” Παρόλα αυτά, το “Selling England by the Pound” αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα των Genesis, αγαπημένο από τους οπαδούς και αποθεώνεται από τους κριτικούς. Ο Steve Hackett αναγνωρίζει την πειραματική ενορχήστρωση και τους σουρεαλιστικούς στίχους του άλμπουμ και γι’ αυτό έχει τιμήσει ιδιαίτερα τον δίσκο στην ιστορία των solo εμφανίσεών του.
Δύο ακρογωνιαίοι λίθοι του “Selling…” είναι τα “Dancing with the Moonlit Knight” και το “I know What I Like (In Your Wardrobe)” που ανοίγουν το δίσκο και δίνουν την σκυτάλη στο αιώνιο “Firth Of Fifth”. Στο “I Know What I Like,” ανακαλύπτουμε την απλότητα και τη χαρά της καθημερινής ζωής. Στο “Dancing with the Moonlit Knight” εξερευνούμε τα όνειρα και την αναζήτηση της ελευθερίας. Και μέσα από αυτά τα δύο τραγούδια, οι GENESIS μας υπενθυμίζουν ότι η μουσική είναι η γλώσσα που μιλάει στην ψυχή μας, ανεξάρτητα από την εποχή και τον τόπο.

Ο αντίκτυπος του άλμπουμ στην progressive rock σκηνή ήταν βαθύς. Προσέφερε μια σύνθεση μελωδικών συνθέσεων και ευφυούς δομής, με ακριβή και ευφάνταστη ενορχήστρωση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η υποδοχή ήταν αρχικά δίχως μεγάλο ενθουσιασμό, αλλά η καλλιτεχνική φιλοδοξία της μπάντας έλαβε την ενθάρρυνση που χρειαζόταν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Με ιστορίες πόθου και μη ανταποδοτικού έρωτα, το άλμπουμ αποτελεί μια μαρτυρία όλων όσων είναι λαμπρά, αλλά και τρομερά αγγλικά. Κάθε τραγούδι παίζει σαν μια συλλογή από μικρές ιστορίες, παραμύθια και μύθους, με βάση την ροκ αισθητική. Αυτή άλλωστε ήταν η μεγάλη δύναμη των GENESIS στην Gabriel-ική εποχή τoυς. Αυτός ο απίστευτος συνδυασμός της στιγμής λίγο πριν κοιμηθείς όσο σου διαβάζουν παραμύθια οι πρόγονοί σου και αυτής της στιγμής που έχεις συνειδητοποιήσει ότι ο κόσμος είναι γεμάτος από τους κακούς ήρωες των παραμυθιών, που στην σφαίρα των GENESIS έχουν πρόσωπο υπαρκτό στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της Μεγάλης Βρετανίας.

Καθώς γιορτάζουμε τα 50 χρόνια από το “Selling England by the Pound,” γιορτάζουμε ένα άλμπουμ που ξεπέρασε τα όρια και εμπνέει αμέτρητους μουσικούς. Η κληρονομιά του ζει ενώ η πειραματική φύση της μουσικής και οι σουρεαλιστικοί στίχοι του συνεχίζουν να γοητεύουν νέες γενιές. Το ταξίδι των GENESIS προς το “Selling England by the Pound” αποτέλεσε ένα σημείο αλλαγής όχι μόνο για το συγκρότημα αλλά και για το είδος του progressive rock. Είναι μια μαρτυρία της ανεξάντλητης δύναμης της μουσικής να ξεπερνά τον χρόνο και να συνδέει τις ψυχές ανά τους αιώνες.

Δημήτρης Μπάρμπας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here