A day to remember… 13/9 [CARCASS]

0
481


Banner ADBanner AD

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Surgical steel” – CARCASS
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2013
ΕΤΑΙΡΙΑ: Nuclear Blast
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Colin Richardson
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Jeff Walker – μπάσο, φωνητικά
Bill Steer – κιθάρα
Daniel Wilding – ντραμς

Είναι πλέον γνωστές οι ιστορίες πίσω από το “Swansong” των CARCASS που οδήγησαν στη διάλυσή τους, ευτυχώς προσωρινή. Το θέμα για όλους τους οπαδούς του σχήματος, ήταν πως από το 1996 που είχε κυκλοφορήσει, περιμέναμε να δούμε αν τελικά θα υπάρχει η πολυπόθητη επανασύνδεση, όσο και να μας άρεσε ο δίσκος των BLACKSTAR του Walker, οι SPIRITUAL BEGGARS και οι ARCH ENEMY του Amott και οι FIREBIRD του Steer.

Οι ελπίδες μας αναπτερώθηκαν όταν το 2007, οι CARCASS επανασυνδέθηκαν για να κάνουν συναυλίες και μάλιστα το 2008 πέρασαν και από τη χώρα μας, στα πλαίσια του Rockwave Festival. Έχοντας συναντήσει τον Walker στη Γερμανία, πριν από την επίσημη επανασύνδεση, σε off the record συζητήσεις, μου επαναλάμβανε ότι το αγκάθι για επερχόμενες συναυλίες και δίσκο, ήταν ο Amott, λόγω των συνεχόμενων υποχρεώσεων που είχε, ιδιαίτερα με τους ARCH ENEMY και όπως φαινόταν, δεν καιγόταν να παίξει με τους CARCASS.

Όλο το μυστικό, λοιπόν, ήταν η απόφαση να «απαλλαγούν» από τους Amott και Erlandsson που περιόδευσαν μαζί τους στην επανασύνδεση, οι οποίοι αποφάσισαν να επικεντρωθούν αποκλειστικά στους ARCH ENEMY και να ηχογραφήσουν ως τρίο. Πήραν, λοιπόν, στα ντραμς, τον Daniel Wilding και οι Walker και Steer μπήκαν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν το “Surgical steel”, χωρίς την υποστήριξη κάποιας εταιρίας, αφού ήθελαν να γράψουν το υλικό όπως το ήθελαν, χωρίς καμία υποχρέωση. Όχι ότι θα ήταν δύσκολο να έβρισκαν και συμβόλαιο, ειδικά με τέτοιο υλικό, αλλά λέμε τώρα.

Πολύ σημαντικό, είναι το γεγονός, ότι ο παλιός τους ντράμερ, ο Ken Owen, που είχε πάθε το 1999 εγκεφαλική αιμορραγία και είχε μείνει σε κώμα κοντά στους εννέα μήνες, συμμετέχει στο “Surgical steel”, κάνοντας δεύτερα φωνητικά (άλλωστε στο ξεκίνημα των CARCASS, έκανε ούτως ή άλλως κάποια φωνητικά). Ακόμα πιο σημαντικό, για το ποιόν των μουσικών που απαρτίζουν τους CARCASS, είναι ότι στις συναυλίες τους, δίνουν ποσοστό και στον Owen, βοηθώντας τον έμπρακτα να επιβιώσει μετά το πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας του και φυσικά τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Σε ότι αφορά στο δίσκο, τώρα. Βλέπεις το εξώφυλλο με τα χειρουργικά νυστέρια. Ακούς το instrumental “1985”, που είναι το έτος ίδρυσής τους και μπαίνει το καταιγιστικό δίλεπτο “Thrasher’s abattoir” και λες «εδώ είμαστε». Κάθεσαι αναπαυτικά και απολαμβάνεις ένα δίσκο που θα μπορούσε να είχε βγει μετά το “Necroticism – Descanting the insalubrious” και το “Heartwork”. Μιλάμε για έπη, που μας ταρακούνησαν για τα καλά, όπως τα “The granulating dark satanic mills”, “Unfit for human consumption”, “Captive bolt pistol”, “Cadaver pouch conveyor system” και τόσα άλλα. Απολαυστικός δίσκος. Groove, υψηλές ταχύτητες, τεχνικό παίξιμο, το στιχουργικό περιεχόμενο που αγαπήσαμε στους CARCASS… Όλα είναι εδώ. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ποτέ ένας δίσκος δεν μπορεί να μας αποζημιώσει για 17 χρόνια ανομβρίας, όποιος όμως δηλώσει ότι απογοητεύθηκε από το άλμπουμ αυτό, είναι τουλάχιστον αχάριστος. Απολαυστικό σε κάθε του ακρόαση…

Did you know that:

  • Κατά την προσφιλή τακτική, τότε, της Nuclear Blast, τον επόμενο χρόνο βγήκε ένα EP με τα bonus τραγούδια που υπήρχαν σε διάφορες εκδόσεις, αλλά και με αυτό του flexi disc του περιοδικού Decibel και το 2015, ένα κουτί που είχε και τις δύο εκδόσεις μέσα. Χμμμμ… Κολπάκια των εταιριών για να πληρώνει ο φανατικός για το ίδιο προϊόν όσο περισσότερες φορές γίνεται…

Σάκης ΦράγκοςLEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here