A day to remember… 17/2 [DARKTHRONE]

0
575












Darkthrone

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Transilvanian Hunger” – DARKTHRONE
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1994
ΕΤΑΙΡΙΑ: Peaceville Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Fenriz, Nocturno Culto
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Nocturno Culto
Τύμπανα, Κιθάρα, Μπάσο – Fenriz

Το ημερολόγιο δείχνει Φεβρουάριο του 1994 και η Νορβηγία βρίσκεται σε αναβρασμό εξαιτίας των εμπρησμών σε διάφορες χριστιανικές εκκλησίες, αλλά και από το φόνο του Euronymous από τον Vikernes. Τους προηγούμενους μήνες έχουν προηγηθεί θρυλικές κυκλοφορίες από τους πρωτεργάτες της Νορβηγικής σκηνής, όπως οι BURZUM, MAYHEM και IMMORTAL. Μέσα σε αυτούς και οι τεράστιοι DARKTHRONE είχαν κυκλοφορήσει τον τρίτο τους δίσκο, “Under a funeral moon”, ο οποίος θεωρείται ορόσημο στο είδος του, μιας και συνέβαλε εξαιρετικά στην εξέλιξη του ήχου.

Στις 17 του ίδιου μήνα το ντουέτο των Nocturno Culto και Fenriz κυκλοφορούσε τον πιο ώμο, πρωτόγονο και απόκοσμο δίσκο της μουσικής τους πορείας. Από το πρώτο λεπτό του “Transilvanian hunger”, ο Fenriz, που βρισκόταν στο τιμόνι της μπάντας εκείνο το φεγγάρι, εξαπολύει την ανηλεή του επίθεση.

Ασταμάτητο tremolo picking, απλότητα στις δομές των κομματιών σε πλήρη αποθέωση, μονότονα μοτίβα, ωμές κιθάρες, πιασάρικα και δυναμικά riffs, φρενήρες drumming, μελωδίες πλημμυρισμένες από θλίψη και απόγνωση, αλλά και μια στοιχειωμένη και συνάμα υπνωτική ατμόσφαιρα, είναι τα κομμάτια που συνθέτουν το puzzle του “Transilvanian hunger”. Ο lo-fi ήχος των Necrohell studios μπορεί να ακούγεται αποκρουστικός, αλλά ταιριάζει τέλεια στα κομμάτια και στο κλίμα του δίσκου.

Ο Nocturno Culto μπορεί να είχε περιορισμένο ρόλο εκείνη την περίοδο σχετικά με τη σύνθεση και την εκτέλεση των κομματιών, αλλά στο “Transilvanian hunger” ακούμε αναμφισβήτητα τις πιο ακραίες και πρωτόγονες ερμηνείες του, τραγουδώντας και τέσσερα κομμάτια με στίχους δια χειρός Varg Vikernes.

Με το “Transilvanian hunger” οι DARKTHRONE τόλμησαν να πάνε την ακρότητα στον μαυρομεταλλικό ήχο, σε επίπεδο που κανένας άλλος είχε τολμήσει νωρίτερα. Ο τέταρτος δίσκος των Νορβηγών ήταν, είναι και θα είναι αιώνια, το ύψιστο μνημείο πρωτόγονου και ωμού black metal.

Did you know that?
– Το “Transilvanian Hunger” ήταν επίσημα το πρώτο άλμπουμ της μπάντας που ηχογραφήθηκε σαν ντουέτο (Nocturno Culto και Fenriz), μιας και ο Zephyrous είχε αποχωρήσει την προηγούμενη χρονιά.

– Τα περίφημα Necrohell studios, όπου ηχογραφήθηκε ο δίσκος, δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα 4-καναλο, ευρισκόμενο στην κρεβατοκάμαρα του Fenriz.

– Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία του εξωφύλλου φαίνεται ο Fenriz να κραδαίνει ένα κηροπήγιο με αναμμένα κεριά. Τυχόν ομοιότητες με το εξώφυλλο του “Live in Leipzig” των MAYHEM, όπου απεικονίζεται ο μακαρίτης ο Dead, ασπρόμαυρα επίσης, με ένα αντίστοιχο κηροπήγιο ανά χείρας, κρίνεται ως απλή σύμπτωση…

– Η κυκλοφορία του “Transilvanian hunger” συνοδεύτηκε από μια μεγάλη αναμπουμπούλα, ανεξάρτητη μεν της μουσικής, άκρως ενδεικτική δε της εποχής. Τους στίχους στα μισά κομμάτια του δίσκου και ολόκληρης της 2ης πλευράς του βινυλίου είχε γράψει ο ήδη προφυλακισθέντας για το φόνο του Euronymous (και όχι μόνο), Varg Vikernes.

– Αναμπουμπούλας συνέχεια με το “τσιτάτο” “Norsk Arisk Black Metal”, που αναγραφόταν αρχικά στο οπισθόφυλλο του δίσκου, και μεταφραζόταν ως “Νορβηγικό Άρειο Black Metal”. Η τότε δήλωση του Fenriz για να δικαιολογήσει το παραπάνω, μόνο χειρότερα έκανε τα πράγματα. Η συγκεκριμένη δήλωση ανέφερε πως “το “Transilvanian Hunger” είναι υπεράνω οποιασδήποτε κριτικής και πως όποιος επιχειρεί να το επικρίνει, χειραγωγείται απόλυτα με την πασιφανή του εβραϊκή συμπεριφορά”. Περαιτέρω δηλώσεις που έγιναν αργότερα και από την μπάντα και την Peaceville, απλά προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, αλλά ταυτόχρονα οδήγησαν και στο μεταξύ τους διαζύγιο, με τους Νορβηγούς να βρίσκουν θαλπωρή στη Νορβηγική Moonfog Productions.

– Ένα επίσης πιπεράτο στοιχείο, από αυτά που σαν γνήσιες κουτσομπόλες γουστάρουμε να μαθαίνουμε, ήταν το γεγονός πως εάν παίξεις ανάποδα το τέλος του κομματιού “As Flittermice As Satans Spys”, ακούγεται η φράση “Στο όνομα του Θεού, να καούν οι εκκλησίες”.

Θανάσης Μπόγρης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here