A day to remember… 2/10 [BATHORY]

0
212
Bathory

Bathory

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Bathory” – BATHORY
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1984
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Black Mark Production
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Börje Forsberg
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά, κιθάρα, στίχοι – Quorthon
Μπάσο – Rickard “Ribban” Bergman
Drums – Stefan Larsson

Η μαγική μας ιστορία ξεκινάει στα 1983, στην ιστορική πρωτεύουσα της Σουηδίας, τη Στοκχόλμη. Εκεί γεννιέται το μουσικό “παιδί” ενός κυρίου επ’ ονόματι Thomas Börje Forsberg. Τον μάθαμε ως Quorthon και το “παιδί” αυτό ήταν οι τιτάνες BATHORY. Μια από τις πλέον σημαντικές και επιδραστικές μπάντες που έβγαλε ποτέ η Σουηδία, δίχως ίχνος υπερβολής. Το μουσικό όραμα του μεγαλωμένου με KISS, DISCHARGE και VENOM (μεταξύ άλλων – άλλο άμα έλεγε πως δεν άκουγε!) Quorthon ήταν να γράψει κάτι λυσσασμένο, εμπνευσμένο από τις αγαπημένες του μπάντες, διατηρώντας ένα υπέροχο μειδίαμα, σαν να σπάει πλάκα με όσους τα παίρνουν υπερβολικά στα σοβαρά. Αυτοσαρκασμός ή διορατικότητα; Μετά από 40 χρόνια, μάλλον αυτοσαρκασμός θα έλεγα εγώ, πολύ πετυχημένος κιόλας! Που φυσικά, ενισχύει τη σύνδεση με τους VENOM ως προς αυτό!

Στα καθαρά μουσικά, ξεκινώντας στις 19 Γενάρη του ‘84 με τη συλλογή “Scandinavian metal attack” που περιέχει επίσης OZ, ZERO NINE, SPITFIRE και TRASH, οι BATHORY θα συστήνονταν με τη πρώτη τους μορφή στον μουσικό κόσμο, μέσω της Wave. Τα πρώτα δείγματα το “Sacrifice” και το “The return of darkness and evil”, σε διαφορετικές εκδοχές από αυτές που θα κατέληγαν στους μετέπειτα full-length δίσκους. Κάτι έβραζε σε αυτό το νεοσύστατο σχήμα, κάτι που δεν είχε ακουστεί. Γενικά βέβαια το ‘84 έβραζε στον ακραίο ήχο. Λίγο οι SLAYER (“Haunting the chapel” EP), λίγο οι CELTIC FROST (“Morbid tales” EP), λίγο οι POSSESSED (“Death metal” demo), τα πράγματα ζυμώνονταν στο underground και σιγά σιγά θα παίρνανε τη μορφή που μάθαμε στις μέρες μας. Και μιλώντας για πράγματα στη μορφή που μάθαμε στις μέρες μας, 2 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς, σκάει η βόμβα!

Ο ομώνυμος δίσκος των BATHORY, βγαίνει από την Black Mark, την εταιρεία που ίδρυσε ο Börje Forsberg, πατέρας του Thomas, για να βοηθήσει το γιο του στα πρώτα μουσικά του βήματα. Το δε υλικό, ούτε μισή ώρα που άλλαξε εντελώς το ρου της Σουηδικής ιστορίας. Δεν είναι τυχαίο ότι μνημονεύεται από τους πάντες στη Σουηδία και την Νορβηγία μεριά για την επιδραστικότητά του. Οι πρώτοι ύμνοι του ιδιώματος “Hades”, “Reaper”, το προσωπικό βίτσιο του γράφοντος “Sacrifice”, το πιο mid-tempo “Necromansy”, το “In conspiracy with Satan” (ω παίδες ευλογείτε, ιερείς ανυμνείτε!) και όλοι οι υπόλοιποι γεννιούνται εδώ μέσα, δίνοντας σάρκα και οστά σε αυτό που πρώτοι “φώναξαν” οι VENOM το 1982. Αποτελεί μαζί με τους CELTIC FROST τα ακούσματα του “ψαγμένου” τότε thrasher, που δεν είχε ακόμα αντιληφθεί (πως θα μπορούσε άλλωστε;) ότι εδώ κάτι γεννιέται.

Υπάρχουν ένας κουβάς γεγονότα γύρω από το πρώτο μνημειώδες άλμπουμ των BATHORY. Το γεγονός ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή μιας πορείας που σε κάθε βήμα γεννούσε και κάτι καινούργιο για τον ευρύτερο ακραίο ήχο, ότι 40 χρόνια μετά ακούγονται το ίδιο φρέσκο και απειλητικό με το τρόπο του και πάει λέγοντας. Το κυριότερο που κρατάμε σαν ακροατές πέρα από τα εγκυκλοπαιδικά και τα γύρω-γύρω, είναι πως παραμένει τόσο αναθεματισμένα απολαυστικό. Σαν δίπιτα με χοιρινό κοντοσούβλι μετά από μεθύσι!

I saw the lightning strike in the skies
And heard you roar of pain
Oh, lift the knife and strike once more
Your blood is mixed with the rain
C’mon baby raise your knife
Welcome darling to my sacrifice!!

Did you know that?

– Η πρώτη από τις δύο δουλειές των BATHORY, που βγήκαν από τη Black Mark (δεν μετράμε τις συλλογές “Jubileum”), συν κάποιες επανεκδόσεις μεταγενέστερων δίσκων.

– Στο βινύλιο, το intro “Storm of damnation” και το “The winds of mayhem” παραλείπονται για άγνωστους λόγους.

– To άλμπουμ ήταν να ονομαστεί “Pentagrammaton” αλλά απορρίφθηκε γιατί πολλοί το διάβαζαν ως Pentagon.

– Στα “Necromansy” και “In conspirasy with satan” έχουμε ιστορικό ορθογραφικό λάθος στην εκτύπωση, λόγω του ότι για τη γραμματοσειρά που είχαν στο οπισθόφυλλο, τους έλειπαν το “c”. Το κάλυψαν με “s” θεωρώντας ότι φωνητικά θα διαβάζεται με τον ίδιο τρόπο. Αυτό, με τα χρονιά, του προσδίδει μια επιπλέον cult γοητεία.

– Η αρχική έκδοση του άλμπουμ είναι μία από τις πιο σπάνιες στο heavy metal, με τον κίτρινο τράγο στο εξώφυλλο. Οι πρώτες χίλιες κόπιες που βγήκαν από την Black Mark, υποτίθεται ότι θα είχαν τον τράγο με χρώμα χρυσό, όμως τους έβγαινε πολύ ακριβό και συμβιβάστηκαν με το κίτρινο… Οι υπόλοιπες κόπιες που βγήκαν, από την Combat και την Under One Flag, είχαν τον τράγο σε χρώμα μαύρο.

Γιάννης Σαββίδης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here