A day to remember… 2/5 [CANDLEMASS]

0
440
Candlemass




















Candlemass

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Candlemass” – CANDLEMASS
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2005
ΕΤΑΙΡΕΙΑ:  Nuclear Blast
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Pontus Norgren, CANDLEMASS
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Messiah Marcolin
Κιθάρες – Mats Björkman
Κιθάρες – Lars Johansson
Μπάσο – Leif Edling
Τύμπανα – Jan Lindh

Είναι μια σχέση ταραχώδης και κινηματογραφική.

Δύο προσωπικότητες οι οποίες όταν δε συγκρούονται γράφουν ιστορία.

Από τη μία ο Leif Edling, ιθύνων νους πίσω από το μεγαθήριο που ακούει στο όνομα CANDLEMASS. Και από την άλλη ο Messiah Marcolin. Το σύμβολο. Ο πληθωρικός Μεσσίας με το ράσο του δαιμονικού καλόγερου.

Είχαμε μπει στην πρώτη πενταετία της νέας χιλιετίας. Το νέο έσκασε σα βόμβα. Ο Messiah μετά από 16 χρόνια επέστρεφε στον τόπο του εγκλήματος, σε ένα reunion που τότε υποσχόταν πολλά.

Οι ηγέτες του epic doom metal ανακοινώνουν ότι κυκλοφορούν νέο δίσκο με τον Messiah στα φωνητικά και με τον λιτό τίτλο “Candlemass”.

Κακά τα ψέματα, αν και οι CANDLEMASS στα 90s είχαν βγάλει εξαιρετικές δουλειές, καμία τους δεν είχε καταφέρει να αγγίξει τα επίπεδα δημοφιλίας που άγγιξε η Αγία Τριάδα “Nightfall” – “Ancient Dreams” – “Tales Of Creation”.

Στους οπαδούς επικρατεί ανατριχίλα. Η επιστροφή της επιτυχημένης συνταγής προϊδεάζει για μεγαλεία. Ο καλόγερος με την αφάνα γραπώνει και πάλι το μικρόφωνο για να εκτοξεύσει τα εκκωφαντικά του vibrato οργώνοντας τις σκηνές με το Doom Dancing.

Το εξώφυλλο λιτό. Λευκό με μαύρο το λογότυπο της μπάντας και έναν διακριτικό μαύρο σταυρό. Ο συμβολισμός προφανής. Αν το Γινγκ είναι το “Epicus…” που σηματοδοτεί τη γέννηση του θρύλου ο νέος δίσκος είναι το Γιανγκ που σηματοδοτεί την αναγέννηση.

Η πρώτη γεύση ήταν πραγματικά πικάντικη με το εναρκτήριο “Black dwarf”. Ένα κομμάτι-οδοστρωτήρας. Συνοδεύτηκε μάλιστα από ένα πολύ χαρακτηριστικό video clip όπου ο οπαδός ξαναέβλεπε τον Messiah με το ράσο.

Το ήδη χαμηλό κούρδισμα της μπάντας πέφτει κι άλλο. Τα φωνητικά του Messiah ακούγονται μεστά με μια κακόβουλη υπόνοια βραχνάδας σε κάποια σημεία που απογειώνει το αποτέλεσμα. Διάολε. Οι CANDLEMASS είναι πραγματικά σε φόρμα.

Ακολουθεί ο πυροστρόβιλος. “Seven silver keys”, “Assassin of the light”, “Witches”, από που να τα πιάσεις και που να τα αφήσεις.

Ένα-ένα τα κομμάτια του δίσκου εκπέμπουν τη μελάνη ακτινοβολία των εμπνεύσεων του Leif Edling που χτίστηκε στα χρόνια του αστικά μελαγχολικού doom metal που λάνσαρε είτε με τους ABSTRAKT ALGEBRA είτε με τους KRUX είτε με τις πιο πειραματικές δουλειές που είχαν το λογότυπο CANDLEMASS. Ο ομώνυμος δίσκος όμως πετυχαίνει κάτι που έλειπε από τις προηγούμενες συνθέσεις. Ενσωματώνει το λυρισμό των παλιών δίσκων και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

Όλα έδειχναν τέλεια. Η προσγείωση ήρθε όμως απότομα. Ο Μεσσίας ήταν και πάλι παρελθόν. Η συνέχεια με το μικρόφωνο των CANDLEMASS ήταν επίσης επεισοδιακή αλλά αυτό είναι ιστορία για μια άλλη φορά.

20 χρόνια μετά, το ομώνυμο άλμπουμ των CANDLEMASS έχει τραγούδια που αντέχουν στο χρόνο. Αν μου ζητήσεις να καταστρέψω τον κόσμο θα το κάνω με υπόκρουση το “Assassin of the light” και το Witches την ώρα που θα καταποντίζω την ξηρά και θα μετατρέπω τις πόλεις σε σιντριβάνια λάβας. Εδώ θα μου επιτραπεί μια μικρή υπερβολή. Το “Witches” θεωρώ ότι στέκεται στο πάνθεον των καλύτερων doom metal τραγουδιών γενικά. Μάλιστα είχε συμπεριληφθεί στο soundtrack του παιχνιδιού “Brutal legend”. Αν δεν έμπαινε στη μέση το προσωπικό των μελών πιστεύω ότι κομμάτια του συγκεκριμένου δίσκου θα κοσμούσαν τα live set των Σουηδών μέχρι και σήμερα.

Με τα μάτια του σήμερα είναι λίγο αστείο το να σκέφτεσαι τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει τότε το “λευκό άλμπουμ” για την αρχετυπική επιστροφή των CANDLEMASS. Αν γυρνούσα το χρόνο πίσω Θα μου έλεγα “κράτα μικρό καλάθι”. Γιατί κακά τα ψέματα ο Messiah είναι αρχετυπική εικόνα για το συγκρότημα. Το “Candlemass” ήταν ο τελευταίος δίσκος τους που θα έκανε φωνητικά.

Ωστόσο από την άλλη η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις. Κανείς δεν περίμενε ότι στους CANDLEMASS κάποτε θα τραγουδούσε ο frontman του αντίπαλου doom metal δέους από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Κανείς δεν περίμενε ότι θα τραγουδούσε και πάλι ο ερμηνευτής του “Epicus…”. Κανείς δεν περίμενε ότι θα τα έφερναν οι συγκυρίες έτσι που οι CANDLEMASS να μοιραστούν και πάλι το σανίδι με τον δαιμονικό καλόγερο για μια και μοναδική εμφάνιση στο Rock Hard Festival στις 13 Σεπτεμβρίου. Ποιος ξέρει ίσως στο set που θα πλημμυρίζει από ανεπανάληπτα έπη της παλιάς εποχής να χωρέσουν και καμιά καυτή έκπληξη από το καταιγιστικό ομώνυμο.

Άρης Λάμπος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here