ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ – “Shrine of new generation slaves” – RIVERSIDE
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ – 2013
ΕΤΑΙΡΙΑ – Inside Out
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ – RIVERSIDE, Magda και Robert Srzedniccy
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Mariusz Duda – Φωνητικά και μπάσο
Piotr Grudzinski – Κιθάρα
Michal Lapaj – πλήκτρα
Piotr Kozieradzki – τύμπανα
Δέκα χρόνια σήμερα από τη κυκλοφορία του αγαπημένου μου δίσκου των Πολωνών RIVERSIDE, αναμφίβολα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και αξιοπρόσεχτες prog rock μπάντες του 21ου αιώνα. Με το “Shrine of new generation slaves”, η μπάντα του ταλαντούχου, και γενικά πανταχού παρών στον progressive χώρο Mariusz Duda, επένδυε στην μετεωρική επιτυχία των RIVERSIDE που ξεκίνησε κάπου στο 2005 και το δεύτερο άλμπουμ τους “Second life syndrome”, που τους άνοιξε τις πόρτες της Inside out. Η συνέχεια γράφτηκε με ατέλειωτες περιοδείες, μια πλειάδα επιτυχημένων δίσκων (ειδικά στα πολωνικά charts), πολλές εξελίξεις στον ήχο της μπάντας και, όπως πολλοί γνωρίζετε, τον τραγικό θάνατο του κιθαρίστα, ιδρυτικού μέλους και κολλητού φίλου του Duda, Piotr Grudzinski το 2016 από έμφραγμα. Τρία χρόνια νωρίτερα, το συγκρότημα κυκλοφόρησε έναν ακόμα επιτυχημένο και, κατ’ εμέ, κομβικό δίσκο.
Το “Shrine of new generation slaves” κυκλοφόρησε στην 21η Ιανουαρίου 2013 λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές και ανεβαίνοντας, όπως ήταν αναμενόμενο, στο νούμερο δύο των πολωνικών charts (μαζί με την Adele… τρομερό) αλλά και στα τοπ 40 άλλων ευρωπαϊκών. Το άλμπουμ αυτό θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω επιτυχία της μπάντας έξω από τα σύνορα τους και μέχρι και τις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα σχετικά χαλαρό concept άλμπουμ που διατηρεί τις εμμονές του Duda (κύριου συνθέτη και στιχουργού) γύρω από το άγχος και την πίεση της ζωής στο ρυθμό της μεταμοντέρνας εποχής, του διαδικτύου, του ανταγωνισμού και της αποξένωσης όπως διατυπώθηκαν στον εξαιρετικό προκάτοχο “Anno domini high definition”. Σε αντίθεση με εκείνο τον δίσκο, το “Shrine of new generation slaves” είναι λιγότερο νευρικό, καταιγιστικό και χωρίς τις αναφορές στους DREAM THEATER. Κάπου εδώ φαίνονται να έχουν αποσβέσει και οι έντονες επιρροές από PINK FLOYD όπως και τα ambient δανεικά από τους RADIOHEAD με τους οποίου ο Duda έχει μια εμμονή. Όχι, κατ’ εμέ, με το “Shrine…” η μπάντα ουσιαστικά άρχισε να χτίζει πάνω στον ήχο και το στυλ των RUSH της μετά “Moving Pictures” εποχής.
Η διαδικασία της σύνθεσης και ηχογράφησης ξεκίνησε στο 2012, τον πρώτο χρόνο από την ίδρυση της μπάντας χωρίς περιοδείες, αλλά και χωρίς αρκετό υλικό στα χέρια της γεγονός που ώθησε τον Duda να χωθεί στο καινούργιο τους στούντιο και να συναρμολογήσει όλα τα διάσπαρτα μέρη που είχαν γραφτεί. Το πρώτο single, το πιασάρικο και αρκετά heavy rock σε ύφος, “Celebrity touch”, κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2012 μαζί με ένα βίντεο κλιπ που σήμερα αριθμεί ένα εκατομμύριο θεάσεις!
Μουσικά λοιπόν και σε επίπεδο εκτέλεσης, ο Duda αναλαμβάνει χρέη lead μπάσου θυμίζοντας έντονα Geddy Lee, ενώ οι συνθέσεις καθ’ αυτές είναι σαφώς πιο απαλές, γέρνοντας ελαφρώς προς το AOR με τα απαλά πλήκτρα αλλά και μια δυναμική κιθάρα με στακάτα riff, ατμοσφαιρικά αιθέρια σόλο (εδώ διακρίνουμε ακόμα τον Grudzinski που ποτέ δεν απώλεσε την αγάπη του για τον David Gilmour). Πάνω απ’ όλα, και αυτό που μου φέρνει στους RUSH των 80s, είναι η προσήλωση σε μεσαίες και προσβάσιμες συνθέσεις με prog βάσεις αλλά χωρίς εξάρσεις (χωρίς την DREAM THEATER βιρτουοζιτέ του “Anno domini” ή τον σκοτεινό ambient λυρισμό των πρώτων δίσκων). Τι μας μένει λοιπόν; το απόσταγμα των όσων συνιστούν το φαινόμενο RIVERSIDE στην πιο ουσιαστική της μορφή: ένα απαλό, στακάτο, περιπετειώδες αλλά συγκρατημένο prog rock με σαφείς αναφορές στους RUSH αλλά και στους PINK FLOYD, MARILLION και σία.
Αν το “Shrine of new generation slaves” είναι κομβικός φαίνεται από τον δίσκο που τον ακολούθησε, το επίσης υπέροχο και βαθύτατα συγκινητικό “Love fear and the time machine”, μια ακόμα πιο συγκρατημένη εκδοχή του prog rock των RIVERSIDE, με έμφαση στη σύνθεση και τον αιθέριο ήχο. Και τώρα το μόνο που μένει είναι να δούμε αν και πως συνδέεται με το παρόν της μπάντας καθώς παραμένουν ιδιαίτερα δραστήριοι με το νέο line-up και με νέο δίσκο που βγαίνει επίσης τον Ιανουάριο του 2023, δέκα χρόνια μετά το “Shrine of new generation slaves”.
Did you know that:
- Η περιοδεία “New generation tour”, που άρχισε από τη Δρέσδη στις 9 Μαρτίου 2013, ήταν η μεγαλύτερη μέχρι τότε, με διάρκεια ενάμιση χρόνο και εκατό στάσεις, που τους έφερε και στη χώρα μας.
- Ο δίσκος κυκλοφόρησε και με ένα bonus disc με δύο μεγάλα σε διάρκεια instrumental κομμάτια σε ambient διάθεση, τα “Night session I & II”.
Φίλιππος Φίλης