A day to remember… 23/8 [TYGERS OF PAN TANG]

0
228

MΠΑΝΤΑ: TYGERS OF PAN TANG

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Wild Cat”

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1980

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: MCA

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Chris Tsangarides

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Jess Cox – φωνητικά

Robb Weir – κιθάρα

Richard ‘Rocky’ Laws – μπάσο

Brian “Big” Dick – τύμπανα

Το 1978, οι Jess Cox, Robb Weir, Richard Laws και Brian Dick, αποφασίζουν να δημιουργήσουν τους TYGERS OF PAN TANG, ένα από τα ωραιότερα και χαρακτηριστικότερα συγκροτήματα που έχει «γεννήσει» το New Wave Of British Heavy Metal κίνημα, με ένα από τα πιο ευφάνταστα ονόματα για group, «βάζοντας» και αυτοί το δικό τους λιθαράκι στο τόσο μεγάλο μουσικό ιδίωμα, μέσα από το οποίο πολλά συγκροτήματα επηρέασαν μετέπειτα γενιές μουσικών και κάποια εξ αυτών είναι πια στην πρώτη γραμμής κρούσης, με εκατομμύρια οπαδών ανά τον κόσμο.

Μετά από ένα ΕΡ και 2 singles, το 1980 βλέπει τo φως της δημοσιότητας η παρθενική δισκογραφική τους απόπειρα, με τίτλο “Wild cats”. Ένας τίτλος, που ακούγοντας το δίσκο, δεν θα απορούσες γιατί τον διάλεξαν, αφού  συνειρμικά ήταν λες και πραγματικά δεχόσουν επίθεση από αγριόγατες και έτρεχες να ξεφύγεις. Το άλμπουμ θα ήταν η τέλεια αφορμή για τη μετέπειτα αναγνωρισιμότητα και καταξίωσή τους, μετουσιώνοντάς τους σε άλλο ένα σχήμα-πρεσβευτη ενός μουσικού κινήματος, που ακόμα και σήμερα, συζητιέται σαν πρωτοποριακό και σαφώς λογίζεται και άκρως ιστορικό, αν σκεφτούμε τον αντίκτυπο που θα είχε στη μετέπειτα heavy metal μουσική.

Όλα τα συγκροτήματα που έχουν μείνει πλέον κλασσικά του ιδιώματος, είχαν μουσική «κληρονομιά» και «επιρροή» από τη δεκαετία του 1970, εκεί που ήδη υπήρχαν πολλές και καλές δουλειές rock/hard rock σχημάτων, αλλά και groups με διάχυτη την punk και new wave αισθητική. Έτσι, σε όλα τα groups που ξεκίνησαν να δισκογραφούν όντας η αρχική φουρνιά καλλιτεχνών του κινήματος, υπήρχε μία άτυπη ηχητική «μόδα» της εποχής, ως προς το στυλ δόμησης των συνθέσεων. Κατάφεραν όμως όλοι να προσθέσουν και μία πιο «αλήτικη»,  στη χροιά και προσέγγιση σε κάθε σύνθεση, με βασικό γνώμονα και γνώρισμα τα άκρως κολλητικά –in your face- «επιθετικά» riffs, «βαλμένα» μέσα σε μία υποβόσκουσα ατμόσφαιρα, κάνοντας το τέλειο μίγμα. Φυσικά, οι TYGERS OF PAN TANG, δεν γινόταν να ξεφύγουν από αυτή την ηχητική κατάσταση.

Από το πρώτο δευτερόλεπτο του εναρκτήριου “Euthanasia” μέχρι και το “Insanity”, σύνθεση που «κλείνει» το δίσκο, μας έκαναν σαφείς τις προθέσεις τους, αφού ό,τι άκουγε ο οπαδός θα ήταν 1000% Αγγλικό heavy metal, τιμώντας στο έπακρο την χώρα καταγωγής τους, αλλά και την άτυπη ηχητική μόδα που προαναφέρθηκε. Ήθελαν να γράψουν, και το κατάφεραν, τραγούδια που θα έσφυζαν από ηχητικό τσαμπουκά και τσαγανό και φυσικά προσέφεραν στον ακροατή την εκτόνωση που ήθελε. Έχοντας περίσσιο ταλέντο να μελοποιούν τη νεανική, τότε, οργή τους σε μουσική, δημιούργησαν 10 αξιομνημόνευτα και αθάνατα τραγούδια, που έχουν σαν κύρια συστατικά τα στακάτα, πορωτικά και άκρως ευφάνταστα κιθαριστικά riffs, τα δυναμικά κουπλέ, τρομερά solos, που σε «κολλάνε» άμεσα στον τοίχο και ρεφραίν που σου «μένουν» αμέσως και τα τραγουδάς συνεχώς, σε συνθέσεις που κινούνται, ως επί το πλείστον, σε mid tempo ρυθμούς. Και αυτοί δημιούργησαν ένα ντεμπούτο άλμπουμ, που δεν έχει κομμάτια που κάποιο να υστερεί σχετικά με την άλλο, με καθηλωτικές μελωδίες και φυσικά την τότε ηχητικά επιθετική «άγουρη αλητεία» και «βρωμιά» του κινήματος.

Το “Wild cats”, είναι σίγουρα άλλος ένας δίσκος που μπορεί να φουσκώσει η κοιλιά σου από τη μεγάλη κατανάλωση ζύθου, αφού είναι ένα από αυτά τα άλμπουμ που δεν μπορείς, και δεν «πρέπει», να πατήσεις το stop στην ακρόαση. Είναι όμως και μία δουλειά που έβαλε άμεσα το group στα χείλη των οπαδών, καθιερώνοντάς το στις συνειδήσεις τους και αυτό, σαν ένα σχήμα που είναι μία ασταμάτητη μηχανή παραγωγής riffs και τραγουδιών που σε ξεσηκώνουν στο δευτερόλεπτο, όποια στιγμή της ημέρας και αν αποφασίσεις να ακούσεις τα τραγούδια του. Άλλωστε, αφενός δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά οι δυο επόμενες κυκλοφορίες τους, “Spellbound” και “Crazy nights” (και οι δυο το 1981), θεωρούνται μέχρι και σήμερα επιτομή του ιδιώματος, αλλά και αφετέρου, ότι μετά από 42 χρόνια (!!!), καταφέρνουν να παράγουν πολύ αξιόλογες δισκογραφικές προσπάθειες, τιμώντας τη φήμη που τους ακολουθεί.

Ναι, οι TYGERS OF PAN TANG, δεν έγιναν ποτέ τεράστιοι εμπορικά, έχουν όμως μία σταθερότητα, που αν μη τι άλλο, αξίζει τον σεβασμό μας και τους έχει δώσει την όποια θέση αξίζουν στο μουσικό χάρτη. Αυτό για μένα είναι αρκετό.

Did you know that:

– Το όνομά του, το συγκρότημα το πήρε από τις «Κυνηγητικές τίγρεις του Pan Tang», πλάσματα που βρίσκουμε στις ιστορίες του φανταστικού χαρακτήρα Elric of Melniboné, δημιούργημα του συγγραφέα Michael Moorcock.

– Το άλμπουμ έχει «κοπεί» σε βινύλιο σε πολλές χώρες, εκτός της Αγγλίας.

– Όσοι αναζητήσετε την επανέκδοση του άλμπουμ σε CD, θα βρείτε πλούσιο bonus υλικό.

Θοδωρής Μηνιάτης

 35  0 googleplus0  0  35