A day to remember… 25/4 [NAPALM DEATH]

0
249
Napalm Death
















Napalm Death

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The code is red…long live the code” – NAPALM DEATH
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2005
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Century Media
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Russ Russell
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Barney Greenway
Κιθάρες – Mitch Harris
Μπάσο – Shane Embury
Drums – Danny Herrera

Οι Βρετάνοι grindcore θρύλοι NAPALM DEATH, όπως είδαμε και σε προηγούμενα κείμενα της συγκεκριμένης στήλης, εκκίνησαν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την νέα χιλιετία. “Enemy of the music business” (2000), “Order of the leech” (2002) που μπήκαν και σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Επόμενη σπουδαία κίνηση, υπογραφή συμβολαίου στη Century Media. Πρώτη κίνηση, το δεύτερο μέρος διασκευών “Leaders, not followers pt. 2” (2004) με μια ακόμα βαθύτερη ματιά στο πως οι NAPALM DEATH διαμορφώθηκαν σαν ακροατές και σαν συνθέτες. Και την επόμενη χρονιά, μια μέρα σαν την σημερινή, βγαίνει το 11ο άλμπουμ τους “The code is red…long live the code” και δισκογραφικό ντεμπούτο στον Γερμανικό κολοσσό.

“Silence is deafening” κυρίες και κύριοι. Το πρώτο κομμάτι grindcore (όχι μόνο κομμάτι των NAPALM DEATH) που άκουσε ποτέ του ο υπογράφων. Φυσικά ήταν τρομερά ακραίο για τον ίδιο, στη τρυφερή ηλικία που το άκουσε (λίγο πριν βγει ο διάδοχος “Smear campaign”), αλλά άνοιξε έναν δρόμο για τον ίδιο με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Χώρια που ήταν το πρώτο video clip του δίσκου, με το έτερο να είναι το φινάλε (και μεγαλύτερο κομμάτι του δίσκου) “Morale”. Ασυνήθιστη επιλογή μέσα στο tracklisting για video clip, αλλά εδώ είναι πραγματικά από αυτές που δουλεύουν. Και προτού συνέλθεις από το πρώτο κομμάτι, δύο σφαλιάρες ακόμα “Right you are”/”Diplomatic immunity” για να καταλάβεις που βρίσκεσαι! Εδώ έχει ξύλο, με γουστόζικες riff-άρες, αλλά ΞΥΛΟ!

Κομμάτια όπως το “Climate controllers” ή το “Pay for the privilege of breathing” το αποδεικνύουν, περίτρανα κιόλας! Αξίζουν να σημειωθούν οι καλεσμένοι που ακούμε στο άλμπουμ και ο καθένας προσθέτει τη δική του πινελιά. Ο Jello Biafra των θρύλων του Αμερικάνικου hardcore punk DEAD KENNEDYS στο πιο mid-tempo “The great and the good”, ο Jamey Jasta των HATEBREED στα “Instruments of persuation” και “Sold short” και ο συμπατριώτης τους Jeff Walker των θεών CARCASS στο “Pledge yourself to you”. Δείγματα του σεβασμού που εισπράττουν από τις ρίζες τους, τις νεότερες μπάντες και τους συνοδοιπόρους τους αντίστοιχα. Γι’ αυτό οι NAPALM DEATH βρίσκονται στο θρυλικό σημείο που βρίσκονται σήμερα, όπου έχουν γίνει μεγαλύτεροι από το είδος που συνδημιούργησαν.

Τα κομμάτια που ξεπερνάνε τα 3-4 λεπτά δείχνουν τις πλήρεις αρετές των Βρετανών, όπως το “All hail the grey dawn” ή το “Vegetative state”, όπου η μπάντα παίζει με τις δυναμικές, πιο mid-tempo μέρη, πιο ογκώδη riffs και όχι μόνο γκάζι, λοξοκοιτάζοντας στις πειραματικές τους μέρες, μέσα από το μοντέρνο τους πρίσμα βεβαίως βεβαίως. Προσωπική στιχουργική αδυναμία το “Striding purposefully backwards” με τη φράση “How quickly you discard those around when usefulness is gone” να πετσοκόβει λιτά και απέριττα. Τίτλους τέλους σε αυτό το 45λεπτο μακελειό, ρίχνει το “Morale” με την ΥΠΕΡΟΧΗ industrial αύρα του (“παιδί” του “Contemptuous” που έκλεινε το “Utopia banished” τότε) που έρχεται και δένει στο instrumental “Our pain is their power”. 20 χρόνια έχουν περάσει σαν αέρας για τους NAPALM DEATH και το “The code is red…long live the code”. Ο χρόνος του έχει φερθεί υπέροχα, με το διάδοχο του να είναι εξίσου σπουδαίος (θα τα πούμε εν καιρώ και γι’ αυτόν), προσθέτοντας ακόμα περισσότερα σε μια κληρονομιά ακραίας μουσικής που του χρόνου κλείνει 45 στρογγυλά έτη από το ταπεινό της ξεκίνημα.

Did you know that?

– Το κόκκινο digipak που βγήκε σαν ειδική έκδοση, περιέχει άλλο ένα ΦΟΝΙΚΟ κομμάτι (“Losers”) και τα δύο video clip που έκανε η μπάντα για το δίσκο. Είχε βγει κι άλλη μια έκδοση, jewel case με δεύτερο CD που περιείχε τη συλλογή “What lies beneath” της Century Media, όπου είχαμε εκτός των Βρετανών (που άνοιγαν τη συλλογή) τους BEHEMOTH, ABORTED, IMPALED, DIVINE EMPIRE, BLOODBATH, INCANTATION, IMMOLATION, SWALLOW THE SUN, NIGHTRAGE, DESPISED ICON, INTERNAL BLEEDING, JUNGLE ROT, UNLEASHED, GRAVE, THE FORSAKEN, ROTTING CHRIST, KRISIUN ενώ είχε και το video clip του “Poison me” των ENFORSAKEN. Χορταστικότατο!

– Ο Jello Biafra πέραν των NAPALM DEATH, έχει εμφανιστεί σαν καλεσμένος σε δίσκους των SEPULTURA (έχει γράψει τους στίχους στο “Biotech is Godzilla” κιόλας), MINISTRY, BODY COUNT ενώ έξω από metal χωράφια, στο “Ixnay on the hombre” των αγαπημένων THE OFFSPRING, όπου του ανήκει ο εύγλωττος και θρυλικός πρόλογος του δίσκου, “Disclaimer”.

– Στο “Morale” ο Shane Embury έχει και credit για επιπλέον ρυθμικές κιθάρες. Κάτι που έχει κάνει και στο παρελθόν κατά καιρούς, στο “Fear, emptiness, despair” (1994) και στο “Diatribes” (1996)

– Οι NAPALM DEATH κλείνουν και με τη βούλα πλέον, 20 στρογγυλά χρόνια παρουσίας στο roster της Century Media. Ελάχιστες οι μπάντες του roster της που βρίσκονται τόσο ή και παραπάνω συναπτά έτη σε αυτή. Αν μη τι άλλο, δικαίωση για όλες τις δυσκολίες που βιώσανε στις πρώτες μέρες από δισκογραφικές εταιρείες.

Γιάννης Σαββίδης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here