A Day To Remember… 28/8 [ROTTING CHRIST]

0
200












ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Khronos” – ROTTING CHRIST
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Century Media Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Peter Tägtgren, Σάκης Τόλης
ΣΥΝΘΕΣΗ: Σάκης Τόλης – φωνητικά, κιθάρα, μπάσο
Γιώργος Τόλιας – Πλήκτρα
Κώστας Βασιλακόπουλος – κιθάρα
Θέμης Τόλης – ντραμς
Ανδρέας Λάγιος – μπάσο
(line-up που αναγράφεται στο άλμπουμ, όχι αυτοί που το ηχογράφησαν στην πραγματικότητα)

Το μεγαλύτερο εξαγώγιμο μουσικό προϊόν της χώρας μας για πάνω από 30 χρόνια, είναι φυσικά οι ROTTING CHRIST.  Έχοντας περάσει από χίλια μύρια κύματα, αλλά δουλεύοντας και πάνω απ’ όλα έχοντας πάθος γι’ αυτό που κάνουν, κατάφεραν να φτάσουν σε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, έστω και μετά από πολλά χρόνια.

Στα 30 χρόνια ύπαρξης, έχουν αλλάξει και ύφος αρκετές φορές, χάνοντας οπαδούς, αλλά κερδίζοντας ακόμη περισσότερους. Αρχής γενομένης από το “A dead poem” το 1997 και περισσότερο από το “Sleep of the angels”, έχοντας πιο ατμοσφαιρικό, πιο dark ήχο. 20 χρόνια πριν σαν σήμερα, κυκλοφόρησαν το 6ο τους  κατά σειρά full length δίσκο, “Khronos”.

Στο δίσκο, πέρα φυσικά από τον Σάκη Τόλη, ο οποίος ηχογράφησε τα πάντα, εκτός των drums, όπου δεν ήταν ο αδερφός του Θέμης, αλλά σαν session ο Νορβηγός Jan Roger Halvorsen, όπως επίσης και τα πλήκτρα, με τον Γιώργο Τόλια (SIVA SIX) αν και νέο μέλος, να συμμετέχει αρκετά ενεργά στη συγγραφή του δίσκου. Αυτό φαίνεται στο αποτέλεσμα του δίσκου, αφού τα ατμοσφαιρικά industrial samples τον πλημυρίζουν, όχι μόνο μέσα στη κύρια δομή των τραγουδιών, αλλά και με μπόλικα intros και outros, τα οποία για να με ειλικρινής, έβρισκα φλύαρα στη πλειοψηφία τους τουλάχιστον. Αυτό ήταν που με «χαλούσε» σε αυτό το δίσκο. Έχω λατρέψει τους RC για τα riffs τους. Το heavy/black metal. Αυτή η γκοθό-industial-ποίηση τους, ποτέ δε μου έκατσε καλά στ’ αυτιά. Βέβαια, ήταν λόγω της εποχής, που οι δισκογραφικές και ιδιαίτερα η Century Media, προσπαθούσε να κάνει πιο εμπορικό τον ήχο όλων των συγκροτημάτων, ώστε να αγγίξουν πιο ευρύ κοινό. Το πείραμα μπορεί να πέτυχε μέσες άκρες, αλλά για μένα ήταν ας το πούμε μια καλή κυκλοφορία, αλλά ως εκεί. Τραγούδια αξιομνημόνευτα υπάρχουν στον δίσκο, όπως το εναρκτήριο “Thou art blind”, το οποίο ακούγεται σαν ένα πιο industrial “The sign of evil existence”, το “You are I” που φέρνει στο μυαλό “A dead poem” και η φοβερή διασκευή στο τραγούδι των CURRENT 93 “Lucifer over London”.

Εν ολίγοις, το “Khronos” ήταν ένας καλός δίσκος, αλλά ποτέ δε θα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες κυκλοφορίες της μπάντας. Ευτυχώς, μερικά χρόνια αργότερα, θα εξαλείψουν αυτόν τον ήχο από τις κυκλοφορίες τους, κάτι που τους ευνόησε για να φτάσουν το μέγεθος της μπάντας, σε αυτό που είναι σήμερα.

Γιώργος Δρογγίτης