A day to remember… 29/11 [TYGERS OF PAN TANG]

0
290












ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Crazy nights” TYGERS OF PAN TANG
ETOΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1981
ETΑΙΡΙΑ: MCA
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ
: Denis McKay
ΣΥΝΘΕΣΗ
ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Jon Deverill
Κιθάρες – Rob Weir
Κιθάρες – John Sykes
Μπάσο – Richard Lows (Rocky)
Τύμπανα – Brian Dick

Οι TYGERS OF PAN TANG υπήρξαν από τα πιο σπουδαία σχήματα του ΝWOBHM. Το πρώτο τους single το κυκλοφόρησε η θρυλική Neat records (“Don’t touch me there”) αλλά μετέπειτα υπέγραψαν στην MCA και σε αυτήν κυκλοφόρησαν δυο εξαιρετικούς δίσκους, τα “Wild cat” και “Spellbound”. Το “Spellbound” αποτέλεσε το μεγάλο βήμα για το σχήμα, μιας και εδώ τα δυο νεοφερμένα μέλη του σχήματος, ο τραγουδιστής Jon Deverill (πρώην PERSIAN RISK) και ο κιθαρίστας John Sykes (STREETFIGHTER) μαζί με τα υπόλοιπα μέλη κατάφεραν να ανεβάσουν την μπάντα ένα σκαλί πιο πάνω σε όλα τα επίπεδα και να αποκτήσουν ένα πιο επαγγελματικό προφίλ σε ηχητικό επίπεδο, ξεφεύγοντας κατά κάποιο τρόπο από τον πιο τραχύ /πρωτόλειο και ακατέργαστο ήχο που χαρακτήριζε το ντεμπούτο τους.

Και ενώ τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν προς την σωστή κατεύθυνση η δισκογραφική τους, τους πίεσε αμέσως μετά την περιοδεία προώθησης του δίσκου να μπουν άμεσα στο studio και να παραδώσουν νέα τραγούδια. Η μπάντα βλέποντας ότι δεν έχει διαφορετική επιλογή, θα ολοκληρώσει όπως όπως μέσα σε τρεις εβδομάδες την ηχογράφηση των καινούργιων τραγουδιών. Και ενώ στο “Spellbound” την παραγωγή έχει αναλάβει ο έμπειρος Chris Tsandarides, εδώ πίσω από την παραγωγή βρίσκουμε τον Denis McKay. H διαφορά είναι παραπάνω από εμφανές είναι η αλήθεια!

Mε αυτά και με αυτά το “Crazy nights” κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1981 (λίγους μήνες μόνο μετά την κυκλοφορία του “Spellbound”, το οποίο θυμίζω ότι είχε κυκλοφορήσει τον Απρίλιο) και αυτό ήταν ένα σημαντικό λάθος. Οι οπαδοί δεν είχαν ακόμη αφομοιώσει τον προηγούμενο δίσκο τους και σε πολύ μικρό διάστημα καλούνταν να αγοράσουν άλλον ένα δίσκο της μπάντας. Μπορεί κάτι τέτοιο να ήταν συνηθισμένο στα 70s, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχε τον αντίκτυπο που περίμενε η εταιρία τους και οι πωλήσεις ήταν κάτι παραπάνω από απογοητευτικές. Μάλιστα η εταιρία βλέποντας τις πωλήσεις να οδεύουν προς την καταστροφή, ξανατύπωσε αμέσως τον δίσκο βάζοντας σαν bonus ένα 12’’ EP με δυο κομμάτια. Το “Crazy nights” έφθασε στο Νο 51 των charts, πολύ πιο κάτω όμως απ’ ότι τα προηγούμενα άλμπουμ τους.

Κατά την άποψή μου το “Crazy nights” είναι ένας αξιοπρεπής heavy metal δίσκος, χωρίς όμως να φτάνει τα δύο προηγούμενά τους μεγαλεία. Ο λόγος της βεβιασμένης κυκλοφορίας του, είχε σαν αποτέλεσμα οι συνθέσεις να γραφτούν κάπως γρήγορα και αυτό αποτυπώνεται και σε μερικές από τις συνθέσεις του album. Δεν μπορεί όμως να κατηγορήσει κάνεις την μπάντα γι’ αυτό, η αλήθεια είναι ότι έκαναν ότι ήταν δυνατό δεδομένων των περιστάσεων και των συνθηκών που ανέφερα παραπάνω.

Το σχήμα θα βγει σε περιοδεία σαν support των GILLAN και καθώς ετοιμάζονταν να περιοδεύσουν στην πατρίδα τους ο κιθαρίστας John Sykes, αδυνατώντας να αντέξει την πίεση των προηγούμενων μηνών αποφασίζει να αποχωρήσει από την μπάντα, για να προσληφθεί από τους THIN LIZZY λίγο μετέπειτα. Ιδιαίτερα καυστικές ήταν και οι δηλώσεις του στο περιοδικό Kerrang! (Οκτώβριος 1982) για τον δίσκο αυτόν. Με λίγα λόγια δήλωσε ότι τον θεωρεί καταστροφή και την χειρότερη δουλειά που έχει ποτέ συμμετάσχει, ότι αισθάνεται ντροπή για αυτόν και δεν έχει ούτε μια κόπια του δίσκου στην κατοχή του.

Αμέσως μετά οι TYGERS θα προσλάβουν στην θέση του τον Fred Purser για να πραγματοποιήσουν την περιοδεία και θα αλλάξουν μουσική κατεύθυνση κυκλοφορώντας το “The cage”, ένα πιο μελωδικό και με σαφώς εμπορικές βλέψεις δίσκο που θα καταφέρει όμως να πραγματοποιήσει τον σκοπό του γνωρίζοντας την πολυπόθητη εμπορική ευτυχία. Αλλά αυτό είναι εντελώς μια διαφορετική ιστορία είναι η αλήθεια.

Did you know that?

  • Τα singleς που βγήκαν από τον δίσκο ήταν τα “Love don’t stay” και “Do it good”.Στο πρώτο υπάρχει σαν b-side το ακυκλοφόρητο “Paradise drive”. Κανένα από τα δυο δεν αποδείχθηκε ικανό να βοηθήσει τον δίσκο στις πωλήσεις.
  • Tα δυο κομμάτια που κυκλοφόρησαν στην ενισχυμένη έκδοση του δίσκου σαν 12’’ ήταν τα “Slip away” και “Stormlands”.
  • H μπάντα πήρε το όνομα της από το βιβλίο Stormbringer του τεράστιου Michael Moorcock.

Γιάννης Παπαευθυμίου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here