ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: ”Land of the free” – GAMMA RAY
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1995
ΕΤΑΙΡΙΑ: Noise Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Kai Hansen – Dirk Schlächter – Charlie Bauerfeind
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά/Κιθάρες/Δεύτερα φωνητικά – Kai Hansen
Κιθάρες/Πλήκτρα – Dirk Schlächter
Μπάσο – Jan Rubach
Τύμπανα – Thomas Nack
Guest musicians:
Φωνητικά ”Time to break free”, ”Land of the free” /Δεύτερα φωνητικά – Michael Kiske
Φωνητικά ”Farewell” / Δεύτερα φωνητικά – Hansi Kursch
Πλήκτρα – Sascha Paeth
Καλώς τα παιδιά λοιπόν που έλεγε και ο μακαρίτης ο ”Αλέφας”, δηλαδή GAMMA RAY και όχι μόνον αυτό, αλλά και ”Land of the free” παρακαλώ. Έψαχνε, που λέει ο λόγος δηλαδή, (γιατί ήταν ηλίου φαεινότερον ποιος θα το έπαιρνε επ’ ώμου), ο φίλος και αρχισυντάκτης μας Σάκης Φράγκος το που θα το φορτώσει για την επέτειο των 30 χρόνων του και το βρήκε στην αφεντιά μου. Άλλωστε ξάδερφος του Kai που λέει ο λόγος ο Panagiotis Hansen. Αφού τελικά ευχαριστήσω τον Σάκη που μου έκανε την τιμή αλλά και τον Kai που μου έδωσε ένας ακόμη δίσκαρο για να πορεύομαι στην ζωή μου πάμε να γράψουμε και δυο λόγια γι’ αυτό.
Είμαστε στο σωτήριον έτος 1995 και ο νονός του power metal αφήνει παρακαταθήκη το τρίτο μνημειώδες άλμπουμ για το είδος, ”Land of the free” αυτή την φορά με το προσωπικό του σχήμα τους GAMMA RAΥ. O Kai Hansen ή αλλιώς και όχι άδικα ”νονός του power” είναι ο άνθρωπος που το όρισε, μέσω των HELLOWEEN φυσικά, κυκλοφορώντας μαζί τους τρεις υπέροχους δίσκους και 2 από τους πιο σημαντικούς στο ιδίωμα και όχι μόνο. Εν συνεχεία έκανε πράξη το ”I want out” που φώναζε στο ”Keeper…. II”, έφτιαξε το δικό του σχήμα, τους GAMMA RAY ένα χρόνο και κάτι μετά την φυγή του, κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικό ντεμπούτο και δύο ακόμα πολύ καλούς σε γενικές γραμμές δίσκους με τον Ralf Scheepers στα φωνητικά. Έδωσε την ευκαιρία έτσι στον εαυτό του να βρει τα πατήματά του, να βγάλει τα γούστα του, να πειραματιστεί και γενικά να νιώσει πλήρως απελευθερωμένος και άνετος συνθετικά και στιχουργικά. Το βασικότερο όμως από όλα ήταν το γεγονός πως πλέον ένιωθε χαρούμενος με αυτό που έκανε και αυτό είναι κάτι που για τον άνθρωπο και μουσικό Kai Hansen είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα.
Έτσι πολύ απλά μετά και την φυγή του ψηλού (Scheepers) που το είχε καημό να γίνει Halford στην θέση του Halford, κάτι που δυστυχώς για εκείνον δεν του έκατσε καθώς η θέση ως γνωστόν κατελήφθη από τον Tim “Ripper” Owens. Ο Hansen στην αρχή έχει κατά νου να βρει καινούργιο τραγουδιστή μεν αλλά τελικώς αναλαμβάνει τα φωνητικά ο ίδιος, μετά από λαΐκή απαίτηση του κοινού αλλά και φίλων. Αφού είχε λυθεί το θέμα με τον τραγουδιστή, είχε πλέον βρεθεί και το βασικό θέμα του άλμπουμ που είχε μια λογική concept, αυτό ήταν μια ιστορία εξέγερσης του καλού απέναντι στο κακό, θέμα το οποίο θα ολοκληρώσει στον επόμενο δίσκαρο που θα ακολουθούσε, το ”Somewhere Out in Space”, όμως αυτό είναι μια άλλη ιστορία για άλλη στιγμή. Οπότε με όλα τα ζητήματα λυμένα μας προσφέρει τον υπερδίσκαρο ”Land of the free” που κλείνει τα 30 χρόνια κυκλοφορίας.
Το βασικό όπως είπαμε πριν που βγαίνει και εδώ είναι πως περνάει καλά και το ευχαριστιέται όσο δεν πάει, έχει βρει ακριβώς πως θέλει να κινηθεί και καταφέρνει να γράψει έναν εκπληκτικό δίσκο από την αρχή ως το τέλος, αποτελούμενο από δέκα υπέροχες συνθέσεις και τρία ιντερλούδια. Μεταξύ μας θα πω πως ακόμα και αν υπήρχαν σε αυτό τον δίσκο μόνο τα ”Rebellion in dreamland”, ”Land of the free”, ”Man on a mission”, ”Gods of deliverance”, ”Abyss of the void” και πάλι δισκάρα θα τον λέγαμε. Πόσο δε όταν δίπλα σε αυτά στέκουν κάτι ”All of the damned”, ”Salvation calling”, ”Time to break free” με τον φίλο Michael Kiske στα φωνητικά για παρέα, ”Farewell” με τον άλλο φίλο και αγαπημένο μας ”βάρδο” Hansi Kursch να το ντύνει υπέροχα με την φωνή του και φυσικά το ”Afterlife” που ήταν αφιερωμένο στον αδικοχαμένο, φίλο και συνοδοιπόρο του Hansen στους HELLOWEEN Ingo Schwichtenberg.
Σε αυτές τις συμμετοχές που αναφέραμε των πάντα πολύ καλών φίλων του Kai, Michael Kiske και Hansi Kursch που χαρίζουν τις φωνές τους τόσο τραγουδώντας ντουέτο με τον Hansen όσο και κάνοντας δεύτερα φωνητικά στο άλμπουμ, υπάρχει και η βοήθεια του μουσικού και παραγωγού Sascha Paeth που έπαιξε τα πολύ στοχευμένα πλήκτρα και βοήθησε ως τεχνικός ήχου. Οι συνθέσεις αλλά και το στιχουργικό κομμάτι ανήκει κατά το μεγαλύτερο μέρος φυσικά στον Kai Hansen, που όμως πάντα αφήνει χώρο και στους εκάστοτε συνοδοιπόρους του για να εκφραστούν και να δώσουν τις δικές τους ιδέες. Έτσι για την ιστορία να πούμε πως ο μπασίστας τότε και για τελευταία φορά σε στούντιο δουλειά της μπάντας Jan Rubach θα βάλει την υπογραφή του συνθετικά σε 3 κομμάτια, αυτά είναι τα ”Gods Of Deliverance”, ”Salvation’s Calling” στο οποίο γράφει και τους στίχους αλλά και το ”Afterlife” που όπως είπαμε είναι αφιερωμένο στον μακαρίτη τον Ingo, οι στίχοι του οποίου ανήκουν στον Hansen.
Συνθετικά και στιχουργικά συνεισφέρει και ο πλέον μακροβιότερος συνοδοιπόρος του Kai Hansen στο γκρουπ, Dirk Schlächter, στον ρόλο του κιθαρίστα ακόμα τότε κάτι που θα αλλάξει σύντομα και θα μεταπηδήσει στο μπάσο, στο υπέροχο και αρκετά αδικημένο ”Farewell”. Εκπληκτική φυσικά και η αψεγάδιαστη παραγωγή της τριάδας των Charlie Bauerfeind, Kai Hansen και Dirk Schlächter. Θέλετε να πούμε και άλλα; Νομίζω πως δεν χρειάζεται! Πατάτε λοιπόν το play και απολαύστε έναν από τους κορυφαίους δίσκους κατ’ εμέ γενικότερα του heavy metal, ανεξαρτήτως ιδιώματος. Δυο χρόνια μετά οι GAMMA RAY και ο Kai Hansen θα κυκλοφορήσουν ένα ακόμη μεγαλειώδη δίσκο το ”Somewhere out in space” που θα πάρει και αυτός δικαιολογημένα την θέση του δίπλα στα ”Keepers… I&II” και ”Land of the free”, μεγαλώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο των μύθο του ”νονού του power”, αλλά αυτά όπως αναφέραμε και πριν όταν έρθει η ώρα του. Για την ώρα όμως 30 χρόνια κάπως έτσι…
”Voices are calling from somewhere below
Melting on the eastern shore
Rain is falling down on me,
Been waiting for eternity…
I’ll be there!
Freedom for us all!”
Did you know that:
- Η περιοδεία για την υποστήριξη του άλμπουμ ονομάστηκε ”Men on a Tour”, όπου ηχογράφηθηκε και έφερε την κυκλοφορία του live άλμπουμ Alive ’95 το 1996. Με το πέρας αυτής δε υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του γκρουπ. Οι Jan Rubach και Thomas Nack έφυγαν και οι δύο για να επιστρέψουν στους ANESTHESIA. Στα τύμπανα οι Gamma Ray προσλαμβάνουν για νέο ντράμερ τον Dan Zimmermann ιδρυτικό μέλος και του γερμανικού power metal συγκροτήματος FREEDOM CALL. Ο δε Schlächter, ο οποίος ήταν αρχικά μπασίστας, θέση που κατείχε και το 1990 στο ”Heading for the East”, άφησε επιτέλους για τον ίδιο, την δεύτερη θέση της κιθάρας και πήρε πίσω την αρχική του θέση στο μπάσο, αντικατασταθείς στην κιθάρα από τον πιο ταιριαστό συμπαίκτη του Kai Hansen κατά την άποψή μου, τον Henjo Richter που ανέλαβε και τα πλήκτρα έκτοτε.
- Το κομμάτι “Afterlife” γράφτηκε στιχουργικά από τον Hansen ως φόρος τιμής στον Ingo Schwichtenberg, φίλο και συνοδοιπόρο του στους HELLOWEEN, ο οποίος αυτοκτόνησε περίπου 11 εβδομάδες πριν από την κυκλοφορία του άλμπουμ.
- Το πρόσωπο της φιγούρας που βρίσκεται στο εξώφυλλο του δίσκου είναι το ίδιο με το άλμπουμ των HELLOWEEN, ”Walls of Jericho”.
- Στην επανέκδοση του άλμπουμ το 2003, συμπεριλήφθηκαν σαν bonus track, η διασκευάρα του ”Heavy metal mania” των HOLOCAUST και μια έκδοση σε προπαραγωγή του ”As time goes by” που η κανονική του εκδοχή βρισκόταν στο ”Sigh no more”, εδώ φυσικά στα φωνητικά ήταν ο Hansen. Επίσης υπήρχε και η επανεκτέλεση του λατρεμένου ”The silence” αυτήν την φορά με τον Hansen στα φωνητικά, μεταξύ μας ετούτη εδώ πάντα την προτιμώ από την έκδοση με τον Scheepers, χωρίς να σημαίνει πως έχει κάτι κακό η πρώτη εκτέλεση με τον ψηλό, απλά γούστα είναι αυτά.
- Στην Anniversary edition του άλμπουμ εκτός από τα 3 προαναφερθέντα bonus track, υπήρχαν και οι instrumental live εκτελέσεις των ”Dream healer”, ”Tribute to the past”, ”Heaven can wait” και ”Valley of the kings”.
Παναγιώτης ”The Unknown Force” Γιώτας