BAT – “Under the crooked claw” (Nuclear Blast)

0
652
Bat












Bat

Από πιτσιρικάς, πάντα είχα μια ιδιαίτερη συμπάθεια στις τριμελείς μπάντες. VENOM, MOTORHEAD, SODOM, TANK, RAVEN, αναφέρω ενδεικτικά μερικές. Ένας από τους λόγους που οι Αμερικανοί speed/ thrashers BAT προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μου ήταν αυτός, χωρίς φυσικά να είναι και ο μόνος. Οι BAT είναι δημιούργημα των Ryan Waste (μπάσο, φωνητικά)και Nick Poulos (κιθάρες), αμφότεροι μέλη των MUNICIPAL WASTE αλλά και των VOLTURE και πλαισιώνονται στα τύμπανα από τον Chris Charge, που αντικατέστησε τον Felix Griffin (ex –D.R.I.) το 2019. Σε αντίθεση με το crossover των MUNICIPAL WASTE ή το πιο κλασικό heavy των VOLTURE, οι ΒΑΤ καταπιάνονται με έναν πιο old school, περισσότερο speed και λιγότερο thrash ήχο, με αρκετές όμως μελωδικές καταβολές. Τι εννοώ;

Το “Under the crooked claw” είναι το δεύτερο άλμπουμ των BAT (είχαν προηγηθεί το “Wings of chains” το 2016 και το E.P. “Axestasy” το 2019) και πρώτο κάτω από την ετικέτα της Nuclear Blast. Όσοι τα έχετε ακούσει, γνωρίζετε περίπου τι να περιμένετε και εδώ, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εκπλήξεις. Οι BAT αναβιώνουν αυτόν τον retro speed metal ήχο που, οφείλω να παραδεχτώ ότι κάποιοι τα καταφέρνουν πολύ καλά, κάποιοι όχι και τόσο και το αποτέλεσμα αρχίζει και κουράζει. Ευτυχώς για τους BAT, τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο θα περίμενε κανείς. Το “Under the crooked claw” είναι ένας αμιγώς speed metal δίσκος με κάποια thrash ξεσπάσματα διάσπαρτα εδώ και εκεί, αλλά και με ευθείες αναφορές στο ΝWOBHM και στους MOTORHEAD. Και εδώ υπάρχει η διαφοροποίηση των BAT από άλλες μπάντες του είδους. Πιο μελωδικοί, πιο καθαρά φωνητικά, χωρίς όμως να κάνουν εκπτώσεις στην ταχύτητα και στην ένταση.

Ξεκάθαρα ο Lemmy και η παρέα του αποτελούν σημείο αναφοράς για τους BAT, όπως επίσης και οι TANK, οι (πανταχού παρόντες) VENOM αλλά και οι RAVEN, χωρίς όμως να τους κοπιάρουν αλλά αντίθετα, προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν πιο προσωπικό ήχο, όσο αυτό είναι εφικτό. Τα περισσότερα από τα δώδεκα κομμάτια του δίσκου (δεκατρία τυπικά αλλά το πρώτο είναι μια μικρή εισαγωγή) κινούνται σε αυτό το speed μοτίβο, που παραδόξως δεν κουράζει, ή τουλάχιστον δεν περίμενα εγώ προσωπικά ότι δεν θα με κούραζε. Το, ουσιαστικά εναρκτήριο, “Vampyre lore” είναι ίσως το πιο κοντινό δείγμα του άλμπουμ στο thrash, με λοξοκοιτάγματα στους VENOM κι ένα break που μου θύμισε το αντίστοιχο του “Necrophiliac” των SLAYER. Aπό εκεί και πέρα όμως, η βουτιά στα speed metal νερά του NWOBHM είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Πάρτε για παράδειγμα το “Streetbanger” που μάλλον είναι και το πιο αντιπροσωπευτικό κομμάτι του δίσκου, ένα κομμάτι που βροντοφωνάζει MOTORHEAD από μακριά.  Από την άλλη, δεν λείπουν και οι πιο mid-tempo στιγμές, απίστευτα heavy και με αξιομνημόνευτα  riffs.

Από αυτά σαφέστατα ξεχωρίζω τα εκπληκτικά “Rite for exorcism” και “ Horror vision” που τσακίζουν κόκαλα με τον όγκο και την δύναμη τους.  Γενικά το άλμπουμ δημιουργεί μια αξιοσημείωτα πωρωτική ατμόσφαιρα που βρωμάει και ζέχνει αλητεία και, αν είστε οπαδός του συγκεκριμένου ήχου, δύσκολα θα σας αφήσει ασυγκίνητους. Στα θετικά του δίσκου, επίσης, η διάρκεια του, μόλις 36 λεπτά, ιδανικός χρόνος για… κατεδάφιση, χωρίς φιοριτούρες και πολλά πολλά. Προφανώς και η απόδοση της μπάντας δεν σηκώνει και ιδιαίτερη συζήτηση, εκτιμώ όμως ότι το πιο, ας πούμε,  ανέμελο υλικό των BAT σε σύγκριση με τους MUNICIPAL WASTE, ωθεί τους Waste και Poulos να ακούγονται πιο απελευθερωμένοι από τη βασική τους μπάντα και αυτό αντικατοπτρίζεται στην συνολική εικόνα του δίσκου. Πολύ όμορφη η κιθαριστική δουλειά του Nick Poulos, οφείλω να το καταγράψω αυτό, καθώς ακούμε κάποια πολύ παθιασμένα solos που προσδίδουν ένα επιπλέον ειδικό βάρος στις πολύ τσαμπουκαλεμένες συνθέσεις του άλμπουμ.

Το “Under the crooked claw” δεν είναι ο δίσκος που θα αλλάξει τη ζωή σας ή θα σας ξετινάξει τα μυαλά. Δεν θα ακούσετε πράγματα που δεν έχετε ξανακούσει. Είναι όμως ένας αξιοπρεπέστατος speed metal δίσκος που έχει σκοπό να διασκεδάσει τον ακροατή , να τον κάνει να ξεχάσει τους προβληματισμούς του και να περάσει καλά. Και, μεταξύ μας, όλοι έχουμε κάπου ανάγκη και από τέτοιους δίσκους, έτσι δεν είναι;

7,5 / 10

Θοδωρής Κλώνης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here