ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Beware the heavens” – SINERGY
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nuclear Blast records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Fredrik Nordström
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά, πλήκτρα – Kimberly Goss
Κιθάρες – Alexi Laiho
Κιθάρες – Jesper Stromblad
Μπάσο – Sharlee D’Angelo
Drums – Ronny Milianowicz
Για τις ανάγκες αυτού του άρθρου, μετακινούμαστε προς Φινλανδία μεριά, στα 1999. Τη χρονιά που οι CHILDREN OF BODOM απογειώθηκαν με το “Hatebreeder” (ο συνάδελφος Δημήτρης Μπούκης, έγραψε περιποιημένο κείμενο επ’ αυτού, οπότε δεν χρειάζεται επεκταθώ περαιτέρω). Ο ιθύνων νους των οργίων από το Espoo, Alexi Laiho με την σύζυγό του εκείνη τη περίοδο Kimberly Goss, έχει ήδη από το 1997 βάλει μπρος ένα άλλο project, με την τελευταία να αναλαμβάνει φωνητικά και πλήκτρα. Το όνομα αυτού; SINERGY. Τη σύνθεση τους, συμπληρώνουν δίνοντας διαστάσεις supergroup στο συγκρότημα, ο Jesper Stromblad (IN FLAMES), ο Sharlee D’Angelo (ARCH ENEMY) με τα τύμπανα να αναλαμβάνει ο Ronny Milianowicz.
Η μπάντα αυτή λοιπόν, υπογράφει με ευκολία στην Nuclear Blast λόγω πρότερου βίου των συμμετεχόντων, και κυκλοφορεί στις 21 Ιουνίου του 1999, το πρώτο της άλμπουμ. “Beware the heavens”. Όπως τόσο οι CHILDREN OF BODOM όσο και οι NIGHTWISH, οι SINERGY αποτελούν πνευματικά τέκνα των STRATOVARIUS, ακολουθώντας ένα power metal ύφος, με την χαρακτηριστική παικτική φινέτσα που έχουν οι Σκανδιναβικές μπάντες. Από το πρώτο riff του “Venomous vixens” αλλά και στο ομώνυμο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την φοβερή rock ποιότητα της φωνής της Kimberly Goss, και το απίστευτα πιασάρικο των συνθέσεων. Ναι, προς όποιον τσινάει όταν λέμε τη λέξη “πιασάρικο”, δεν είναι καθόλου εύκολο να γράψεις κάτι τέτοιο. Χώρια που οι 2 κιθαρίστες κεντάνε, riff πάνω στο riff και solo πάνω στο solo. Τόσο όμορφη χημεία, σε βαθμό που θα ήθελα τόσο πολύ να ξαναπαίξουν οι 2 τους, έστω σε άλλο project.
Στο “The warrior princess” (Ζήνα θα λέτε και θα κλαίτε!), τα γκάζια ανεβαίνουν, στα αγαπημένα power metal πρότυπα, με το “Born unto fire and passion” instrumental να λειτουργεί ως ιδανικός πρόλογος. Όμορφα ημιμπαλαντοειδές είναι και το “The fourth world”, όπως και το υπέροχο “Razor blade salvation”, η καθαρή μπαλάντα του δίσκου. Τα δε “Swarmed” και “Virtual future” (σε συνδυασμό με τη κλασσικότροπη εισαγωγή “Pulsation”), κλείνουν σωστά και riff-άτα ένα εξαιρετικό ντεμπούτο, από μια μπάντα, που είχε ουσία, πέραν των βαρέων βιογραφικών, συμπυκνωμένη σε μόλις 35 λεπτά μουσικής (να τα βλέπουν κάποιοι – κάποιοι αυτά).
Δυστυχώς, η πορεία διήρκησε μόνο άλλα 2 άλμπουμ (“To hell and back” (2000), “Suicide by my side” (2002) ) ανάλογης ποιότητας, που δεν πήραν την αναγνώριση που τους άξιζε, πέραν ανάμεσα σε οπαδούς των βασικών σχημάτων των συμμετεχόντων. 20 χρόνια μετά, έχουν φτάσει στα ανάλογα αυτιά, κυρίως μέσω επανεκδόσεων τους (μεγάλη δουλειά για τις λιγότερο διαφημισμένες μπάντες, οι επανεκδόσεις, ειδικά όταν γίνονται με μεράκι). Από εκεί και πέρα, παραμένει μαζί με τα άλλα 2, ένα διαμαντάκι ακατέργαστο που περιμένει τον επόμενο ακροατή που θα το ανακαλύψει. Όσοι πιστοί προσέλθετε.
Did you know that?
-Το “The fourth world” είναι η αρχή μιας τριλογίας που συνεχίστηκε στα 2 επόμενα άλμπουμ, με το “Return to the fourth world” στο “To hell and back” και το “Passage to the fourth world” στο “Suicide by my side”.
-Η επανέκδοση του 2006 έχει bonus τις διασκευές στα αθάνατα “Rock you like a hurricane” (SCORPIONS), “The number of the beast” (IRON MAIDEN) και “Gimme gimme gimme (a man after midnight)” (ABBA).
-Το ομώνυμο κομμάτι περιέχει μελωδίες από το κομμάτι “Translucent image” των INEARTHED (πρώιμη μορφή των CHILDREN OF BODOM), που βρίσκεται στο demo τους “Ubiguitous absence of remission” (1995).
-Από τον επόμενο δίσκο, παρτενέρ στις κιθάρες για τον Alexi Laiho θα είναι ο Roope Latvala, που μετά τη διάλυση των ΘΕΩΝ συμπατριωτών thrashers STONE προσχώρησε το 1999 στους SINERGY. Κιθαρίστας, που ο Laiho ως και σήμερα αποκαλεί μέντορά του. Όταν οι SINERGY με τη σειρά τους μπήκαν στο πάγο το 2003 (μέχρι την οριστική διάλυση το 2011), οι 2 τους βρέθηκαν να ξαναπαίζουν παρέα, στο “Are you dead yet?” (2005) των CHILDREN OF BODOM.
Γιάννης Σαββίδης