A Day To Remember… 22/3 [PORCUPINE TREE]













    ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Stupid dream” – PORCUPINE TREE
    ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999
    ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Kscope (Ηνωμένο Βασίλειο), Snapper (Αμερική)
    ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Steven Wilson
    ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
    Steven Wilson – Φωνητικά, κιθάρες, πιάνο, samples, μπάσο στα “Baby dream in cellophane” και “Stranger by the minute”
    Richard Barbieri – Αναλογικά synthesizers, Hammond organ, mellotron, πιάνο στο “Even less”, glockenspiel στο “Pure narcotic”
    Colin Edwin – Μπάσο, διπλό μπάσο στο “Stop swimming”
    Chris Maitland – Τύμπανα, κρουστά, δεύτερα φωνητικά στο “Stranger by the minute” 

    Το πέμπτο άλμπουμ των PORCUPINE TREE θα σηματοδοτούσε μία ιδιαίτερη καμπή στην καριέρα τους. Η επιτυχία του “Signify” και η ιδέα της «κανονικής» μπάντας σε σχέση με την πρότερη ψυχεδελική τους φάση στα τρία πρώτα άλμπουμ, ήταν κάτι που είχε αρχίσει να αρέσει πολύ στον ηγέτη/τραγουδιστή/κιθαρίστα Steven Wilson. Η επιθυμία να γραφτεί πιο τραγουδιστικό υλικό στο νέο πέμπτο άλμπουμ οδήγησε τη μπάντα να ξοδέψει όλο το 1998 στο να ηχογραφήσει το “Stupid dream”. Ο Wilson έδωσε τον συγκεκριμένο τίτλο σ’ αυτό το άλμπουμ διότι εξέφραζε στο κεφάλι του την οπτική του για τη μουσική βιομηχανία γενικότερα. Θεωρούσε ότι ενώ πολλοί ήθελαν να γίνουν μουσικοί για τη δόξα και το πολυτελές lifestyle, πίστευε ότι είναι ένα ηλίθιο όνειρο το οποίο πρακτικά οδηγεί σε μία ζωή σκληρής δουλειάς και βιοπάλης. Τόνιζε τότε σε συνεντεύξεις ότι τα πρώτα χρόνια της μπάντας, υπήρχε αυτή η ιδέα του να επεκταθούν οι συνθέσεις που βασιζόντουσαν κυρίως στο τζαμάρισμα και παρέπεμπαν καθαρά σε space rock/ψυχεδελικούς ήχους. Όταν προσπάθησε να επαναλάβει τη συνταγή των τριών πρώτων άλμπουμ πριν το “Signify”, έβλεπε ότι δεν του έβγαινε με τον ίδιο τρόπο όπως παλιά, έτσι πήρε την απόφαση να γράψει πιο βατό υλικό που να θυμίζει περισσότερο κομμάτια παρά ένα ατελείωτο τζαμάρισμα.


    Ήταν η πρώτη φορά που η μπάντα ξόδεψε συγκεκριμένο χρονικό –μεγάλο- διάστημα στο να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ, σε αντίθεση με τις σποραδικές μέσα στο χρόνο ηχογραφήσεις των προηγούμενων δίσκων. Ηχογραφήθηκε στα Foel Studios στο Llanfair Caerinon στην Ουαλία και ο Wilson πιστεύει ότι αυτό βοήθησε τη μπάντα να πειραματιστεί και να έχει ένα συμπαγή ενιαίο ήχο στο δίσκο. Μάλιστα θεωρούσε την μουσική «κάθετα μπερδεμένη» αντί «οριζόντια μπερδεμένη» που ήταν στα παλιά άλμπουμ. Επίσης θεωρούσαν όλοι τους ότι τα κομμάτια είχαν περισσότερα μουσικά στρώματα και μάλιστα έχοντας μεγάλο budget για το δίσκο -15.000 λίρες έναντι μόλις 2.000 λιρών που είχε κοστίσει το “Signify”- μπόρεσαν κι έφεραν και ορχήστρα να ηχογραφήσει μέρη του άλμπουμ. Οι στίχοι του δίσκου είναι πολύ πιο προσωπικοί για τον Wilson από ποτέ, με τον ίδιο να τονίζει ότι μιλούσαν για τις ανασφάλειές του και τα συναισθήματά του, όπως και για τη σχέση του και τη μουσική βιομηχανία γενικότερα. Το εξώφυλλο τόνιζε την αντίθεση του ηλίθιου ονείρου που η μουσική γίνεται προϊόν και πωλείται, με τη μπάντα να καταστεί σαφές ότι οι οπαδοί τους ξέρανε ότι δεν ήταν το συγκρότημα τύπου «παίρνουμε τη μουσική μας και την κάνουμε προϊόν προς εκμετάλλευση των οπαδών», το οποίο και κέρδισε πολλούς πόντους αρτιστικά.

    Το άλμπουμ εκπροσωπήθηκε από τρία single, με πρώτο το “Piano lessons” το οποίο γυρίστηκε και σε βίντεο, με μία ειρωνική διάθεση προς την τεχνολογία της αγοράς και με κάθε μέλος να χρησιμοποιεί σημάδια που φυσικά παραπέμπουν στο «ηλίθιο όνειρο» που αναφέρεται προς τη μουσική βιομηχανία στον τίτλο του δίσκου. Δεύτερο single ήταν το “Stranger by the minute” με το όμορφο αρμονικό ρεφρέν του Wilson με τον ντράμερ Chris Maitland, σε ένα κομμάτι που ο Wilson παίζει και το μπάσο αντί του μπασίστα Colin Edwin. Το τρίτο και τελευταίο single ήταν το “Pure narcotic” το οποίο μάλιστα έχει και αναφορά στο άλμπουμ των RADIOHEAD “The bends” με το στίχο “You keep me hating, you keep me listening to “The Bends”… Η υποδοχή του άλμπουμ ήταν θετικότατη, με πολλούς να εξάρουν τους στίχους του Wilson ως τους καλύτερους που έγραψε ποτέ, ενώ γενικά πολλοί θεώρησαν ότι τα κομμάτια τους πλέον «ανέπνεαν» περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν. Το “Stupid dream” τους έβαλε σε μία νέα τροχιά, και από τότε η δημοτικότητα τους άρχισε να μεγαλώνει πάρα πολύ με κάθε δίσκο, πολύ περισσότερο από κάθε προηγούμενη προσπάθεια τους. Οι PORCUPINE TREE θα έμεναν λίγο ακόμα σ’ αυτό το μονοπάτι και στη συνέχεια θα γίνονταν κατά πολύ σκληρότεροι.

    Did you know that: 
    -To εναρκτήριο “Even less” ήταν 17’ στην αρχική του μορφή, χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 7’ για το δίσκο, ενώ ένα δεύτερο μέρος του επίσης 7’ χρησιμοποιήθηκε στο single “Stranger by the minute” και υπήρξε το 2001 μία συνδυαστική έκδοση των δύο μερών που μπήκε στη συλλογή “Recordings”.
    -Ο δίσκος επανακυκλοφόρησε το 2006 σαν διπλό cd/dvd σετ με νέα μίξη και το dvd περιέχει το άλμπουμ σε 5.1 μίξη, το βίντεο για το “Piano lessons”, ολόκληρη την 14λεπτη έκδοση του “Even less” και το “Ambulance chasing”.
    -Tον Οκτώβριο του 2011 έγινε χρυσό με πάνω από 75.000 πωλήσεις σε όλη την Ευρώπη και μέχρι σήμερα είναι η κυκλοφορία τους με τα περισσότερα αντίτυπα που έχουν πουληθεί.
    -Ο επόμενος δίσκος “Lightbulb sun” κυκλοφόρησε μόλις 14 μήνες μετά και ο ήχος του ήταν πολύ κοντά σ’ αυτόν του “Stupid dream”, με τον Wilson να λέει ότι στην ουσία είναι το δεύτερο μέρος ενός παραλίγο διπλού δίσκου.
    -Στις 26 και 27 Μαρτίου του 1999 και στις 28 του ίδιου μήνα στη Θεσσαλονίκη, ελάχιστα μετά την κυκλοφορία του δίσκου, το συγκρότημα θα ερχόταν στην –αγαπημένη τους, όπως έχουν πολλάκις δηλώσει- Ελλάδα για 4η (τότε) φορά σε μία από τις καλύτερες τους εμφανίσεις στη χώρα μας.
    Άγγελος Κατσούρας

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here