KATATONIA – THE DARK COLLABORATIONS

0
1486
Photo by Mathias Blom
Photo by Mathias Blom

Οι αγαπημένοι του Ελληνικού κοινού ΚΑΤΑΤΟΝΙΑ, επισκέπτονται για μία ακόμη φορά τη χώρα μας στις 27 Μαΐου, για να προωθήσουν τη νέα τους πάρα πολύ καλή δουλειά “Sky void of stars”, η οποία κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους. Ένας δίσκος επιστροφή στις επιτυχίες, μετά το μετριότατο “City burials” του 2020. Πατροπαράδοτα, κάθε φορά που επισκέπτονται οι Σουηδοί τα μέρη μας, το περιοδικό μας φροντίζει να δώσει «φως» σε διάφορες πτυχές της καριέρας τους όπως τα “αδικημένα” τους τραγούδια, την εξέλιξή τους μέσα στα χρόνια κ.ά. Δραττόμενος της ευκαιρίας από την πρόσφατης συνεργασία των ΚΑΤΑΤΟΝΙΑ με τον τραγουδιστή των SOEN, Joel Ekelöf, σκέφτηκα να ασχοληθώ με τις συνεργασίες της μπάντας καθ’ όλη την 30ετή καριέρα τους.

1996 – Mikael Åkerfeldt

Η πρώτη σημαντική συνεργασία τους ήταν με τον «κολλητό» των Jonas και Anders, Mikael Åkerfeldt, αν και ήταν σχετικά άσημος τότε, αφού είχε κυκλοφορήσει μόνο ένα δίσκο με τους μετέπειτα γίγαντες του ήχου OPETH. Το πρόβλημα στη φωνή του Jonas οδήγησε σε αυτή τη συνεργασία, που όμως έμελλε να μείνει στην ιστορία, κάνοντας εξ ολοκλήρου τα φωνητικά στο “Brave murder day” (1996), με εξαίρεση φυσικά το ακουστικό “Day” στο οποίο ακούμε τον Jonas. Δεν είναι λίγοι αυτοί που νόμιζαν ότι ήταν μέλος της μπάντας, αλλά αυτό δε συνέβη ποτέ, παρόλο που τραγούδησε και στο περίφημο EP “Sounds of decay”. Λογικό κιόλας αφού οι Σουηδοί στον επόμενο δίσκο τους “Discouraged ones” (1998), άλλαξαν ύφος και ο Jonas ανέλαβε τα αποκλειστικά πλέον καθαρά φωνητικά. Ωστόσο και σε αυτό το δίσκο ο «Μιχαλάκης» έχει βάλει το λιθαράκι του, αφού κάνει τα δεύτερα φωνητικά.

1999 – Dan Swanö

Μέχρι και το “Discouraged ones”, πίσω από το drumkit βρισκόταν ο Jonas. Θέλοντας όμως να αφοσιωθεί στα διαρκώς εξελίξιμα φωνητικά του, το 1999 στο δίσκο “Tonight’s decision” τα drums κάλυψε ο «πολύς» Dan Swanö (EDGE OF SANITY, NIGHTINGALE, WITHERSCAPE κ.ά). Ήδη βέβαια είχε αυτό το ρόλο στο project των Jonas και Anders, BLOODBATH, εκεί όμως ως full member. Ο Swanö έβαλε τη δική του πινελιά στον αλησμόνητο αυτό δίσκο, αλλά έμεινε στην ιστορία ως άλλη μια συνεργασία, αφού ο πολυπράγμων μουσικός είχε ήδη πολλά δικά του project να ασχοληθεί.

2009 – Krister Linder

Αφού μεσολάβησαν 3 δίσκοι, το 2009 οι Σουηδοί κυκλοφορούν το δίσκο “Night is the new day”. Σε αυτόν συνεργάστηκαν με τον συμπατριώτη τους Krister Linder. Θα μου πείτε ποιος είναι αυτός; Εύλογη ερώτηση! Ο Linder κατά βάση είναι γνωστός σαν pop τραγουδιστής. Η συμμετοχή του στο δίσκο, είναι στο τραγούδι “Departer”, όπου κάνει ντουέτο με τον Jonas. Μπορεί να μην είναι λόγω ονόματος «σημαντική» συνεργασία. Ωστόσο το συγκεκριμένο τραγούδι είναι από τα πιο συναισθηματικά φορτισμένα κομμάτια των ΚΑΤΑΤΟΝΙΑ, αν όχι το πιο! Η δε απόδοση του συγκεκριμένου τραγουδιστή, αφήνει και τον πιο δύσπιστο, με το στόμα ανοιχτό!

2012, 2013, 2016 – Silje Wergeland

Μία πολύ σημαντική συνεργασία των Σουηδών ήταν το ντουέτο με την Νορβηγίδα τραγουδίστρια των THE GATHERING, Silje Wergeland. Το 2012 κυκλοφόρησαν το τετραπέρατο “Dead end kings”. Στο τραγούδι “The one you are looking for is not here”, οι δυο μοναδικές φωνές του Jonas και της Silje ενώνονται, για να καθηλώσουν τον ακροατή. Μπορεί προσωπικά να μην είμαι ιδιαίτερα fan του τραγουδιού, ωστόσο θα ήμουν άδικος αν δεν αναγνώριζα το πόσο ταιριαστές ήταν οι φωνές τους. Το 2013 στο ακουστικό “Dethroned & uncrowned”, ομολογώ ότι η ακουστική εκδοχή μου άρεσε περισσότερο. Το κεφάλαιο Silje κλείνει με το υπέρτατο ακουστικό live “Sanctitude” που έδωσαν το 2016 σε καθεδρικό ναό, το οποίο κυκλοφόρησε και σε DVD, στο οποίο το συγκεκριμένο τραγούδι ξεχωρίζει.

2023 – Joel Ekelöf

Τελευταία συνεργασία των Σουηδών, ήταν αυτή στο πιο πρόσφατο άλμπουμ τους “Sky void of stars”, με τον συμπατριώτη τους Joel Ekelöf των SOEN. Ο χαρισματικότατος τραγουδιστής, ενώνει τις δυνάμεις του με τον Jonas στη μπαλάντα “Impermanence”. Ίσως πρόκειται για την πιο «ποιοτική» συνεργασία, αφού υποστηρίζει ένα τραγούδι που ούτως ή άλλως και με τον Jonas μόνο θα ξεχώριζε, ωστόσο με τη μοναδική χροιά του Joel απογειώνεται!

Πάντοτε οι συνεργασίες των ΚΑΤΑΤΟΝΙΑ ήταν προσεγμένες και ιδανικές, είτε επρόκειτο για guests σε τραγούδια, είτε για ολόκληρο άλμπουμ. Ο καθένας άφησε το στίγμα του, εμπλουτίζοντας ακόμη περισσότερο την ήδη πλούσια έμπνευση της μπάντας.

Στις 27 Μαΐου λοιπόν θα ξαναδούμε στη σκηνή του Fuzz την πολυαγαπημένη μας μπάντα. Αν κατάφερε να κάνει ένα εκπληκτικό live την εποχή του “City burials”, φανταστείτε τώρα με το “Sky void of stars”!

Γιώργος “Κατατόνιος” Δρογγίτης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here