KISS vs SCORPIONS

0
421

Και  τα διλήμματα συνεχίζονται!!! Τι θα λέγατε να πάμε σ’ ένα πιο hard rock δίλημμα αυτή τη φορά; Κάτι πιο μελωδικό; Από τη μία πλευρά οι KISS και από την άλλη οι SCORPIONS!!! Διαβάστε την άποψη των συντακτών του Rock Hard και ρίξτε το ψηφαλάκι σας στο poll που υπάρχει στο τέλος!!! Προβλέπουμε ότι θα γίνει κι εδώ μεγάλη μάχη.

SCORPIONS o Σάκης Φράγκος
Τα δύο αυτά σχήματα έχουν επηρεάσει άπειρους καλλιτέχνες ακόμα και των πιο ακραίων ειδών του heavy metal, απλά ψάξτε και θα δείτε ότι έχω δίκιο. Σε ότι αφορά τη δημοφιλία, οι KISS, νομίζω ότι δεν παίζονται σχεδόν από κανένα άλλο σχήμα αφού για 30 χρόνια ήταν το πιο δημοφιλές σχήμα της σκληρής μουσικής, ιδιαίτερα στην Αμερική. Σκηνική παρουσία και image; Σαφώς οι KISS. Μάλιστα, όταν ήρθαν στη χώρα μας, έχοντας την πληροφορία για τη συναυλία τους, κανόνισα τον γάμο μου και το ταξίδι του μέλιτος ώστε να μην συμπέσει με την εμφάνισή τους, αφού τέτοια δεν χάνονται με τίποτα. Σε ότι αφορά την μουσική όμως, οι SCORPIONS είναι η μοναδική μου επιλογή στο δίλημμα. Τους βρίσκω δισκογραφικά πολύ πιο συνεπείς και ποιοτικούς, με τουλάχιστον δέκα δίσκους τους να μπορώ να τους ακούσω οποιαδήποτε στιγμή. Τα τελευταία χρόνια δε, από το “Unbreakable” και μετά, όλοι οι δίσκοι τους είναι από αξιόλογοι έως εξαιρετικοί, κάτι που δεν μπορώ να ισχυριστώ για τους KISS, που πέρασαν και πολλές παλινωδίες στα 80s και 90s (όχι ότι οι SCORPIONS δεν είχαν παρόμοιο διάστημα μετά το “Face the heat”). Όπως και να έχει, οι Σκορπιοί, είναι πολύ πιο κοντά στα μουσικά μου γούστα, αρκούντως heavy όταν ήθελαν και με συνθέσεις που με αγγίζουν 30+ χρόνια αφότου τις πρωτοάκουσα. Να προσθέσω, ότι είναι και το αγαπημένο συγκρότημα του γιου μου, οπότε δεν υπάρχει κανένα δίλημμα για εμένα, όσο κι αν σέβομαι τους KISS (βγάζοντας απ’ έξω τις γραφικότητες του έμπορα Gene Simmons).

 


KISS ο Σάκης Νίκας

Ανήκω στη γενιά εκείνη που μεγάλωσε με SCORPIONS. Τα έχουμε πει και γράψει αρκετές φορές…στην Ελλάδα της δεκαετίας του ‘80 υπήρχαν οι MAIDEN, οι SCORPIONS, οι MANOWAR και όλοι οι υπόλοιποι. Τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τη γιγάντωση του ονόματος των Σκορπιών ανήκει φυσικά στον μακαρίτη τον Κουτουβό λόγω της επαγγελματικής του σχέσης με την ΕΜΙ. Ωστόσο, ανήκω και σε μία άλλη γενιά ή αν προτιμάτε μερίδα ανθρώπων. Σε εκείνους που λάτρεψαν από πολύ νωρίς το Αμερικάνικο hard rock το οποίο χλευαζόταν επιδεικτικά από τον εγχώριο μουσικό τύπο εκείνης της εποχής. Κακά τα ψέματα. Θυμάμαι πολύ (μα πάρα πολύ) χαρακτηριστικά να πηγαίνω στο Happening και να μου λέει ο Γιώργος Παπαδημητρίου που δούλευε εκεί: “ξέρεις…υπάρχουν και άλλοι 2-3 που ακούν KISS και καμία φορά ψωνίζουν εδώ”. Ήταν τόσο μεγάλη η έκπληξη που μου φαινόταν σα να μου έλεγε ότι ο Steve Harris ήταν εκείνη την ώρα στο μαγαζί! Στα late 80s αν έβλεπες στην Ελλάδα να φοράει κάποιος μπλουζάκι KISS ισοδυναμούσε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας!
Οι KISS είναι η αγαπημένη μου μπάντα…εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Δεν είναι η πρώτη μπάντα που άκουσα ή ο πρώτος δίσκος που αγόρασα (αυτοί ήταν οι DEF LEPPARD και το “Pyromania”) αλλά σίγουρα ήταν η μπάντα που από το 1989 και για τα επόμενα 20-25 χρόνια ήταν υπεύθυνη για τη διαμόρφωση των μουσικών μου γούστων αλλά και για την ασύστολη μείωση του εισοδήματος μου αφού ως γνωστόν KISS fan ισούται αυτομάτως με KISS συλλέκτη! Δεν είμαι εδώ για να σας πω τι έχουν προσφέρει οι KISS στην αγαπημένη μας μουσική. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που έστω και ετεροχρονισμένα αναγνωρίζεται η περίοδος χωρίς make-up. Ξέρετε…οι KISS δεν είναι μόνο make-up, εκρήξεις, stage show, φαντασμαγορικές παραγωγές. Όλα αυτά δεν θα άξιζαν τίποτα αν δεν υπήρχε μουσικό υπόβαθρο. Φταίνε και οι KISS όμως που πάντα πρόβαλαν το ρόλο του “διασκεδαστή” έναντι του “μουσικού” υποτιμώντας εαυτούς αλλά και τους ίδιους τους οπαδούς τους που μάταια πάσχιζαν να πείσουν τους φίλους τους ότι υπάρχουν σοβαρές δισκάρες εκεί έξω.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, οι KISS είναι σκιά του εαυτού τους χωρίς κανένα ίχνος αξιοπρέπειας από τους πάλαι ποτέ αγαπημένους μου Εβραίους. Αντίθετα οι Σκορπιοί συνεχίζουν και κάνουν περήφανους τους οπαδούς τους και είμαι και εγώ περήφανος που ανήκω σε αυτή τη φανατική μερίδα οπαδών τους. Όμως είναι αυτή δισκογραφική διάρκεια των KISS από τα demos του 1973 ως το 1997 που τους καθιστούν ανίκητη οντότητα στα μάτια μου. Μετά έβγαλαν το “Psycho circus”…
Σάκης Νίκας

SCORPIONS ο Δημήτρης Σειρηνάκης
Δυο μεγάλες μπάντες της σκληρής μουσικής σχεδόν ίδιας ηλικίας αλλά όχι ίδιας νοοτροπίας. Οι πρώτοι στήριξαν ξεκάθαρα την καριέρα τους στον εντυπωσιασμό, και  στο υπερβολικό show με συνδυασμό “εύκολων” και απλοϊκών τραγουδιών, οι μεν δεύτεροι έφτιαξαν την καριέρα τους βασισμένοι στην μουσική τους συμπληρώνοντας απλά το όλο σκηνικό με εξαιρετική παρουσία επί σκηνής.  Ξεκίνησαν και οι δυο από το μηδέν φτάνοντας στην κορυφή του κόσμου, έπεσαν από εκεί αλλά έχοντας αμφότεροι τόσο μεγάλη βάση οπαδών επιβίωσαν μέχρι σήμερα διατηρώντας το status τους. Βέβαια πρέπει να ομολογήσουμε πως οι KISS λόγω της εξωφρενικής τους εμφάνισης κατάφεραν να επηρεάσουν, να γίνουν πρότυπο και αποδεκτοί  ακόμα στις πιο ακραίες εκφράσεις του metal. Στον αντίποδα οι SCORPIONS με τις μπαλάντες τους κατάφεραν να ακουστούν σε εκατομμύρια κόσμο που δεν είχε καμία σχέση με την rock μουσική! Στις συνολικές πωλήσεις δίσκων οι Γερμανοί υπερέχουν με 110.000.000 δίσκους έναντι 75.000.000 των Αμερικάνων, και περιττό να πούμε πόσα ρεκόρ έχει σπάσει η κάθε μπάντα και πόσες πρωτιές έχουν η καθεμιά.
Η πορεία και των δύο χωρίζεται σε δύο ουσιαστικά μέρη. Οι KISS έχουν την make up περίοδο τους και την χωρίς αυτό, στα μέσα των 80s,  ενώ οι SCORPIONS χωρίζουν την πορεία τους στην Roth και μετά Roth εποχή.  Παρά τις ουσιαστικότατες αυτές  αλλαγές και οι δυο μπάντες καταφέρανε να κάνουν μεγάλες επιτυχίες, και ειδικά οι SCORPIONS όταν άλλαξαν κιθαρίστα και ήρθε ο Jabs κυριολεκτικά, από εμπορικής απόψεως, απογειώθηκαν σε άλλους γαλαξίες. Αυτό όμως που με χαλάει με τους KISS είναι το πως είναι μεγάλοι ταληροφονιάδες. Είναι μια από τις μεγαλύτερες rock n roll μπάντες του πλανήτη; Είναι. Αυτή η εμμονή στην επίδειξη πλούτου και η ακόρεστη δίψα τους για δολάρια, χωρίς την παραμικρή διακριτικότητα, με χαλάει. Πόσο είπατε για meet n greet με τους KISS;; Και δεν είναι μόνο πως με χαλάει σε προσωπικό επίπεδο, χαλάει κάτι περισσότερο το οποίο είναι πιο σημαντικό. Χαλάει το rock n roll όνειρο του μέσου οπαδού που παλεύει να πάρει τον δίσκο και να πάει σε μια συναυλία. Θα μου πείτε ξέρεις καμιά μεγάλη μπάντα φτωχή ή  κοροϊδεύεις τον εαυτό σου τώρα πως οι METALLICA ή οι IRON MAIDEN δεν υπολογίζουν τα λεφτά μπροστά στη μουσική όπως κάνει ο οπαδός, και σου φταίνε οι KISS; Όχι βέβαια. Αλλά δεν ξέρω και καμιά άλλη μπάντα τόσο ξεδιάντροπα πλεονέκτρια στο θέμα αυτό, και ειλικρινά με χαλάει πολύ οGenne Simmons όταν έλεγε ότι θα επιθυμούσε να είχε πατεντάρει την λέξη kiss και να εισέπραττε δικαιώματα για κάθε φιλί που δίνουν οι άνθρωποι καθημερινά. Αντίθετα οι SCORPIONS  πάντα είχαν μια πολύ φιλική προσέγγιση και παρουσία από την οποία απουσιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό το εκνευριστικό σταριλίκι! Μουσικά και οι δύο μπάντες δεν πήγαν και πολύ μακριά από εκεί που ξεκίνησαν. Οι μεν ήταν πάντα μια απλοϊκή rock n roll μπάντα, ενίοτε πιο heavy, οι δε classic rock και μετέπειτα ξεκάθαρο ατόφιο κιθαριστικό metal. Προσωπικά θα επιλέξω τους Γερμανούς φίλους μας, γιατί πέρα του ότι μου αρέσουν πιο πολύ από τους KISS, θεωρώ πως συνθετικά η καριέρα τους έχει πολλά περισσότερα all time classic τραγούδια  από αυτή των Αμερικάνων, χωρίς να υποτιμώ τους τελευταίους, διαθέτουν περισσότερους, μουσικά, ισορροπημένους δίσκους. αλλά και γιατί πάντα έδειχναν, ως συγκρότημα, ένα πιο “προσγειωμένο” πρόσωπο προς τα έξω παρά την επιτυχία τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Πέρα από την δική μου άποψη όμως αν o οποιοσδήποτε έκανε ένα best of της rock μουσικής, όσο αντικειμενικό μπορεί να γίνει ποτέ κάτι τέτοιο, πόσα τραγούδια των KISS θα έβαζε και πόσα των SCORPIONS; Σε αυτή τη μονομαχία νομίζω πως άνετα θα επικρατούσαν οι Γερμανοί.

KISS ο Ντίνος Γανίτης
Οι KISS είναι μία από τις αγαπημένες μου μπάντες όλων των εποχών. Για να ακριβολογούμε είναι μέσα στην πεντάδα αυτών. Όσο και να γουστάρω τους SCORPIONS, και τους γουστάρω πολύ, ποτέ δε θα βρεθούν πάνω από τους KISS. Οι περισσότεροι γνωρίζετε ότι δεν μπαίνω σε μουσικές αναλύσεις, αλίμονο δηλαδή αν δεν ξέρει κάποιος την ιστορία των KISS ή των SCORPIONS. Με τους KISS κόλλησα με την πρώτη στιγμή καθώς το «ξεπαρθένιασμα» έγινε με την ταινία “Detroit rock city”. Θυμάμαι την πώρωση που είχα φάει με το “I stole your love”, το “Love gun”, τα τραγούδια τους που έπαιζαν κατά την διάρκεια της ταινίας, το “Stutter” με την Shannon Tweed να «τελειώνει» τον πιτσιρικά με μία κίνηση, όλη αυτή η παράνοια που περνούσε μέσα από την ταινία για το μέγεθος των KISS. Τη μουσική και των δύο τη λατρεύω, τεράστια συγκροτήματα, κληρονομιά για όλον τον πλανήτη! Αλλά… “You wanted the best, you’ve got the best. The hottest band in the world KISS!!!!!!”.
Ντίνος Γανίτης

 


SCORPIONS ο Θοδωρής Κλώνης

Ακόμη ένα one way or another, αυτή τη φορά ανάμεσα σε δύο τιτάνες της μουσικής,τους KISS και τους SCORPIONS.Τεράστιο δίλημμα για τον γράφοντα καθώς και οι δύο μπάντες έχουν κυκλοφορήσει δίσκους που πραγματικά λατρεύω και δεν χορταίνω να τους ακούω ξανά και ξανά. Στις περιόδους ακμής τους, τόσο οι KISS όσο και οι SCORPIONS έγιναν αυτό που λέμε larger than life και πραγματικά έπαιζαν μπάλα χωρίς αντίπαλο. Φυσικά έκαναν και οι δύο τα ολισθήματα τους δισκογραφικά, με τους SCORPIONS μάλλον να έχουν το προβάδισμα σε αυτόν τον τομέα (εκείνο το “Eye II eye” δεν χωνεύεται με τίποτα…) . Θα μπορούσα να προσάψω ευθύνες και στους δυο και για άλλα θέματα, για παράδειγμα για τους μεν SCORPIONS να έχουν κουράσει με το “ διαλυόμαστε-δεν διαλυόμαστε” (μαντέψτε τελικά τι έγινε!) , για τους δε KISS να έχουν γίνει… VENOM όσον αφορά το θέμα επανασύνδεσης ή ακόμα για το γεγονός να προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι ( ξεχνά κανείς το περιβόητο air strings for air guitar;) αλλά καλύτερα να μιλήσουμε με καθαρά μουσικά κριτήρια. Και με βάση αυτά πάλι θα μιλήσω εντελώς υποκειμενικά και θα επιλέξω SCORPIONS. Όχι γιατί είναι καλύτεροι από τους KISS. Δεν είναι. Αντίθετα θεωρώ ότι οι KISS σε πολλά σημεία υπερτερούν των Σκορπιών. Όμως οι SCORPIONS ήταν η πρώτη μπάντα που άκουσα πιτσιρικάς από τον σκληρό ήχο, ήταν το πρώτο μου βινύλιο (εκείνο το περιβόητο “Best” της ΕΜΙ με το λευκό εξώφυλλο) και ήταν η μπάντα που έζησα στην απόλυτη ακμή της στην δεκαετία του ‘80. Επίλογή λοιπόν με καθαρά συναισθηματικά κριτήρια και επειδή ξέρω ότι στεναχώρρησα λίγο τον φίλο μου τον Νίκα, πάω να ακούσω την αδυναμία μου από KISS, το “Rock n’ roll over”!

SCORPIONS ο Δημήτρης Μπούκης
Μέσα σε όλο τον χαμό που επικρατεί, παρακολουθώ και τα σκηνικά με τα δικαστήρια που τρέχουν ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ και σκέφτομαι, ότι αν δεν γινόταν όλη αυτή η σκατένια φάση με τον ιό, υπήρχε πιθανότητα να πάρουμε από το πουθενά κάνα πρωτάθλημα και να τρέχουμε για πανηγύρια στον υπό ανέγερση ναό. Ας αφήσω στην άκρη και τα σχόλια που κάνουν φίλοι του Άρη, ότι θα μας κέρδιζαν δηλαδή στον δεύτερο ημιτελικό του κυπέλλου, και αφού δεν έχουμε ντέρμπι, θα πάμε στα ντέρμπι που μας δίνει κάθε εβδομάδα ο αρχηγός. Εδώ τα δικά μας, τα ωραία. KISS vs SCORPIONS έχουμε αυτή την αγωνιστική και οι δύο μπάντες είναι από αυτές που χτυπούν πρωτάθλημα σταθερά. Για τους KISS τα πράγματα είναι απλά. Είναι τόσο τεράστιοι εμπορικά, που έχω την εντύπωση ότι εκεί οι SCORPIONS χάνουν. You wanted the best, you got the best φωνάζουν οι ultras τους (βλέπε KISS Army) και δεν έχουν άδικο. Όπως μου έχει πει και ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του συνδέσμου τους στην Ελλάδα, ο αγαπητός και μη εξαιρετέος Σάκης Νίκας, μια εποχή στην Αμερική υπήρχε το Star Wars και οι KISS. Ήταν κάτι εξωπραγματικό αυτό που συνέβαινε μαζί τους, αφού μέχρι και ήρωες κόμικ έγιναν! Μουσικά έχουν τεράστιους ύμνους (τύφλα να έχει το σουτάρετε και σπάστε τα δοκάρια). Τεράστιους ύμνους όμως έχουν και οι σκορπιοί από την άλλη. Εξίσου τεράστια μπάντα, ιστορική και πιο κλασική από τα εικονογραφημένα. Εγώ πάντως τάσσομαι υπέρ των SCORPIONS. Τους αγαπώ τους KISS, δεν ήμουν φανατικός οπαδός τους, έχω βάλει αμέτι μουχαμέτι να μαζέψω όλη την δισκογραφία τους και στις εκδρομές μου, γουστάρω να πετάω μερικά CD τους στο αυτοκίνητο και να τους ακούω. Οι SCORPIONS όμως είναι άκουσμα που έχω από παιδί. Πριν ακόμα ξεκινήσω να ασχολούμαι εντατικά με την μουσική. Ποιος δεν ξέρει τους SCORPIONS ρε παιδιά, μην τρελαθούμε. Και ποιος δεν ξέρει τους KISS από την άλλη θα μου πείτε και συμφωνώ, αλλά λόγω βιωμάτων κυρίως επιλέγω SCORPIONS. Το πρώτο μου blues στο δημοτικό, με SCORPIONS το χόρεψα. Στις εκδρομές μέσα στα πούλμαν, τα “Blackout” και “Love at first sting” είχαμε μαζί μας. Δύσκολη μάχη αλλά εγώ εδώ υποστηρίζω το σημάδι του σκορπιού που τραγουδούσε και μια ψυχή.

SCORPIONS ο Θοδωρής Μηνιάτης 
KISS vs SCORPIONS. Αυτήν την εβδομάδα το δίλημμα που μας έχει τεθεί είναι για τον γράφοντα κάπως πιο εύκολο σχετικά με τα δυο προηγούμενα που κρίθηκαν σε λεπτομέρειες. Σαφώς όμως και αυτό έχει τις δυσκολίες του αφού, αφενός και τα δυο σχήματα έχουν κάποια κοινά μουσικά στυλ έκφρασης αλλά αφετέρου, αναφερόμαστε σε δυο από τα κορυφαία στο είδος τους. Μας έχουν αφήσει και αυτά πλούσιο μουσικό έργο, με τους KISS να είναι πιο επιτυχημένοι εμπορικά, αφού το τμήμα marketing τους σκέπτεται το οτιδήποτε μπορεί να αγοραστεί από τον οπαδό με το λογότυπο του group.
Οι KISS ξεκίνησαν στα 70s με τα 5 πρώτα χρόνια δισκογραφικής τους παρουσίας να έχουν αρκετές επιρροές από rock μπάντες και τα επόμενα 4 χρόνια να υιοθετούν πιο pop, progressive και hard rock στοιχεία στον ήχο τους. Σχεδόν σε όλη την δεκαετία των 80s πρόσθεσαν στα hard rock μέρη και πολλά  glam στα τραγούδια τους, τηρώντας το πώς ακούγονταν πολλοί συμπατριώτες τους εκείνα τα χρόνια. Από το 1998 μέχρι και σήμερα, έχουν καταφέρει μια πολύ όμορφη ηχητική μίξη όλων των παραπάνω στοιχείων από όλα τα χρόνια που δισκογραφούν. Οι KISS τυχαία δεν έχουν γίνει ένα από τα μεγαλύτερα brands παγκοσμίως. Όσο καλά και να διαφημίζεις ένα μουσικό σχήμα, δεν θα γίνει τόσο τεράστιο χωρίς υλικό που θα αγαπηθεί πολύ, κάτι που φυσικά το group διαθέτει αφού η λίστα με τις επιτυχίες είναι πολύ μεγάλη, με τραγούδια που πάντα θα ακούγονται φρέσκα. Το συγκρότημα λατρεύεται σαν θεός όπου και αν εμφανίζεται και ίσως αυτός είναι και ο λόγος που όποιο αντικείμενο έχει το όνομα τους επάνω γίνεται ανάρπαστο ασχέτως τιμής.
Οι SCORPIONS από την άλλη, είναι ένα group που σίγουρα και αυτό, όπου κάνει συναυλίες, ο κόσμος θα το τιμάει πάντα. Έχουν καταφέρει, κυρίως με τις αειθαλείς στο χρόνο μπαλάντες τους, να «μπουν» σε κάθε σπίτι ανά την υφήλιο. Ενώ οι KISS έχουν κάπως πιο «κλειστό» κοινό, οι SCOPRIONS ό,τι είδος μουσικής και να αρέσει σε έναν ακροατή, θα έχουν τραγούδια που θα είναι στη συλλογή του. Νομίζω ότι αν μπορούσαμε να επισκεφτούμε σπίτια ανά τον κόσμο όπου οι διαμένοντες αγοράζουν μουσική στην φυσική της μορφή, θα έχουν αν μη το άλλο μια συλλογή τραγουδιών των SCORPIONS, αν όχι αρκετά albums τους. Το group «μπήκε» στην ζωή μου το 1988 με την δέκατη δουλειά του “Savage amusement” και δεν «βγήκε» ποτέ. Θυμάμαι σαν τώρα ότι αφενός τα τραγούδια του εν λόγω δίσκου ακούγονταν παντού από τα μαγαζιά μέχρι και όλες τις εκπομπές που είχαν σαν κύριο θέμα την μουσική και έδειχναν video clips και αφετέρου ότι ήταν το καθημερινό μου soundtrack για πολύ καιρό. Νομίζω ότι από το 1979 με το album “Lovedrive” μέχρι και το 1990 με το “Crazy world”, οι SCORPIONS ήταν ο ορισμός του popular mainstream group αφού με τα τραγούδια τους είχαν καταφέρει να προσελκύσουν εκατομμύρια οπαδών. Ειδικά στην χώρα μας μπορεί κάποιος να άκουγε λαϊκά ή pop της εποχής, και μετά ένα τραγούδι τους. Λόγω ηλικίας ανέτρεξα στα προηγούμενα albums τους αργότερα και φυσικά όπως όλοι, μυήθηκα άμεσα στην μαγεία τους. Και αν είναι κοινά αποδεκτό ότι κάθε κυκλοφορία τους μέχρι και το 1990, είναι ένα έργο τέχνης, ότι έχουν κυκλοφορήσει και πιο μετά, με εξαίρεση το πολύ μέτριο “Eye II eye” το 1999, είναι άξιο προσοχής αφού μέχρι και 5 χρόνια πριν που ακούσαμε την τελευταία studio δουλειά τους, «κρατάνε ζεστό» το όνομα τους στο κοινό.
Η ψήφος μου αυτή την εβδομάδα πάει αβίαστα χωρίς σκέψη στους SCORPIONS αφού από τους δυο συναγωνιζόμενους, ήταν αυτοί που μου προξένησαν «ερώτα με την πρώτη αυτιά». Τους KISS τους «γνώρισα» αρκετά μετά τους σκορπιούς, και παρόλο που έχουν συγκλονιστικά τραγούδια, είναι δεύτεροι στην προτίμηση μου στο δίλημμα, αφού με τους SCORPIONS «μεγάλωσα» και πολλά τραγούδια τους έχουν συνδεθεί με πολλές στιγμές της ζωής μου. Σαφώς οι KISS θα χαίρουν πάντα τον σεβασμό μου, αλλά οι SCORPIONS θα μου τσιμπάνε πάντα πιο πολύ την καρδιά μου.


SCORPIONS o Δημήτρης Τσέλλος

Σάκη Νίκα, δεν θα ήθελα να είμαι στην θέση σου η αλήθεια είναι. Ξέρω βέβαια τι θα ψηφίσεις στο τέλος, αλλά όσο να ’ναι η επιλογή πρέπει να είχε έναν κάποιο σημαντικό βαθμό δυσκολίας. Για μένα από την άλλη, τα πράγματα είναι πανεύκολα. Πρωτεργάτες και μέγιστη επιρροή οι KISS όσον αφορά την ευρύτερη rock (κυρίως) σκηνή των Η.Π.Α, αλλά οι Σκορπιοί άλλη «κλάση». Όχι επίπεδο, προσοχή! «Κλάση». Και επίσης πιο επιδραστικοί, αφού η επίδρασή τους δεν περιορίζεται (λέμε τώρα) μόνο στον χώρο του hard rock όπως θα περίμενε κανείς, αλλά τους συναντάς σχεδόν παντού. Δεν έχει το κλασσικό heavy metal SCORPIONS; Δεν έχει το power metal; Δεν έχει το progressive; Μήπως δεν έχει η ψυχεδέλεια; Μήπως δεν προσκυνούν τους Σκορπιούς όλες μα όλες οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες μπάντες του αμερικανικού hard ‘n’ heavy 80s; Μέχρι και οι σκληροπυρηνικοί, επικοπολεμικοί true metallers γονατίζουν μπροστά στο ιδιαίτερο μεγαλείο της πρώτης, «Uli Jon Roth» περιόδου. Ας δούμε και κάτι άλλο τώρα. Για τους BLACK SABBATH, έχει επικρατήσει η άποψη πως ήταν άλλο συγκρότημα από το 1980 και μετά. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ, μόνο που τα “Lovedrive” και “Animal magnetism” δεν αφήνουν να φανεί η μεγάλη διαφορά μεταξύ των πριν και μετά από αυτά δίσκων. Λειτουργούν ως συνδετικοί κρίκοι και φέρουν την αποστολή τους εις πέρας πανεύκολα. Άλλη μπάντα οι SCORPIONS πριν, άλλη μετά τον Roth, αλλά το ίδιο μεγάλοι, μέχρι το ημερολόγιο να δείξει 1993. Από εκεί και μετά, συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να τους παρακολουθήσω… Κάτσε όμως, μιλάμε για 20+ χρόνια! Δηλαδή, τι άλλο να πει κανείς; Να μην πει. Θεοί οι Scorps’, και ευχαριστώ τον ξάδερφο Δημήτρη και εκείνη την ωραία κασσετοσυλλογή που μου τους έμαθε με το “Rhythm of love”, στην πρώτη Γυμνασίου.

SCORPIONS ο Γιάννης Σαββίδης
Θα ξεκινήσω λίγο ανάποδα το κείμενο μου αυτή τη φορά. Το συγκρότημα που έχουμε από τη μια πλευρά, επηρέασε μερικές από τις πλέον λατρεμένες μου μπάντες (κυρίως της Αμερικάνικης ηπείρου) να ξεκινήσουν να παίζουν μουσική. DEATH, DEATH ANGEL, ICED EARTH, MEGADETH, DREAM THEATER, PANTERA, SLAYER, METALLICA και άλλοι πολλοί, που οι KISS τους άλλαξαν τη ζωή με την εν γένει larger-than-life persona τους και σκηνική παρουσία. Κομμάτια από τη χρυσή 70’s εποχή των KISS έχουν χιλιοδιασκευαστεί, έχουν προσκυνηθεί, έχουν γίνει στάση ζωής, έχουν δημιουργήσει δικό τους στρατό από φανατικούς (τυχαίνει να είμαι καλός φίλος με έναν από αυτούς, και δεν εννοώ τον συνάδελφο Σάκη Νίκα – Ηλία, δικό σου αυτό!) και έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους πάνω στη rock ιστορία. Η μυθολογία πίσω από το make up, τα παρατσούκλια του καθενός, τα gimmicks πάνω και κάτω από τη σκηνή, η αθάνατη κληρονομιά, έχτισαν την αδιαμφισβήτητη αυτοκρατορία των KISS, που ως και σήμερα επηρεάζει μουσικούς και μπάντες εν γένει να πιάσουν όργανα και να αρχίσουν να παίζουν. Και αυτό, δεν τους το στερεί κανένας. Ούτε οι σαχλαμάρες του ταληροφονιά Gene Simmons, ούτε τα κατάπτυστα σκηνικά “βάλε μπλούζα KISS για να μας πάρεις συνέντευξη”, ούτε η διαμάχη των μελών μεταξύ τους, ούτε τίποτα. Remember when the clock strikes twelve, losers always win!
Από την άλλη πλευρά όμως, έχουμε το βίωμα. Ήμουν ούτε 14 χρονών παλικαράκι. Παίζει ένα videoclip στη τηλεόραση τότε, με μια μπαλάντα, βλέπω την αρχετυπική εικόνα μιας rock μπάντας (μόνο ανάλογο το “One wild night” ή το “It’s my life” των BON JOVI) επί σκηνής. Ξηρός πάγος, Flying V κιθάρα, Explorer κιθάρα, τραγουδιστής, μπασίστας, drummer. “Time, it needs time, to win back your love again…I will be there….I will be there”. Τέλος αυτό ήταν. Είχα καρφωθεί στην οθόνη. Το συγκρότημα ήταν οι λατρεμένοι μου SCORPIONS και το κομμάτι, το “Still loving you”. H αθάνατη μπαλάντα που κλείνει τον κατ’ εμέ τελειότερο hard rock δίσκο “Love at first sting”. Μεγαλώνοντας, λάτρεψα και τη χρυσή εποχή με τον ΘΡΥΛΟ Uli Jon Roth όπου από τον prog rock πειραματισμό του “Lonesome crow”, περάσαμε σε 70’s rock – proto-metal αριστουργήματα (“Fly to the rainbow”, “In trance”, “Virgin killer”, “Taken by force”). Φεύγει ο Roth, μπαίνει ο Jabs, και αρχίζει η χρυσή εμπορικά εποχή της μπάντας (“Lovedrive”, “Animal magnetism”, “Blackout”, “Love at first sting”, “Savage amusement”, “Crazy world”). Μετά από κάποια αμφιλεγόμενα άλμπουμ, η νέα δεκαετία βρήκε τους Σκορπιούς επιεικέστατα ακμαίους, να απολαμβάνουν ειδικά στο συναυλιακό κομμάτι τον θαυμασμό όλων. Σας προκαλώ να μου βρείτε μπάντα της κλάσης τους που στέκεται τόσο καλά στην ηλικία τους, επί σκηνής, σεβόμενη τα λεφτά που δίνει ο κόσμος για να τη δει. Πιστέψτε με, δε θα βρείτε πάρα πολλές.
Και αυτός είναι ο τελικός λόγος που η ψήφος μου πάει στους ήρωες μου από το Αμβούργο. Κάνατε τη ζωή μου τόσο πιο όμορφη, και εμένα τόσο πιο ρομαντικό (όχι ότι ήθελα και πολύ!). Ευχαριστώ για όλα! BAD BOYS RUNNING WILD, AND YOU BETTER GET OUT OF THEIR WAY!

Η επικράτηση, τελικά πιο εύκολη από το αναμενόμενο για τους SCORPIONS, με 7-2. Εσείς τι λέτε; Ψηφίστε ακριβώς από κάτω.