LORD OF THE LOST interview (Pi Stoffers – π)

0
564
Photo by NDR Claudia-Timmann
"/>Photo by NDR Claudia-Timmann

“Euro-goth, blood, glitter and …flares”

Πιθανότατα, ακούσατε στο Rock Hard – The Pod, που είχε να κάνει με τη Eurovision, μέρος της συνέντευξης αυτής, με τον Pi Stoffers, τον επονομαζόμενο και «π» (3,14 δηλαδή!!!), των LORD OF THE LOST, σχετικά με τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό τραγουδιού, το Σάββατο 13/5, στο Liverpool. Πλέον έχετε ολόκληρη την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, με τον κιθαρίστα του σχήματος, που εκτός των άλλων έβγαλε έναν πολύ ενδιαφέροντα δίσκο, το “Blood and glitter”, αλλά και τους είδαμε να ανοίγουν τη συναυλία των IRON MAIDEN το καλοκαίρι του 2022 στο ΟΑΚΑ, για την οποία έχει να μας πει και την άποψή του για όσα συνέβησαν!

Το άλμπουμ σας, “Blood and glitter”, κυκλοφόρησε νωρίτερα απ’ όταν το περιμέναμε. Ίσως και λίγο βιαστικά, αν κρίνω από αυτά που έλαβα πριν βγει. Μήπως έγινε αυτό επειδή αποφασίσατε να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision;
Όχι. Ο δίσκος και η Eurovision δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Η κυκλοφορία του “Blood and glitter”, όπου είχαμε διαρρεύσει ελάχιστες πληροφορίες για την προώθησή του επειδή αποφασίσαμε εμείς να κάνουμε κάτι μη αναμενόμενο. Συνήθως γίνεται ένα promo διάρκειας 3-6 μηνών, με διάφορα single και την προπώληση και όλα αυτά. Εμείς θέλαμε να δώσουμε στους οπαδούς μας την εμπειρία που θα είχαν αν δεν υπήρχε internet, όπου πήγαινες στο δισκοπωλείο, αγόραζες το άλμπουμ, πήγαινες στο σπίτι σου και άκουγες περί τίνος επρόκειτο. Δεν μας ενδιέφεραν τα charts, οι πωλήσεις, παρά μόνο θέλαμε να παραμείνει φρέσκο ακόμα και για εμάς. Όταν μιλάς για ένα δίσκο επί πολλούς μήνες, όταν κυκλοφορεί, μετά από τόσο promo, έχεις τελειώσει. Δεν θέλει να ξαναμιλήσεις γι’ αυτό. Έτσι όπως κάναμε τη δουλειά, απολαμβάνω ακόμα τα τραγούδια του ακόμα και σήμερα. Μου ακούγονται φρέσκα. Πολλοί μας έλεγαν ότι αυτός ο τρόπος που επιλέξαμε δεν θα μας βοηθούσε, αλλά με έξι μόνο μέρες προπώλησης, ο δίσκος πήγε στο #1 στα charts της Γερμανίας! Δεν μας ενδιέφερε αυτό, αλλά συνέβη και ήταν φοβερό.

Κάτι παρόμοιο είχαν προσπαθήσει να κάνουν και οι AVENGED SEVENFOLD με το “The stage” πριν μερικά χρόνια, όπου ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του δίσκου και το πρώτο single, μία μέρα πριν βγει στα ράφια των δισκοπωλείων. Τελικά αυτό το πείραμα δεν πέτυχε ιδιαίτερα κι επέστρεψαν στον παραδοσιακό τρόπο προώθησης με το άλμπουμ που κυκλοφορούν σε μερικούς μήνες. Πες μου τώρα, πως προέκυψε η ιδέα να διαγωνιστείτε ώστε να εκπροσωπήσετε τη Γερμανία στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision;
Βασικά το ερώτημα ήταν «γιατί να ΜΗΝ πάμε»; Είχαμε κάνει αίτηση και πέρσι αλλά είχαν αποφασίσει να κάνουν κάτι διαφορετικό. Νομίζω πως συμφωνείς πως δεν είμαστε και η πιο συνηθισμένη παρουσία για τη Γερμανία στη Eurovision. Είπαμε, ότι αν μας άφηναν να είμαστε αυτοί που είμαστε και στην εμφάνιση και στη μουσική, γιατί να μην συμμετάσχουμε; Στην τελική, είναι ένας τεράστιος μουσικός διαγωνισμός, μία τεράστια μουσική εκδήλωση κι εμείς είμαστε κάτι διαφορετικό από αυτά που στέλνει η Γερμανία κάθε χρόνο. Ίσως να ακουστούμε ενδιαφέροντες στον κόσμο. Ίσως και όχι, ποιος ξέρει; Θα το δούμε από τα προκριματικά.

Photo by VDPictures

Τι περιμένετε πραγματικά από τη συμμετοχή σας; Να αυξήσετε τη βάση των οπαδών σας; Γιατί το 2022 περιοδεύσατε με τους IRON MAIDEN, κάτι που θα κάνετε και φέτος το καλοκαίρι και ήδη σας έμαθε πολύς κόσμος που ακούει heavy metal. Τώρα, σκοπεύετε να χτυπήσετε και μία αγορά πιο mainstream;
Σίγουρα είναι μία επέκταση του κοινού στο οποίο φτάνουμε, επειδή –κι αυτό που λέω μερικές φορές εκλαμβάνεται αρνητικά- η Eurovision έχει να κάνει με το mainstream, αυτό δηλαδή που ΔΕΝ είναι το heavy metal ή για κάποιους ανθρώπους δεν θα έπρεπε να είναι. Κάποιες φορές, αναρωτιέμαι αν είμαστε metal συγκρότημα, αλλά ποιος είμαι στην τελικά να μας κατατάξω κάπου; Υπάρχει σίγουρα metal επιρροή στη μουσική μας, αλλά δεν νομίζω ότι είμαστε ένα metal συγκρότημα αποκλειστικά. Νομίζω, λοιπόν, ότι μπορούμε να βρούμε το χώρο μας σε πάρα πολλά διαφορετικά κοινά. Το gothic, το metal, το mainstream κτλ. Θα δούμε τι θα γίνει. Δεν ξέρω αν λειτουργήσει τελικά αυτό που λέω. Ανυπομονώ πάντως, αυτό, να συμβεί στις συναυλίες μας. Να δούμε δηλαδή μία μίξη διαφορετικών κοινών. Πλέον, έχουμε τους οπαδούς των MAIDEN, που έρχονται με τα μπλουζάκια του αγαπημένου τους σχήματος και μας δείχνουν από πού προέρχονται, έχουμε αυτό που λέμε απλούς, καθημερινούς ανθρώπους, που μπορεί να δουλεύουν σ’ ένα λογιστικό γραφείο στη διπλανή πόρτα, έχουμε το gothic κοινό. Μου αρέσει να βλέπω αυτή τη μίξη του κοινού και ίσως αυτό γίνει ακόμα πιο ποικίλο το μέλλον.

Στα προκριματικά της χώρας σας, νικήσατε κυρίως από τους οπαδούς κι όχι από την κριτική επιτροπή. Μας λες, σε παρακαλώ, τι συνέβη και κερδίσατε;
Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς, ότι τελικά οι οπαδοί αποφάσισαν ποιος θα πάει στο Liverpool. Γνωρίζω πολύ καλά ότι έχουμε πολύ πιστό κοινό, που είναι ΠΟΛΥ ενεργό και είμαστε πολύ δεμένοι. Να σκεφτείς ότι ακόμα και χωρίς ψήφους από την κριτική επιτροπή, θα είχαμε τερματίσει στην πρώτη θέση. Κι αυτό λέει κάτι.

Photo by NDR Claudia-Timmann

Αν δεν κάνω λάθος, στον φετινό διαγωνισμό, έχει αλλάξει λίγο το σύστημα βαθμολόγησης. Γνωρίζεις να μας πεις λεπτομέρειες;
Δεν έχω δώσει μεγάλη σημασία στο πώς ακριβώς δουλεύει φέτος το σύστημα. Αυτό που ξέρω είναι πως και φέτος θα υπάρχει μία μίξη στη βαθμολογία του κοινού και των κριτών, αλλά δεν γνωρίζω το ποσοστό. Σίγουρα όμως το κοινό έχει φωνή και είμαι περίεργος να δω πώς θα καταλήξει όλο αυτό.

Είναι αλήθεια ότι θα ρίξετε πυροτεχνήματα από κόκκινο glitter στο διαγωνισμό ή δεν μπορείς να αποκαλύψεις τη σκηνική σας παρουσία;
Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν θα βρέχει ψεύτικο αίμα. Δεν μπορούμε να το κάνουμε, γιατί θα γίνει χάλια ο χώρος.

Ζητείστε από τους SLAYER να το κάνουν!
Χαχαχα! Ναι! Δυστυχώς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό στην τηλεόραση, το “Raining blood”! Χαχαχα. Οπότε πρέπει να βρούμε κάτι διαφορετικό, που να είναι κόκκινο.

Ποιες είναι οι εμφανίσεις στο διαγωνισμό της Eurovision που έχεις ξεχωρίσει όσα χρόνια τον παρακολουθείς;
Μου αρέσει πάρα πολύ το τραγούδι με το οποίο κέρδισαν οι MANESKIN το διαγωνισμό. Μου αρέσει το ύφος της μουσικής τους, το attitude, φυσικά μου αρέσουν οι LORDI που σόκαραν τον κόσμο. Από τις φετινές εμφανίσεις, κοίταζα τους KÄÄRIJÄ από τη Φιλανδία με τους χορευτές που έχουν επί σκηνής. Χαχαχα! Είναι τόσο απρόβλεπτο! (σ.σ. λίγο πριν κάνω την απομαγνητοφώνηση, είδα ότι διασκεύασαν κιόλας αυτό το τραγούδι, το “Cha cha cha”!!!)

Προφανώς είναι ένας ακόμα ανταγωνιστής, πάντως!
Θεωρώ δεδομένο πως όσοι λαμβάνουν μέρος σ’ αυτόν το διαγωνισμό είναι καλοί καλλιτέχνες. Όλα τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν με το γούστο. Κι εμένα μου αρέσει πολύ η περίεργη εμφάνιση που έχουν πολλοί διαγωνιζόμενοι.

Photo by VDPictures

Μιας και μιλήσαμε για «περίεργες» εμφανίσεις, πιστεύεις ότι η Eurovision είναι ένας διαγωνισμός όπου κερδίζει ο πιο περίεργος;
Όχι. Έχουν υπάρξει φορές που πραγματικά πολύ περίεργα σχήματα έχουν κερδίσει, αλλά δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που σε κάνει να νικήσεις. Παρόλα αυτά, είναι ένας παράγοντας που σε κάνει να ξεχωρίζεις και τα υπόλοιπα ακολουθούν. Και σε εμάς, η εμφάνιση είναι πολύ χτυπητή, αφού βλέπεις άντρες με φανταχτερά κολάν, make-up και glitter παντού, με τους KÄÄRIJÄ είναι το μαλλί και τα ρούχα, με τους LORDI ήταν τα κοστούμια τους. Από την άλλη, έχεις τη Loreen που κέρδισε το 2012 με το “Euphoria”, το οποίο ήταν ένα εξαιρετικό pop τραγούδι και το ίδιο λέω και για το τωρινό της, με το οποίο θα διαγωνιστεί. Δεν μπορείς να γράψεις ένα καλύτερο pop τραγούδι. Μπορείς να γράψεις ένα διαφορετικό. Είναι καταπληκτικό. Το να είσαι περίεργος, κάνει τον κόσμο να σε προσέξει. Για οτιδήποτε περισσότερο, πρέπει να έχεις το κάτι παραπάνω. Μην ξεχνάμε, ότι είναι ένας διαγωνισμός τραγουδιού, άλλωστε.

Μιλώντας για pop μουσική και περίεργα πράγματα, άκουσα όντως κάτι σχετικό με τη Britney Spears στο τέλος του “Leave your hate in the comments”;
Χαχαχαχα! Ναι!

Πως σας ήρθε η ιδέα του “Hate me baby one more time”;
Η αρχική μας ιδέα ήταν να κάνουμε περισσότερα λογοπαίγνια, όπως το “Highway to hate” αντί για “Highway to hell”. Θέλαμε να βρούμε περισσότερα, αλλά δεν τα καταφέραμε. Το “Hate me baby one more time” ήταν κάτι που μας άρεσε να το βάλουμε στο τέλος, σαν απόφθεγμα! Χαχα!

Είπαμε πριν ότι περιοδεύσατε ήδη και θα περιοδεύσετε αυτό το καλοκαίρι με τους IRON MAIDEN. Είναι αλήθεια ότι σας επέλεξε ο ίδιος ο Steve Harris;
Ναι, είναι αλήθεια. Τον ρωτήσαμε να μας πει το λόγο που το έκανε, όταν βρήκαμε την ευκαιρία και μας είπε ότι είδε το video clip του “Black halo” στο YouTube κι εντυπωσιάστηκε, μετά είδε άλλο ένα και τα έστειλε στον γιο του που παίζει κι αυτός σε συγκρότημα, να ζητήσει τη γνώμη του, αν φαινόμαστε και σ’ αυτόν καλοί. Συμφώνησε κι εκείνος με την αρχική εντύπωση του Steve και μας επέλεξε για την περιοδεία των IRON MAIDEN.

Πως είδατε τη συναυλία σας στην Ελλάδα, εκτός από το “Greek cunts” του Bruce Dickinson και τα πυροτεχνήματα;
(σ.σ. χαμογελώντας) Ναι, συνέβη και αυτό… Μένοντας όμως στο γεγονός αυτό, ήταν πραγματικά τρελό. Ήμουν στο κοινό όταν έπαιζαν το “Fear of the dark” οι IRON MAIDEN και ξαφνικά, όλο το στάδιο έγινε κόκκινο από τα πυροτεχνήματα… Ήταν τόσο cool. Ακόμα έχω video στο κινητό μου. Κάθε φορά που το βλέπω, ανατριχιάζω. Πρώτον, επειδή αυτό είναι το αγαπημένο μου τραγούδι των MAIDEN και μετά, επειδή ήταν πολύ έντονα συναισθηματικά φορτισμένο να βλέπεις το στάδιο γεμάτο με κόκκινο χρώμα.

Δεν νομίζω ότι ο Bruce Dickinson συμφωνεί μαζί σου. Χαχαχαχα!
Κοίτα, δεν νομίζω ότι είναι οκ να βρίζεις τους ανθρώπους που έρχονται στη συναυλία σου. Δεν είχα κάποια ανάμιξη σ’ αυτό, αλλά ξαφνιάστηκα πολύ όταν τον άκουσα να το λέει.

Όπως καταλαβαίνεις, εδώ στην Ελλάδα, ακόμα συζητάνε γι’ αυτό το γεγονός. Οι μισοί δίνουν δίκιο στον Bruce, οι άλλοι μισοί τον βρίζουν.
Εντάξει, δεν έχει νόημα να μιλάμε γι’ αυτό πια.

Photo by VDPictures

Πιστεύεις ότι ο χαρακτηρισμός “gothic metal” σας περιορίζει; Γιατί εγώ πιστεύω ότι είστε κάτι πολύ περισσότερο από αυτό.
Ευχαριστώ πολύ που το ανέφερες και το πιστεύεις αυτό. Το ίδιο πιστεύω κι εγώ. Υπάρχει πολύς κόσμος που μας τοποθετεί σ’ αυτό το κουτάκι, αλλά δεν με απασχολεί, γιατί κάνουμε πράγματα που δείχνουμε πως είμαστε πολύ περισσότερο από αυτό. Ποτέ δεν ήμασταν ένα αμιγώς gothic metal σχήμα, αλλά σίγουρα πάψαμε να είμαστε από το 2014 και το “La bomba”. Εκεί φαίνεται ότι τα σπάσαμε με τη σκηνή εκείνη. Χαχαχαχα. Όχι εσκεμμένα πάντως. Θέλουμε να δοκιμάζουμε νέα πράγματα και δεν θέλουμε να βάζουμε περιορισμούς και όρια στη μουσική μας. Αν θέλουμε να βάλουμε όλες τις επιρροές από τα 70s και τα 80s, με heavy κιθάρες, αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε και το αποτέλεσμα ήταν το “Blood and glitter”, το οποίο είναι πολύ διαφορετικό από τον προκάτοχό του, το “Judas”.

Υπάρχουν τραγούδια στο δίσκο σας, όπως το “No respect for disrespect” ή το “Absolute attitude”, που μου ακούγονται σαν pop τραγούδια, με heavy κιθάρες κι αυτό μου αρέσει πάρα πολύ.
Ευχαριστώ πολύ και συμφωνώ μαζί σου. Στους LORD OF THE LOST, γράφουμε τραγούδια στο είδος μουσικής που μας αρέσει. Αν θέλουμε να γράψουμε ένα pop τραγούδι με heavy κιθάρες, το κάνουμε. Αν θέλουμε να γράψουμε ένα πάρα πολύ heavy τραγούδι, μόνο με screaming φωνητικά, το κάνουμε, όπως για παράδειγμα το “The future of a past life”, με τον Marcus Bischoff των HEAVEN SHALL BURN, που είναι ένα πάρα πολύ σκληρό τραγούδι.

Ναι. Και τη διασκευή στους ROXETTE…
Χαχαχα! Αυτή ακριβώς είναι η αντίθεση που σου έλεγα.

Τα τελευταία χρόνια έχετε κυκλοφορήσει πάρα πολλούς δίσκους σε μικρό χρονικό διάστημα. Βρίσκετε ότι είστε σε πολύ δημιουργική φάση;
Δεν μπορώ να εξηγήσω τη δημιουργικότητα ή την έμπνευση. Αν νιώσουμε ότι θέλουμε να κάνουμε κάτι, απλά το κάνουμε. Άλλωστε, άλμπουμ όπως τα “Swan songs”, είναι τόσο διαφορετικά απ’ όλα όσα κάνουμε, δηλαδή ακουστικά άλμπουμ με ορχήστρα. Λες και ακούς διαφορετικό συγκρότημα. Αυτό όμως μας κρατάει ενεργούς, γιατί δεν κάνουμε συνεχώς το ίδιο πράγμα.

Ευχαριστώ πολύ Π ή να σε πω καλύτερα 3,14 να καταλαβαινόμαστε, να ευχηθώ καλή επιτυχία στο διαγωνισμό. 12 πόντοι από την Ελλάδα στους LORD OF THE LOST.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη βοήθεια!

Σάκης Φράγκος

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here