One track mind… “Jump”

0
95
 
 
 
ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Jump
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: VAN HALEN
ΔΙΣΚΟΣ: “1984”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: “1984”
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ted Templeman
ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Eddie Van Halen, David Lee Roth, Alex Van Halen, Michael Anthony
 
 
Καταπιανόμαστε σήμερα με ένα από τα πιο ιστορικά και αναγνωρίσιμα riff στην ιστορία της ροκ μουσικής, από αυτά που γνωρίζουν ακόμα και οι πιο άσχετοι με το είδος. Πιθανόν, πέραν του πόσες αμέτρητες φορές έχει παιχτεί από την τηλεόραση, σε κάποιο ραδιόφωνο ή μπαρ, είναι τόσο δημοφιλές και από όλες αυτές, τις επίσης αναρίθμητες φορές, που έχει συνδεθεί με ποικίλα αθλητικά γεγονότα ή έχει χρησιμοποιηθεί ως χαλί σε βίντεο με σπορ περιεχόμενο
 Όπως ίσως πολλοί ήδη καταλάβατε, μιλάμε για το “Jump”, το πιο αναγνωρίσιμο και εμπορικό τραγούδι των VAN HALEN. Πρόκειται για το μοναδικό κομμάτι της μπάντας που έχει κατακτήσει την πρωτιά των chart αμφότερων των πλευρών του Ατλαντικού, ενώ ειδικά στην Αμερική έμεινε στην κορυφή για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες. 
 
Κυκλοφόρησε το 1984, όντας το πρώτο – ουσιαστικά – κομμάτι του έκτου δίσκου των Αμερικανών με τίτλο “1984” και κυρίως χάρη σε αυτό, έφτασε να πουλήσει το άλμπουμ πάνω από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στις Η.Π.Α. 
 
Όσον αφορά την ιστορία γύρω από τη σύνθεση του κομματιού, αυτή είχε ξεκινήσει τρία χρόνια νωρίτερα, στις αρχές του 1981, όταν ο Eddie Van Halen, έγραφε ό,τι πιο χαρακτηριστικό έχει να επιδείξει το τραγούδι, δηλαδή τα μέρη με τα πλήκτρα, τα οποία μάλιστα παίζει ο ίδιος σε ένα Ob -Xa συνθεσάιζερ της γνωστής τότε εταιρείας Oberheim.
 
Εκείνη την εποχή όμως, κανείς στο συγκρότημα δεν βρήκε κάτι ενδιαφέρον στη μελωδία αυτή των πλήκτρων, χώρια που ήταν τελείως ασυνήθιστο να παίρνουν τα πλήκτρα πρωταγωνιστικό ρόλο στο riff ενός τραγουδιού, οπότε η ιδέα έμεινε στο ράφι. Δύο χρόνια μετά, ο Eddie βρέθηκε ένα βράδυ στο στούντιο που έφτιαξε ο ίδιος (το 5150) με τον παραγωγό Ted Templeman και εκεί ηχογράφησε το κομμάτι, με το συγκρότημα να αποφασίζει τελικά να το συμπεριλάβει στο “1984”, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει την τεράστια επιτυχία που θα σημείωνε.
 
Η εν λόγω αυτή χρήση των synthesizers, αποτέλεσε μία από τις κύριες αιτίες της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ του φυσικού αρχηγού του σχήματος και του frontman, αφού ο δεύτερος επιθυμούσε μια πιο κιθαριστική προσέγγιση ηχητικά, γεγονός που όπως φαίνεται οδήγησε τελικά στην αποχώρησή του ένα χρόνο αργότερα. 
Παρ’ όλα αυτά, ο Roth ήταν ο άνθρωπος που έγραψε τους στίχους μέσα σε ένα απόγευμα για το “Jump”. Ο μύθος λέει ότι ήταν η εικόνα ενός τύπου που είδε στις ειδήσεις, ο οποίος αυτοκτόνησε πηδώντας από ένα ψηλό κτίριο, το γεγονός που τον ενέπνευσε, κάνοντας τη σκέψη ότι σε μια τέτοια σκηνή με κάποιον που απειλεί να πέσει, θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος από τους θεατές να του φωνάξει «προχώρα και πήδα». 
Τελικά πάντως αντί για ένα απειλητικό μήνυμα αυτοκτονίας, προτιμήθηκαν λόγια που να έχουν χαρακτήρα πρόσκλησης στην αγάπη. Κάπου εδώ μάλλον, μπαίνει και μια φήμη ότι έμπνευση για τη συγγραφή των στίχων αποτέλεσε μια απλή στριπτιζέζ. 
Την ίδια μέρα επίσης ολοκληρώθηκαν τα φωνητικά και το μιξάρισμα. 
 
Το συγκρότημα έκανε και video clip για το τραγούδι, σε σκηνοθεσία του Pete Angelus και μολονότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν γι’ αυτό ήταν ελάχιστα, σημείωσε τεράστια επιτυχία, κερδίζοντας και βραβείο στα  MTV Video Music Awards του 1984, στην κατηγορία Best Stage Performance Video. Μπορεί μάλιστα να φαίνεται αστείο σήμερα, αφού απλά δείχνει τη μπάντα να παίζει στη σκηνή, ήταν όμως πρωτοποριακό για την εποχή του, αφού αποτέλεσε πρότυπο για φτηνά βίντεο, με ορισμένους σκηνοθέτες να προσπαθούν να το μιμηθούν ακόμα και σήμερα. 
 
Εκτός από την συχνή αναμετάδοσή του από το MTV, το κομμάτι έγινε σήμα κατατεθέν όσον αφορά αθλητικά γεγονότα. Χαρακτηριστικά μόνο θα αναφέρουμε, ότι πρόκειται για το τραγούδι που παίζεται πριν από κάθε αγώνα εντός έδρα της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Olympique de Marseille και της δανέζικης Brøndby IF. Επίσης είναι αυτό που ακούγεται από τα μεγάφωνα του San Siro, ώστε να πανηγυριστεί κάθε γκολ που σκοράρει η Milan στο σπίτι της. 
 
Το “Jump” είναι περιττό να αναφέρουμε ότι αποτελεί must για τα live της μπάντας και μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχει παιχτεί σχεδόν 700 φορές. Έτσι κι αλλιώς διακρίνεται για τον arena τόνο που το διακατέχει, στοιχείο το οποίο χρησιμοποίησε το γκρουπ στη μουσική του εξέλιξη, χαρίζοντάς του απανωτές επιτυχίες και πρωτιές στα chart. 
 
Όπως πολύ σωστά έγραψε κάποτε πριν από χρόνια ο αγαπητός συνάδελφος Γιώργος Κόης σε τεύχος του Rock Hard, το “Jump” δεν ήταν απλά ένα άσμα που έβαλε τους VAN HALEN στα σαλόνια, ήταν η αιτία που μπήκαν σε ΚΑΘΕ σαλόνι! 
 
 
EXTRA TRIVIA:
– Το “Jump” είναι το μοναδικό τραγούδι των VAN HALEN με τον David Lee Roth στα φωνητικά, που έπιασε την κορυφή των chart. 
 

 

Χαρά Νέτη

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here