SHADOW OF NYX interview

0
660

“Night symphonies”

Αυστραλοί οι SHADOW OF NYX, που πέρα από το ελληνικό του ονόματος (Nyx = Νύχτα), έχουν συνεργαστεί με τον συμπατριώτης μας, Bob Katsionis, για το ντεμπούτο EP τους, με τίτλο “Melodis” (ουπς, άλλη ελληνική αναφορά). Συμφωνικό power metal, με γυναικεία φωνητικά, για τους SHADOW OF NYX, λοιπόν κι ο Σάκης Φράγκος επικοινώνησε μαζί τους, για να μάθει περισσότερα για το σχήμα, την αυστραλιανή σκηνή και πολλά άλλα.

Από πού βγαίνει το όνομα SHADOW OF NYX;
O ντράμερ μας, Chris, είναι αυτός που βρήκε το όνομα. Η Nyx είναι η Ελληνική Θεά της νύχτας. Είναι η μητέρα άλλων θεοτήτων που συνδέονται με το σκότος και το φως. Αυτό φαίνεται να ταίριαξε πραγματικά καλά με αυτό που θέλαμε να επιτύχουμε μουσικά. Προσπαθούμε να έχουμε μία μίξη από heavy κιθάρες, μπάσο και ντραμς, τη στιγμή που τα έγχορδα και τα γυναικεία φωνητικά φέρνουν μία λάμψη που έρχεται σε αντίθεση. Είχαμε επιφορτιστεί όλοι να φέρουμε μία λίστα με πιθανά ονόματα για το συγκρότημα, αλλά μόλις πρότεινε ο Christ το SHADOW OF NYX, αυτό ταίριαξε απόλυτα.

Άλλη μία ελληνική λέξη είναι το “Melodis”. Μπορείς να μας εξηγήσεις για ποιον λόγο την επιλέξατε για τίτλο του EP σας;
Αυτό προήλθε από το ομώνυμο τραγούδι. Η ιδέα για τους στίχους του τραγουδιού στα λατινικά, ήρθε από μία αφίσα που είχε ο τραγουδιστής και πληκτράς μας, Campbell. Είδε την αφίσα κι έγραψε το ρεφρέν. Έπειτα, χρησιμοποίησε το ίδιο μουσικό θέμα, για να εμπνευστεί για τους υπόλοιπους στίχους του τραγουδιού. Ήθελε έναν τίτλο με μία λέξη για το EP. Το “Melodis”, ακούγεται πολύ καλά και φαίνεται και πάρα πολύ καλά στο εξώφυλλο του άλμπουμ, οπότε πήγαμε με αυτό.

Τι προσπαθείτε να κάνετε με διαφορετικό τρόπο από άλλα συγκροτήματα που παίζουν συμφωνικό metal με γυναικεία φωνητικά;
Δεν προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό σε σχέση με άλλα συμφωνικά συγκροτήματα. Αυτό το είδος υπερηφανεύεται ότι έχει σπουδαίες συνθέσεις, «γεμάτους» ήχους, βαθυστόχαστες μελωδίες και σπουδαία παιξίματα. Είναι μία πολύ καλή συνταγή και απλά προσπαθούμε να βάλουμε τη δική μας πινελιά. Προσπαθούμε να πάρουμε επιρροές από άλλα είδη και να τις φιλτράρουμε κάτω από ένα συμφωνικό «φακό». Απλά διασκεδάζουμε να παίζουμε και να δημιουργούμε κι ελπίζουμε ότι και άλλοι άνθρωποι θα το απολαύσουν.

Παρότι είστε από τη Μελβούρνη, δουλέψατε με τον Bob Katsionis για την παραγωγή και τη μίξη. Σας βοήθησε καθόλου με τις συνθέσεις;
Ήταν μία απίστευτη εμπειρία να δουλεύουμε με τον Bob. Μας έδωσε μερικές πραγματικά σπουδαίες συμβουλές και πληροφορίες ώστε να κάνουμε τα πράγματα να ηχούν πιο επαγγελματικά. Δούλεψε μαζί μας λίγο πάνω στη σύνθεση του instrumental κομματιού μας, “Conjure”, αλλά όχι κάτι άλλο πέρα απ’ αυτό. Μας πρόσφερε τις απόψεις και τις ιδέες του για αρμονίες και διάφορα άλλα πράγματα, τα οποία αναμφίβολα αφομοιώσαμε.

Ποια ήταν η εμπειρία να δουλεύετε μαζί του;
Το ότι μπορέσαμε να συνεργαστούμε με τον Bob Katsionis, ήταν υπέροχο. Είναι ένας ασύλληπτα ταλαντούχος μουσικός κι έχει φανταστικό αυτί για διαφορετικές αρμονίες και για να γεμίζει διάφορα στρώματα με instrumental σημεία. Κι επιπλέον, είναι πολύ cool τύπος!

Ποιες θεωρείτε ως τις κύριες επιρροές σας και ποιο είναι το πιο ακραίο σας όνειρο για το συγκρότημα;
Το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε, προσπαθούμε να είναι γύρω από το συμφωνικό metal. Γκρουπ όπως οι EPICA, NIGHTWISH, VISIONS OF ATLANTIS, KAMELOT κτλ, είναι οι βασικές μας επιρροές γύρω από τον ήχο που σκοπεύουμε να έχουμε. Παρόλα αυτά, προσπαθούμε να μην βάζουμε πολλά στεγανά στους εαυτούς μας κι αν κάτι μας ακούγεται ωραίο, το «κυνηγάμε». Κάθε μέλος, επίσης, φέρνει τη δική του πινελιά και όλες αυτές οι ατομικές επιρροές και τα στυλ, υπάρχουν μέσα στα τραγούδια μας. Ο Chris (drums), φέρνει τις πιο πολλές συμφωνικές επιρροές από τα γκρουπ που ανέφερα νωρίτερα. Ο κιθαρίστας μας, ο Tim, έχει ένα thrash και metalcore background με σχήματα όπως οι METALLICA, TRIVIUM και οι BULLET FOR MY VALENTINE. Ο μπασίστας μας, ο Paul, φέρνει jazz fusion και funk στοιχεία από γκρουπ όπως οι RED HOT CHILI PEPPERS και καλλιτέχνες όπως ο Victor Wooten. Ο Campbell φέρνει κλασικές επιρροές από συνθέτες όπως ο Mozart ή ο Beethoven, αλλά και στοιχεία από progressive και power metal όπως DREAM THEATER και STRATOVARIUS. Η Sarah, φέρνει την εκπαίδευσή της στη χορωδία, γράφοντας ενδιαφέρουσες μελωδικές γραμμές.
Το μεγαλύτερο όνειρο, θα ήταν να κάνουμε το σχήμα μας, να είναι η full-time δουλειά μας και να μπορούμε να ταξιδεύουμε στον κόσμο να παίζουμε σε φεστιβάλ. Ένα μεγάλο όνειρο, επίσης, θα ήταν να παίζαμε στην ίδια σκηνή με τους ήρωές μας και τις επιρροές μας.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να έχεις μία συμφωνική metal μπάντα στην Αυστραλία; Τα περισσότερα σχήματα από την Αυστραλία, έχουν κάτι μοναδικό στον ήχο τους. Από πού νομίζεις ότι προέρχεται αυτό;
Σπάνια βρίσκεις κάτι που να μοιάζει με συμφωνικό metal στην Αυστραλία. Το ύφος μας είναι αρκετά μοναδικό, συγκρινόμενο με την υπόλοιπη metal σκηνή και προσφέρουμε μία αντίθεση στη μουσική μας. Στη Μελβούρνη, η metal σκηνή, είναι σχεδόν αποκλειστικά σε φάση hardcore και deathcore, με υψηλή ενέργεια και σκληρά αντρικά φωνητικά. Εσκεμμένα προσπαθούμε να ξεχωρίζουμε, φέρνοντας ένα πιο απαλό και μελωδικό vibe, έχοντας κάποια πιο σκοτεινά και σκληρά στοιχεία. Αυτή η μικρή αλλαγή, φαίνεται ότι μας κάνει να ξεχωρίζουμε και δίνει στο κοινό μας κάτι που δεν περιμένουν και τελικά τους μένει στο μυαλό.

Ποια είναι τα πλάνα σας για το μέλλον; Ίσως ένα full length άλμπουμ;
Αυτήν την περίοδο, γράφουμε τραγούδια για πλήρη δίσκο. Έχουμε 4-5 έτοιμα και αρκετές άλλες ιδέες. Το πλάνο μας είναι να γράψουμε γύρω στα 10 τραγούδια μέχρι το τέλος του χρόνου και να περάσουμε ένα μέρος του επόμενου χρόνου ηχογραφώντας. Στο μεταξύ, θέλουμε να παίξουμε όσο περισσότερες συναυλίες γίνεται και να αρχίσουμε να συμπληρώνουμε τα live μας, με καινούργια τραγούδια, μόλις αυτά τελειώσουν.

Πως αισθάνεστε με την τρέχουσα κατάσταση στη μουσική βιομηχανία; Πιστεύεις ότι το streaming και τα social media μπορούν να βοηθήσουν συγκροτήματα όπως εσείς;
Τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα. Οι πωλήσεις φυσικών προϊόντων, ήταν παλαιότερα ένας σίγουρος δείκτης δημοφιλίας και επιτυχίας κι ένα μεγάλο μέρος των εσόδων πήγαινε στους καλλιτέχνες. Παρόλα αυτά, πλέον, δεν υπάρχουν ενδιάμεσοι για καλλιτέχνες που θέλουν να κυκλοφορήσουν και να προμοτάρουν τη μουσική τους. Τώρα, η ηχογράφηση και η κυκλοφορία των τραγουδιών, μπορεί να γίνει ψηφιακά κι έχοντας επαγγελματικά standards ακόμα και μέσα στην κρεβατοκάμαρά σου, ενώ το online streaming και το κατέβασμα, έχουν γίνει αναπόφευκτα. Έτσι είναι ο κόσμος και πρέπει να ζήσεις με αυτό ή να μείνεις πίσω. Τα social media είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για να σε μάθει ο κόσμος και αυτό είναι το σπουδαιότερο όλων. Εμείς απλά θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι οι συνθέσεις και το παίξιμό μας, είναι τόσο στιβαρά, που μπορούν να υποστηρίξουν την online εικόνα μας.

Τι θα θέλατε να συμπληρώσετε για το τέλος;
Ευχαριστούμε για την ευκαιρία να μιλήσουμε για το γκρουπ και τη μουσική μας. Απολαμβάνουμε να μοιραζόμαστε τη μουσική μας με όλον τον κόσμο. Παρακαλούμε να μας ακολουθήσετε στα παρακάτω links:

https://www.facebook.com/ShadowOfNyx
https://www.youtube.com/@ShadowOfNyx
https://open.spotify.com/album/0yjSHfo5cSZHsMnA26CeKR?si=JdIMsGENS3y5Tyq5c-eS9w
https://music.apple.com/us/album/melodis-ep/1667450568
https://music.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_lvConDy687nTRTS5_Hdb5lFapvbMA1aVQ&feature=share
https://linktr.ee/ShadowOfNyx

Σάκης Φράγκος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here