SIDUS interview (Σπύρος)

0
766

“Panic attacks”

Οι Έλληνες (με βάση το Βερολίνο, όμως) post-rockers, SIDUS, έβγαλαν πριν λίγες εβδομάδες το EP τους, “Seismos”, το οποίο μας παρουσιάζει μέσα από την instrumental μουσική του, τις κρίσεις πανικού, παραλληλίζοντάς τες με τον φυσικό φαινόμενο του σεισμού. Με αφορμή, αυτό το πάρα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα, λοιπόν, ο Σάκης Φράγκος, επικοινώνησε με τον μπασίστα Σπύρο Ολιβώτο κι έκαναν μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Μέχρι τώρα έχετε κυκλοφορήσει μόνο EP και single. Δεν έχετε σκεφτεί να βγάλετε έναν full length δίσκο; Για ποιον λόγο έχετε επιλέξει αυτόν τον τρόπο να προσφέρετε τη μουσική σας στον κόσμο;
Ναι, έχουμε κυκλοφορήσει μέχρι τώρα 3 EP και 2 singles. Αυτήν την περίοδο, μαζί με τις ζωντανές εμφανίσεις μας, ετοιμάζουμε το υλικό για το ντεμπούτο άλμπουμ. Αυτή η στρατηγική ακολουθήθηκε επειδή αρχικά το συγκρότημα ήταν ένα one-man project. Δοκίμασα τα κομμάτια αρχικά για να δω την εντύπωση του κόσμου και τις πρώτες κριτικές. Επιπλέον, μέσω singles και EPs μπορείς να δοκιμάσεις διάφορες συνταγές στη σύνθεση και να καταλάβεις την κατεύθυνση που λειτουργεί καλύτερα για το σχήμα. Πλέον το συγκρότημα είναι τετραμελές με στερεά θεμέλια και καθαρό όραμα. Ο πρώτος δίσκος θα εκφράσει την ωρίμανση της πειραματικής περιόδου και την έναρξη μιας νέας περιπέτειας για τους SIDUS.

Έχετε σκεφτεί ποτέ να προσθέσετε στίχους στη μουσική σας; Όχι απαραίτητα που να τραγουδιούνται…
Βεβαίως. Έχουμε ήδη ξεκινήσει πειραματισμούς με στίχους και φωνητικά. Είμαστε πολύ περίεργοι να δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτό για εμάς, αφού η μπάντα μέχρι στιγμής βασίζοταν στις μελωδίες, τα ριφς και τις ατμόσφαιρες.

Μπορείς να μας εξηγήσεις την κλιμάκωση του δίσκου, που μιλά για τον σεισμό;
Η κλιμάκωση αυτή είναι σταδιακή, και αντανακλάται στα τρία στάδια/κομμάτια του δίσκου. Αρχικά, έχουμε το πρώτο στάδιο (Stage I: Rupture) όπου πραγματοποιείται βαθειά στον φλοιό της Γης, όπως παράλληλα τα πρώτα τραύματα που θα προκαλέσουν την κριση πανικου. Στη συνέχεια, έχουμε το ταξίδι των σεισμικών κυμάτων (Stage II: Seismic Wave) προς την επιφάνεια. Ταυτόχρονα, αυτό είναι το δεύτερο στάδιο των κρίσεων πανικού, όπου ο άνθρωπος αρχίζει να εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα, ως προειδοποίηση για την επερχόμενη κρίση. Τέλος, έχουμε την εκδήλωση του σεισμού στην επιφάνεια (Stage III: Seismos) όπου περιγράφεται η ολική παράλυση του ατόμου καθώς βιώνει τον πανικό. Κοντά στο τέλος του τραγουδιού, αφήνουμε μια θετική νότα που αντιπροσωπεύει την ανάκαμψη μετά από την κρίση, την συνειδητοποίηση και την απόκτηση γνώσης.

Πως αποφασίσατε να συνδέσετε τον σεισμό με τις κρίσεις πανικού;
Η ιδέα του δίσκου έχει δύο διαστάσεις. Από τη μια πλευρά, αποτελεί μια αφήγηση για ένα καταπληκτικό και ταυτόχρονα καταστροφικό φυσικό γεγονός (σεισμός). Από την άλλη, χρησιμοποιούμε μεταφορικά την έννοια του σεισμού για να αντιπροσωπεύσουμε τις κρίσεις πανικού. Και τα δύο αυτά γεγονότα προκαλούν φόβο, αγωνία και “αφυπνίζουν” τον άνθρωπο που τα βιώνει.

Βγάλατε ένα video clip για το τρίτο μέρος του EP, που είναι αρκετά «συζητήσιμο» αφού περιέχει σκηνές που μοιάζουν με αυτοκτονία. Πως καταλήξατε σ’ αυτό το concept και πως το είδε ο κόσμος;
Γενικά, το ΕΡ αυτό είναι πολύ προσωπικό, ενώ παράλληλα έχει αγγίξει πολλούς ακροατές λόγω της φύσης των κρίσεων πανικού. Είχα προσωπική εμπειρία με αυτές τις κρίσεις για αρκετά χρόνια. Δύσκολα χρόνια, αλλά σίγουρα με δίδαξαν πολλά πράγματα για τον εαυτό μου. Υπήρχαν στιγμές όπου είχα αυτοκτονικές σκέψεις τις οποίες ήθελα να παρουσιάσω με αληθινό τρόπο στο βίντεο. Το νόημα αυτών των σκηνών είναι ότι, αν και μπορεί να υπάρχουν τέτοιες σκέψεις, δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε αυτές, αλλά να επικεντρωνόμαστε στους λόγους που τις προκαλούν. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να τις κατανοήσουμε και να προχωρήσουμε παρακάτω. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική και πολύ θετική, μοιραζόμενοι προσωπικές σκέψεις και γεγονότα μαζί μας.

Πως καταφέρνετε να συνεργάζεστε, βρισκόμενοι σε διαφορετικές χώρες;
Αυτό είναι όντως ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία μας μέχρι στιγμής, αλλά παράλληλα έχουμε αναπτύξει μηχανισμούς και τρόπους για να ολοκληρώσουμε όλα τα βήματα που πρέπει να κάνει μια μπάντα. Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και το διαδίκτυο για να δουλεύουμε πάνω σε κομμάτια, ιδέες, οργανωτικά θέματα κλπ. Παράλληλα, βρισκόμαστε όλοι μαζί για πρόβες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στο Βερολίνο.

Τι σε έκανε από μία one man band, να πάρεις άλλα μέλη να παίζετε μαζί; Ποιο ήταν εκείνο που σ’ έκανε να «ζητήσεις βοήθεια» ή να γίνουν πιο ομαδική υπόθεση οι SIDUS;
Αρχικά, η σκέψη ήταν ότι θα ήθελα να πραγματοποιήσω αυτό το project ως ένα live σχήμα, να παίξουμε τα κομμάτια ζωντανά όσο περισσότερο γίνεται. Υπήρχε ζήτηση από ανθρώπους που μας ακολουθούσαν από την αρχή για ζωντανές εμφανίσεις. Μετά από πολλές συζητήσεις και την εύρεση των κατάλληλων ανθρώπων, αποφασίσαμε να ανοίξουμε το project σε μια συνολική προσπάθεια, κατανέμοντας έτσι και τις υποχρεώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, γίναμε πιο αποδοτικοί και πλέον έχουμε το όραμα να εξελίξουμε το συγκρότημα όσο περισσότερο μπορούμε.

Πάνω σ’ αυτή τη λογική, πήγες σε μία σπουδαία ομάδα ανθρώπων με την οποία συνεργάστηκες για το δίσκο, από τον Κώστα Μυλωνά στα τύμπανα, μέχρι τον Steve Lado και τον Βαγγέλη Πέτικα. Στο μυαλό σου, φαντάζομαι, είχες μόνο το τέλειο αποτέλεσμα, έτσι;
Φυσικά. Με αυτούς τους φανταστικούς επαγγελματίες και φίλους, είχαμε συνεργαστεί στο παρελθόν, και ήξερα με κλειστά μάτια ότι το αποτέλεσμα θα ήταν εξαιρετικό. Με τον Κώστα Μυλωνά είχαμε συνεργαστεί στο ομώνυμο κομμάτι του πρώτου EP “Seasons Reversed”, με τον Steve Lado στα δύο προηγούμενα singles “Pale Dot” και “Dark Flames”, και με τον Βαγγέλη στο “Dark Flames” επίσης.

Ποια είναι τα πλάνα σας για το μέλλον;
Αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούμε μια σειρά ζωντανών εμφανίσεων (Λειψία, Πράγα και Αθήνα – η τελευταία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα), και δουλεύουμε στον πρώτο μας δίσκο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Θέλει αρκετή δουλειά ακόμα, αλλά είμαστε σίγουροι ότι ο δίσκος θα βγει όπως τον έχουμε στο μυαλό μας και ελπίζουμε να αρέσει στο κοινό.

Μπορείς να συμπληρώσεις ό,τι θεωρείς σημαντικό και δεν το έχουμε αναφέρει.
Εκ μέρους όλης της μπάντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους που μας έχουν υποστηρίξει μέχρι στιγμής και για όσους θα μας υποστηρίξουν στο μέλλον. Αισθανόμαστε πολύ τυχεροί για όλους τους συνεργάτες μας και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις σκέψεις μας, τις ανησυχίες μας και τα συναισθήματά μας μέσω της μουσικής. Μπορείτε να μας στηρίξετε μέσω του Bandcamp (https://sidus-gr.bandcamp.com) και ερχόμενοι στις συναυλίες μας. Θέλουμε πάντα να έχουμε αμεση επικοινωνία με το κοινό μας, να ακούμε τη γνώμη τους, τις σκέψεις τους και να ζημιώνομαστε όλοι μαζί για ένα καλύτερο παρόν και μέλον.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις όμορφες ερωτήσεις και την υποστήριξη! Τα λέμε από κοντά.

Σάκης Φράγκος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here