THE INSIDER – 12 unknown stories about “Gothic” by PARADISE LOST

0
600
Paradise Lost

Paradise Lost

Ο όρος «γοτθικός» έχει μακρά ιστορία. Αρχικά περιέγραφε  τους Γότθους της Γερμανίας (δεν ήταν τότε Γερμανία, αλλά…), που συχνά θεωρούνταν πιο βάρβαροι και άγριοι από τους άλλους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς εκείνης της εποχής. Η επόμενη φορά που θα εμφανιστεί, είναι ως περιγραφή της αρχιτεκτονικής στην Αναγέννηση. Αναφέρεται στο γερμανικό στυλ του 12ου και 13ου αιώνα που απορρίφθηκε ως χοντροκομμένο και βάρβαρο, παρά τη δομική του λεπτομέρεια. Η γοτθική λογοτεχνία, η οποία εμφανίστηκε παράλληλα με την αναβίωση του οικοδομικού στυλ στα τέλη του 18ου αιώνα, έχει μια ισχυρή σχέση με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική μορφή και τις παλαιότερες, πιο σκοτεινές εποχές. Οι ιστορίες που περιγράφονται ως γοτθικές, είναι συχνά φρικιαστικές, οδυνηρές και απαίσιες: διαδραματίζονται σε παλιά κάστρα ή μοναστήρια και  τείνουν να εξερευνούν την πιο σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου και η ικανότητά του για κακό, πόνο και αγωνία.

Και μετά, εν έτει 1991 έρχεται κάτι για να ανανεώσει την σημασία του «γοτθικού». Οι Βρετανοί PARADISE LOST, κυκλοφορούν το δεύτερο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους, το οποίο πήρε την επωνυμία “Gothic” και έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας όχι μόνο της μπάντας αλλά και εν γένει του σκληρού ήχου και των extreme παρακλαδιών του.

Το “Gothic”, γέννησε μία σχολή, η οποία με την σειρά της πήρε τις δικές τις προεκτάσεις και δημιούργησε τα δικά της παρακλάδια, εμπλουτίζοντας αυτό που γενικότερα θα ονομάζαμε Heavy Metal.

Η έκπληξη της διαφορετικότητας του ήχου, φαίνεται από τις πρώτες κιόλας νότες του άλμπουμ. Μέσα στα δέκα τραγούδια του, το στοιχείο της έκπληξης, δεν σταματά να εμφανίζεται σε κάθε «στροφή».

Η σπουδαιότητα αυτού του άλμπουμ, δεν  χωράει αμφισβήτηση και σίγουρα δεν θέλει πολλά λόγια για να εξηγηθεί, είναι δεδομένη. Ας δούμε όμως μία δωδεκάδα μικρών ιστοριών, γνωστών ή και αγνώστων, γύρω από αυτό το γοτθικό μουσικό μνημείο.

 1. Η προέλευση του ονόματος του άλμπουμ, έχει δύο εξηγήσεις την μία την δίνει ο Greg, ο οποίος αναφέρει ότι προήλθε από το όνομα μίας ταινίας που τράβηξε την προσοχή του, το φιλμ “Gothic” του Ken Russell. Σύμφωνα με τον Greg, δεν ήταν σίγουροι για την χρήση του, γιατί δεν ήθελαν να τους περάσει ο κόσμος για κάτι διαφορετικό από μία doom/death μπάντα.
 2. Η άλλη εξήγηση έρχεται από τον Nick, ο οποίος θεωρεί ότι πιο πολύ η έμπνευση ήρθε από την γοτθική αρχιτεκτονική και συγκεκριμένα από Gargoyle, τα οποία θεωρεί εκτός από χαρακτηριστικά της εποχής αγάλματα και πολύ “metal”.
 3. Ένας από τους λόγους που οι PARADISE LOST απέφευγαν να γράψουν γρήγορα κομμάτια, ήταν η αδυναμία του τότε drummer τους, Matt Archer, να ακολουθήσει μεγάλες ταχύτητες.
 4. Μια βασική επιρροή για την δημιουργία του χαρακτηριστικού ήχου του “Gothic”, ήταν οι μεσουρανούντες τότε στην Αγγλία ΤΗΕ SISTERS OF MERCY. Το πάντρεμα του ήχου του “Lost Paradise” με στοιχεία των ΤΗΕ SISTERS OF MERCY ήταν αυτό που έδωσε το θαυμαστό αυτό αποτέλεσμα.
 5. Οι LOST, παρότι νεότατη μπάντα, αποτελούμενη ουσιαστικά από παιδιά, είχαν το στοιχείο του πειραματισμού μάλλον έμφυτο μέσα τους. Ακούσματα, όπως οι CELTIC FROST και οι TROUBLE, έδειξαν στου Άγγλους πως μπορείς να αναμίξεις στοιχεία που να δίνουν βάθος και ενδιαφέρον στην μουσική σου. Το έκαναν.
 6. Ο αρχικός σκοπός του ήχου του “Gothic”, ήταν να μοιάζει περισσότερο με το demo του 1989 “Frozen illusion”, μιας και το συγκρότημα δεν ήταν ικανοποιημένο από τον ήχο του πρώτου τους άλμπουμ, “Lost Paradise”. Τελικά με την προσθήκη νέων στοιχείων, δεν κατάφεραν τον ήχο του “Frozen illusion”, αλλά κάτι μάλλον μεγαλύτερο.
 7. Οι πρώιμες μπάντες της Peaceville όπως οι MY DYING BRIDE και οι ANATHEMA υιοθέτησαν γρήγορα τον ήχο του άλμπουμ και υποείδη όπως death-doom/gothic metal/funeral doom οφείλουν σε μεγάλο βαθμό την ύπαρξή τους στο “Gothic”. Από πολλές απόψεις, το “Gothic” προκάλεσε μόνο του ένα underground μεταλλικό κίνημα.
 8. Τι είναι αυτή η εικόνα στο εξώφυλλο; Είναι κυριολεκτικά η τσέπη του Matt Archer. Είναι μια κοντινή εικόνα της τσέπης του στο στήθος του με ένα κομμάτι από το χέρι του Greg. Ήταν ιδέα του Nick, ο οποίος την έκοψε, την αναποδογύρισε και ιδού.
 9. Ο αινιγματικός Hammy, όχι μόνο ανακάλυψε τους PARADISE LOST το 1988, αλλά έκανε και την παραγωγή επίσης τα πρώτα demos του συγκροτήματος και το ντεμπούτο άλμπουμ τους. Το “Gothic” όμως, ήταν η πρώτη σημαντική κυκλοφορία για τη θρυλική πλέον Peaceville Records του.
 10. Το “Eternal” ήταν η πρώτη φορά που η Peaceville κυκλοφόρησε κάτι που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως single. Κυκλοφόρησε το “Eternal” σε έναν flexi δίσκο μαζί με το περιοδικό Metal Forces το 1991.
 11. Το άλμπουμ έχει επανακυκλοφορήσει και υποστεί remaster δύο φορές. Η επανέκδοση του 2003 περιέχει δύο remix τραγουδιών από το “Lost Paradise”. Το 2008, το “Gothic “ επανακυκλοφόρησε με ένα bonus DVD.
 12. Το “Gothic” ηχογραφήθηκε στα τέλη του 1990/αρχές του 1991 στα περίφημα Academy Studios στο Yorkshire. Ένα στούντιο στο οποίο έλαβαν χώρα κλασικές ηχογραφήσεις από συγκροτήματα όπως οι MY DYING BRIDE, ANATHEMA, CRADLE OF FILTH, μεταξύ πολλών άλλων.

Φανούρης Εξηνταβελόνης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here