The Insider – 17 unknown stories about “Love at first sting” by SCORPIONS

0
551
Scorpions

Scorpions

Λοιπόν δικέ μου και δικιά μου, άκου να δεις τώρα, πως έχουν τα πράγματα. Γιατί πρέπει να εξηγήσω με κάποιο τρόπο το παραλήρημα που θα διαβάσεις. Μη πεις επ’ ουδενί ότι δε σε προειδοποίησα.

Το “Love at first sting” των SCORPIONS δεν είναι μόνο ο αγαπημένος μου δίσκος των Γερμανών θεών. Είναι ο αγαπημένος μου δίσκος στην ιστορία του hard rock, ΓΕΝΙΚΑ. Όταν με ρωτάνε “Γιάννη πως θες να ακούγεται το είδος;” απαντάω “όπως το “Love at first sting”!” ΧΩΡΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ. Παραγωγή όπως τη θέλω, τραγούδια και εν γένει στήσιμο τους, όπως τα θέλω, τα πάντα όλα! Εντάξει είμαστε; Εντάξει είμαστε! Για πάμε να τα δούμε όλα αυτά όμως, από την αρχή, γιατί η υπόθεση έχει πολύ ζουμί. Είναι τέλη της δεκαετίας του ‘70. Ο απόλυτος γητευτής της εξάχορδης Uli Jon Roth φεύγει, παίρνοντας μαζί του και το λυρισμό της πρώιμης περιόδου. Επιστρατεύεις τον υπέροχο Matthias Jabs (ο οποίος κοσμεί τη σύνθεση σου ως και τις μέρες μας). Θέλετε “Lovedrive” για δίσκο ”γνωριμίας” μαζί του το 1979; ΈΧΟΥΜΕ! Θέλετε “Animal magnetism” στα καπάκια, κάνοντας στην αυγή του 1980 το μεγάλο back-to-back; ΈΧΟΥΜΕ ΣΟΥ ΛΕΩ! Θέλετε να “τριτώσει” το κακό για να πάει στα ουράνια η μπάντα με το “Blackout” 2 χρόνια μετά; ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΕΧΟΥΜΕ! Πάρε μια από όλα και είσαι σένιος!

Όλα αυτά, υπό το άγρυπνο βλέμμα του ΚΥΡΙΟΥ Dieter Dierks που έκανε τη παραγωγή στους Σκορπιούς από την εποχή του τιτάνιου (HEY BABY TELL ME CAN’T YOU HEAR ME CALLING? IIIIIIIII’M) ”In trance” (1975). Αυτά τα γνωρίζετε ενδεχομένως όσοι πατήσατε σε αυτό το κείμενο. Αλλά ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε αυτά που ίσως να μη γνωρίζατε. Ακολουθούν αθέατες πτυχές του απίστευτου αυτού δίσκου, που μπήκε σε πόσα σπίτια και σε πόσες καρδιές:

– O Dieter Dierks είναι γνωστός για τη συνεργασία του στο τομέα της παραγωγής με τους TANGERINE DREAM, καθώς και ανάλογες μπάντες της εποχής, προτού αναλάβει τους λατρεμένους Σκορπιούς.

– Αρχικές ηχογραφήσεις του δίσκου, έλαβαν χώρα στα Polar Studios της τιμημένης για πλείστους όσους λόγους Στοκχόλμης, το καλοκαίρι του 1983. Μέλη τότε, δύο πρώην μέλη των RAINBOW: ο Jimmy Bain στο μπάσο (επίσης DIO, Gary Moore, THIN LIZZY, Kate Bush) και ο Bobby Rondinelli στα drums (επίσης BLUE OYSTER CULT, BLACK SABBATH, QUIET RIOT). Τίποτε από αυτές ωστόσο, δεν κατέληξε στη τελική ηχογράφηση που ξέρουμε.

– Αποτελεί ένα από τα πρώτα άλμπουμ στον ευρύτερο hard’n’heavy χώρο, που ηχογραφήθηκαν ψηφιακά έναντι του προφανούς αναλογικού ύφους που συνηθιζόταν, ειδικά σε αυτό το ύφος

– Οι ηχογραφήσεις έλαβαν χώρα μεταξύ ‘83 – ‘84 στα Dierks studios στην Δυτική Γερμανία, πιο συγκεκριμένα στο Stommeln.

– Το αρχικό εξώφυλλο δημιουργήθηκε από την Kochlowski, μια Γερμανική γραφιστική εταιρεία, περιλαμβάνοντας μια φωτογράφηση του πασίγνωστου φωτογράφου της χώρας Helmut Newton. Παρά το γεγονός ότι η δισκογραφική εταιρεία στην οποία ήταν οι SCORPIONS δεν αντιμετώπισε προβλήματα όταν έδειξε το εξώφυλλο στους διανομείς της, ένα παράπονο από τα Walmart στην Αμερική, ήρθε μετά τη κυκλοφορία του άλμπουμ, με αποτέλεσμα η Polygram records να βγάλει μια πιο “καθαρή” version του εξωφύλλου, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία της μπάντας από το εσώφυλλο του δίσκου. Έτσι, θα μπορούσαν διάφορες αλυσίδες καταστημάτων να το πουλήσουν χωρίς πρόβλημα.

– Τα εκρηκτικά, τιτάνια “Bad boys running wild” και “Rock you like a hurricane” (σε βλέπω εσένα που κοροϊδεύεις να ξέρεις!) που ανοίγουν το δίσκο, αποτελούν τα μόνα κομμάτια του δίσκου, στα οποία μοιράζεται στιχουργικό credit ο Ηerman Rarebell με τον Klaus Meine. Στα υπόλοιπα, ο τροβαδούρος του έρωτα το παίρνει όλο πάνω του!

– Τα “Big city nights”, “As soon as the good times roll” και φυσικά το απόλυτα ερωτικό άσμα όλων “Still loving you”, αποτελούν τα μοναδικά κομμάτια του δίσκου που παίζει solo ο Rudolph Schenker, με τον Διόσκουρό του, Matthias Jabs να αναλαμβάνει τα ρυθμικά.

– Παρά τη λογοκρισία από πλευράς Αμερικής, το “Love at first sting” έγινε το πιο επιτυχημένο άλμπουμ των Σκορπιών στις ΗΠΑ, φτάνοντας στο νούμερο 6 του Billboard 200. Διπλά πλατινένιο μέχρι το τέλος της χρονιάς κυκλοφορίας του, και τριπλά πλατινένιο μέχρι το ‘95. Πως τους πετσοκόψατε έτσι;

– Eπιτυχιών και διακρίσεων συνέχεια. Το “Rock you like a hurricane” έφτασε το νούμερο 25 στο Billboard Hot 100, ενώ το “Still loving you” συγκεντρώνει πολλαπλές επιτυχίες: νούμερο 64 στο ίδιο chart, νούμερο 14 στη χώρα τους (αν δε παινέψεις το σπίτι σου, λέει ο σοφός μας λαός…), και νούμερο 3 σε Γαλλία και Ελβετία στα single charts!

– Πρώτο single ήταν το “Rock you like a hurricane” στις 7 Φεβρουαρίου του ‘84, με b-side το “Coming home”. Σε μεταγενέστερη επανέκδοση (συγκεκριμένα της Mercury, το ‘85), μπορεί να βρείτε το “Still loving you” σαν b-side!

– Δεύτερο single ήταν το “Still loving you” φυσικά, τον Μάρτιο του ‘84 πριν τη κυκλοφορία του δίσκου, με b-side το “Holiday” (για όσους το περνάνε στο ντούκου, ας σκεφτούν για τι εκτοπίσματος άσματα μιλάμε….κάτσε καλά λέμε!). Το ‘92, μια άλλη έκδοση του single βγήκε στην επιφάνεια, περιέχοντας μια εναλλακτική μίξη του ύμνου, με b-sides το edit του για ραδιόφωνο και τηλεόραση, συν το “Media overkill” από το “Savage amusement”. Έτσι επειδή μπορούνε! Στη Γαλλία, μάλιστα, την επόμενη χρονιά από την κυκλοφορία του άλμπουμ, παρουσιάστηκε το φαινόμενο “baby boom”, δηλαδή πολύ μεγάλη αύξηση των γεννήσεων, που φημολογείται ότι έχει να κάνει –κατά πολύ μεγάλο ποσοστό- με το “Still loving you”.

– To video για το “Still loving you” γυρίστηκε στην Reunion arena στην Αμερική κι έλαβε γερό airplay στο MTV, όπως και το “Rock you like a hurricane”.

– Τρίτο single, το αγαπημένο μου hard rock κομμάτι, όλων των εποχών, “BIG CITY, BIG CITY NIIIGHTS”, τον Αύγουστο του 1984, με b-side τον ύμνο “Bad boys running wild”. Το video περιλαμβάνει αποσπάσματα από την περιοδεία για το δίσκο, ενώ μια ελαφρώς διαφορετική εκτέλεση από σκηνής, ακούμε στο “World wide live” VHS που βγήκε επιστεγάζοντας την πελώρια επιτυχία αυτού του δίσκου. Πραγματικά, μιλάμε για μνημείο απόδοσης hard rock επί σκηνής!

– To “Holiday” ήταν b-side και στο τέταρτο single του δίσκου, το “I’m leaving you”, πλην των εκδόσεων που b-side ήταν η ελαφρώς μικρότερη σε διάρκεια εκδοχή του

– Το 2015, στα πλαίσια εορτασμού των 50 ετών των SCORPIONS, ακολούθησαν χορταστικότατες επανεκδόσεις των κλασσικών δουλειών της μπάντας. Δε γινόταν το “Love at first sting” να μείνει έξω από το χορό. Διπλό CD, digipak παρακαλώ, με το πρώτο, εκτός του δίσκου να περιέχει ένα demo για τα “Coming home” και “Still loving you”, καθώς και demos κομματιών που δεν μπήκαν στο δίσκο, το “Living at night” και “Anytime (you want it)” που παρατίθενται για τη δική σας απόλαυση!

– Στο δεύτερο CD, περιέχεται μια ολόκληρη συναυλία τους, στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης (οι μπασκετόφιλοι και δη φίλοι του NBA, ήδη χαμογελάτε!) στις 7 Ιουνίου 1984. Παρατίθεται ένα μικρό δείγμα.

– Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Dierks θα έκανε παραγωγή ακόμα και στους ACCEPT μεταξύ πολλών άλλων, βασισμένος στην επιτυχία των SCORPIONS, ενώ η συνεργασία του με τη μπάντα, θα σταματήσει στο “Savage amusement” (1988)

Το “Love at first sting” δεν είναι απλά ένα άλμπουμ με καλά τραγούδια και καλή παραγωγή. Δεν είναι καν ένα πολύ ωραίο άλμπουμ για την εποχή του ας πούμε. Είναι το αριστούργημα της περιόδου αυτής, και το σε όλα τα επίπεδα επιστέγασμα αυτού που παλεύανε κάτι πιτσιρικάδες από το Αννόβερο από το 1965, από περιοδεία σε περιοδεία, από club-άκια στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου και εν τέλει το πετύχανε δίκαια, και πανάξια. Και όλα αυτά με γνώμονα την υπέροχη ικανότητα τους στην πιασάρικη μα και κάργα ποιοτική τραγουδοποιία. Όλα τα υπόλοιπα είναι αστειότητες. SCORPIONS FOREVER!

Γιάννης Σαββίδης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here