Η Σιδηρά Παρθένος, θεωρείται και είναι από τα σπουδαιότερα Metal συγκροτήματα που πέρασαν από τη μουσική. Όπως όλα τα τόσο μακρόβια σχήματα, η καριέρα τους χωρίζεται σε περιόδους. Το άλμπουμ που έχει τα 38α γενέθλια του σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου, μαζί με το τελευταίο άλμπουμ της μπάντας, το “Senjutsu”, ανήκει στην κλασική περίοδο των IRON MAIDEN και για την ακρίβεια είναι από τα κλασικότερα του Θηρίου.
“Powerslave”. Πέμπτο κατά σειρά άλμπουμ των μεγάλων Βρετανών. Τεράστιο και μεγαλοπρεπές όπως οι πυραμίδες που κοσμούν το εξώφυλλο του. Έχουν γραφτεί και θα συνεχίσουν να γράφονται κείμενα επί κειμένων για την σπουδαιότητα, την επιδραστικότητα και την προσφορά του στον σκληρό ήχο. Προηγήθηκε της εποχής του και ακόμα και σήμερα, σχεδόν σαράντα χρόνια μετά, παραμένει φρέσκο και δυναμικό, όπως την μέρα εκείνη του 1984 που πρωτοκυκλοφόρησε. Οι MAIDEN, αντιμετώπιζαν την τρομακτική πρόκληση να επαναλάβουν όσα είχαν πετύχει με το “Piece of mind” του 1983. Αυτό που έκαναν ήταν, αν μη τι άλλο, ακόμα καλύτερο.
Το “Powerslave” παραμένει ένας από τους ισχυρότερους πυλώνες του μύθου των IRON MAIDEN και της ιστορίας του metal. Γεμάτο κλασικά τραγούδια και επικές δημιουργίες, από το “Aces high” που το ανοίγει, μέχρι το ομώνυμο “Powerslave” και το επικό “Rime of the ancient mariner” (τελείως ενδεικτικά τα τραγούδια, μιας και δεν ξέρεις ποιο να πρωτοαναφέρεις) το άλμπουμ είναι αριστουργηματικό. Ας δούμε μερικές πληροφορίες όμως γι’ αυτό που ίσως να μην είναι και τόσο γνωστές.
- Το συγκρότημα έγραψε τα περισσότερα από τα τραγούδια για “Powerslave” στο Jersey (κοντά τη βορειοδυτική Γαλλία), όπου έγραψαν και το άλμπουμ “Piece of mind”.
- Aν κοιτάξετε προσεκτικά τα ιερογλυφικά στις πυραμίδες, θα δείτε «κωδικοποιημένες» τις λέξεις «Bollocks», «Ο Indiana Jones ήταν εδώ» και «Wot, no Guinness?».
- Παράλληλα, πάντα στο εξώφυλλο, ένα κεφάλι του Μίκυ Μάους είναι επίσης παρόν.
- Το τραγούδι “Back in the Village” (όπως και το “The Prisoner” από το “The number of the beast”), βασίζονται στο τηλεοπτικό σόου της δεκαετίας του ’60 “The Prisoner”, το οποίο άρεσε να παρακολουθούν τόσο ο Steve Harris όσο και ο Adrian Smith.
- Το “Aces high” βασίζεται σε αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εμπνεύστηκε από τη Μάχη της Βρετανίας, την πρώτη μάχη που δόθηκε αποκλειστικά στον αέρα.
- Το “Rime of the ancient mariner” βασίζεται στο ομώνυμο ποίημα που έγραψε ο Samuel Taylor Coleridge.
- Μη μπορώντας να καταλήξουν σε στίχους, οι MAIDEN επέλεξαν να αφήσουν τις μελωδίες της κιθάρας να τραγουδήσουν στο “Losfer Words (Big ‘Orra)”. Αυτό, θα ήταν το τελευταίο ορχηστρικό κομμάτι που μας έδωσαν μέχρι σήμερα.
- Στο “Powerslave”, δεν αποδίδεται ούτε ένα κομμάτι στον Dave Murray, ακόμη και σε συλλογικές προσπάθειες.
- Το άλμπουμ υποστήριξε η «World Slavery Tour», που βρήκε το συγκρότημα να παίζει 189 συναυλίες σε σύνολο 331 ημερών μεταξύ 1984 και Από τις αρχικά προγραμματισμένες 197 συναυλίες, μόνο οκτώ χρειάστηκε να ακυρωθούν, οι μισές από αυτές για λόγους υγείας.
- Στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, ήταν ανήκουστο για ένα δυτικό συγκρότημα να διεισδύσει στο Ανατολικό Μπλοκ (τη συλλογικότητα των χωρών υπό την κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης), πολύ περισσότερο ένα Heavy Metal συγκρότημα. Το Θηρίο δεν πτοήθηκε από τα γεωγραφικά όρια και τα απειλητικά πολιτικά συστήματα και έδωσε την πρώτη του συναυλία πίσω από το «Σιδηρούν Παραπέτασμα».
- Τα “Flash of the blade”, “The duellists” και “Back in the village” δεν παίχτηκαν ΠΟΤΕ ζωντανά.
- Κατά την «World Slavery Tour», έπαιξαν πρώτη φορά στο περίφημο Rock In Rio, σε ένα κοινό 300.000 ατόμων.
- Ο Bruce Dickinson ηχογράφησε κρυφά μία λογομαχία μεταξύ του Harris και του McBrain, η οποία αργότερα κυκλοφόρησε ως B-Side του single “2 minutes to midnight” με τον τίτλο “Mission from Arry”.
- Οι MAIDEN αντιμετώπιζαν συνεχή προβλήματα με τον εξοπλισμό τους στο στούντιο. Όταν χάλασε ο κλιματισμός, οι εργάτες που εστάλησαν να το επισκευάσουν έφεραν τη δική τους σκάλα και όπως είπε ο Nicko McBrain: «Το αστείο είναι ότι τη στιγμή που η σκάλα στήθηκε στο δωμάτιο όλα τα μηχανήματα ξαφνικά άρχισαν να λειτουργούν σωστά! Ξέρω ότι ακούγεται γελοίο, αλλά αυτό συνέβη… και αρχίσαμε όλοι να κοιτάμε αυτή τη σκάλα και να λέμε ο ένας στον άλλο “Πρέπει να είναι η σκάλα – έχει σχήμα πυραμίδας!”. Σας λέω, δεν τους αφήσαμε να πάρουν αυτή τη σκάλα για μέρες!».
- Το “Aces high” ήταν το δεύτερο single που κυκλοφόρησε από το “Powerslave”, φτάνοντας στο νούμερο 20 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και το B-side του single πιστώνεται ως διασκευή του “King of twilight” των NEKTAR, ήταν στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός αυτού του τραγουδιού και του “Crying in the dark” – άλλο ένα κομμάτι των NEKTAR.
- Το “2 minutes to midnight” βασίζεται στο «Ρολόι της Κρίσης», το οποίο μετρούσε αντίστροφα για πιθανή παγκόσμια καταστροφή λόγω πολιτικών αντιπαραθέσεων.
- Αυτό ήταν το πρώτο άλμπουμ που είχαν ηχογραφήσει οι MAIDEN, με την ίδια ακριβώς σύνθεση όπως στο προηγούμενο.
- Το “Flash of the blade” χρησιμοποιήθηκε στο soundtrack της ταινίας “Phenomena”, του 1985 του Ντάριο Αρτζέντο.
- Το “The duellists” εμπνεύστηκε από την ομότιτλη ταινία του Ridley Scott του 1978. Αυτό με τη σειρά του βασίστηκε στο μυθιστόρημα του 1908 του Joseph Conrad “The duel”.
- Το άλμπουμ έφτασε στο νούμερο δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο νούμερο 21 στις ΗΠΑ. Ήταν επίσης το πρώτο άλμπουμ των MAIDEN που μπήκε στα charts της Ελβετίας.
Φανούρης Εξηνταβελόνης